Liga Campionilor Preview

Revenim cu un preview de Liga Campionilor înaintea unei etape în care începe tensiunea. Încep meciurile cu miză mare, meciuri în care grupe echilibrate își pot decide calificatele. Ultima etapă ne-a adus meciuri nebune ca cel de la Copenhaga. Ne-a adus victorii ”italienești” italienilor de la Inter sau Lazio. Ne-a adus o partidă foarte tensionată până în ultimele minute la München. Am avut și o surpriză foarte mare din partea Șahtiorului.

Etapa asta vom avea cu siguranță partide eliminatorii importante. Există posibilitatea chiar pentru cele mai echilibrate grupe de până acum să își elimine din candidate. Haideți să vedem împreună ce ne rezervă săptămâna aceasta cea mai importantă competiție continentală.

Meciurile etapei:

Paris Saint Germain – Newcastle (marți, ora 22:00)

Probleme de lot pentru Eddie Howe

Newcastle nu a reușit să își ia revanșa în fața Dortmundului, dar în mare parte acest lucru s-a datorat lotului subțire. Numărul mare de accidentări a făcut ca echipa să se prezinte la revanșă nepregătită. Cu trei titulari incontestabili accidentați și alți trei jucători cheie indisponibili, echipa a suferit în joc. Forța grupului nu a mai fost de ajuns. Lipsa experienței europene pentru mulți a fost prea mare. Presiunea rezultatului, presiunea publicului i-a copleșit pe jucătorii englezi, iar Dortmund a îndeplinit mai mult o formalitate.

În partida de la Paris, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Cu Alexander Isak revenit în cărți pentru acest joc, dar cu o listă de 10 jucători indisponibili. Așa pregătește Eddie Howe partida decisivă din grupa morții. Nu le va fi deloc ușor, dar există o urmă de speranță după ultimul rezultat din campionat. Un 4-1 cu Chelsea, cu o apărare sigură pe ea, Newcastle a primit un boost important de moral. Întâlnirea cu Kylian Mbappe parcă nu mai trebuie privită cu atât de mare pesimism.

Paradoxul PSG-ului

La începutul stagiunii, Mbappe a refuzat prelungirea contractului. Scandalul de atunci a afectat echipa, iar startul de sezon a fost ezitant. Deși este destul de clară intenția starului francez de a părăsi echipa la final de sezon, lucrurile par să meargă bine momentan. Este un prim sezon cu bani qatarezi în care mulți fani ai echipei ar putea spune că nu se așteaptă la realizări uriașe.

Paradoxal însă, ar putea fi un sezon foarte bun. După liniștirea apelor în vestiar, echipa a început să funcționeze din ce în ce mai bine. Poate nu are și nu o să atingă nivelul pentru a triumfa în această competiție. Dar cu siguranță pot profita de un adversar rănit. Și asta vor întâlni marți când vor înfrunta pe Newcastle.

Tânăra speranță Warren Zaire-Emery este accidentat. Dar cantitatea de talent pe metru pătrat la PSG este mult prea mare. Jucători ca Randal Kolo Mani, Goncalo Ramos sau Bradley Barcola sunt pregătiți să delecteze. Aștept cu nerăbdare acest duel, care ar putea fi finalul drumului în Ligă pentru Newcastle. După două etape erau primii în grupă. Acum sunt la un pas de eliminare. Pe semne că este într-adevăr o grupă a morții care își merită numele.

liga campionilor mbappe
Almiron (stânga) în primul său meci direct împotriva lui Mbappe (centru)

AC Milan – Dortmund (marți, ora 22:00)

Norocul lui Edin Terzic

Deși sezonul pe care îl face echipa germană este unul care lasă de dorit, Dortmund ocupă primul loc în grupă. În acest moment conduc grupa morții și și-au câștigat dreptul de a juca un meci decisiv încă din etapa a 5-a. Dacă nemții triumfă la Milano, sunt în optimi. Motivația este enormă având în vedere faptul că au un adversar care cu siguranță poate fi învins.

Italienii nu au arătat deosebit de siguri pe ei în acest sezon, iar Dortmund poate profita. Echipa germană a ajuns aici dintr-un concurs de împrejurări oferit de englezii de la Newcastle. Și cu puțin noroc. Dar probabil este ceva de care ai nevoie într-o asemenea grupă. Liderul grupei s-a schimbat în fiecare etapă de la startul competiției și este foarte posibil să se întâmple din nou.

Criza la Milano continuă

Deși a reușit două victorii din ultimele trei partide, echipa lui Stefano Pioli nu arată o forță deosebită. Chiar și cu Fiorentina acasă, victoria a fost extrem de șubredă. Florentinii au dominat teritorial partida, mai ales după golul primit, și ar fi meritat cel puțin un egal. AC Milan suferă în continuare de „americanismul” conducerii și are puține șanse de vindecare. Gerry Cardinale pare însă să nu renunțe și încearcă să găsească soluții.

Soluția Zlatan Ibrahimovic întârzie a fi confirmată. Și mă întreb de ce. Poziția lui în club pare că va fi de consilier direct al lui Cardinale. Există o speranță că ar putea fi o soluție viabilă și de bun augur pentru milanezi. Nu putem nega influența uriașă pe care Zlatan a avut-o în vestiarul echipei când au câștigat Serie A. Acum el poate influența conducerea clubului pentru a restaura identitatea Milanului. Iar Zlatan a arătat că înțelege care este identitatea acestui club și cu toții știm de mentalitatea sa de învingător.

Desigur că este însă nevoie și Cardinale să accepte sfaturile primite. L-a avut lângă el pe Paolo Maldini și până la urmă nu s-au mai înțeles. Faptul că Zlatan a negociat însă o poziție de consilier, deși la un moment dat era vehiculată poziția de manager de marketing și comunicare, arată faptul că vrea să se implice în deciziile importante, sportive ale clubului. Arată că înțelege unde e problema americanilor în fotbalul european. Ce va fi vom vedea. Până atunci au de jucat o partidă extrem de complicată acasă cu Dortmund. O înfrângere nu este greu de imaginat, iar nemții vor da cu siguranță totul pe teren. De ”italieni” nu sunt la fel de convins.

preview liga campionilor
Mats Hummels de la Dortmund (în galben) în duel aerian cu Olivier Giroud

FC Barcelona – FC Porto (marți, ora 22:00)

Surpriza grupei?

Partida de etapa trecută cu Șahtior a surprins cu siguranță pe toată lumea. Barcelona a fost surclasată de o echipă care se plimbă prin Europa, fără posibilitatea de a juca meciurile din Ligă acasă. Poate dovada vie că atunci când viața te pune în fața unor dificultăți majore, te motivezi mai puternic. Șahtior a învins după o luptă eroică.

Ar trebui să ia aminte aici toți criticii echipei naționale a României care spun că echipa noastră s-a calificat dintr-o grupă dominată de națiuni cu probleme. Aceștia încearcă să diminueze nivelul succesului naționalei noastre. Dar dacă mă întrebați pe mine, echipe care se confruntă cu asemenea situații au o motivație mai puternică. Poate că întâmpină dificultăți mai mari, dar oamenii în fața unor asemenea destine știu mult mai clar pentru ce luptă. Nu o să vezi dive în asemenea echipe, ci o să vezi bărbați care sunt nevoiți să lupte.

Șahtior a învins Barcelona și păstrează șanse la calificare. Din acest motiv partida dintre primele două clasate în această grupă devine extrem de importantă. Cu o înfrângere, mai ales pentru Porto, ultima etapă ar fi extrem de tensionată.

Xavi vs Sergio Conceicao

Între cei doi antrenori, portughezul este cel cu experiență mult mai mare în Europa. Mulți sperau să vadă un nou Jose Mourinho, dar Conceicao nu a reușit performanțe chiar atât de mari. Sferturile de finală atinse nu sunt însă nici acestea de neglijat. Ultima dată au eliminat-o pe Juventus ca să ajungă acolo. Echipa de anul acesta pare să fie foarte puternică și Xavi are de ce să se teamă.

FC Porto nici nu este un club care să vândă foarte mulți jucători sezon de sezon. Forța grupului și identitatea locală puternică sunt armele cele mai de temut ale portughezilor. Este exact același concept pe care a construit și Mourinho echipa campioană europeană din 2004. Poate că totuși Conceicao nu este însă același geniu tactic care era „the special one”.

De partea Barcelonei îl avem pe Xavi care uneori pare un pic prea dur pentru identitatea Barcelonei. Pare un antrenor mai degrabă potrivit pentru o campioană a Germaniei, decât pentru catalani. Crescut însă în sânul La Masia, nu se poate pune problema ca el să nu înțeleagă cultura locală. Rezultatele momentan sunt și ele sub așteptări pentru ce se așteaptă de la echipă. Dar problemele financiare nu pot fi nici acestea ignorate.

În acest duel total latin, este greu de ales un câștigător. Ambele echipe au o identitate puternică și un stil mai degrabă sigur în apărare, decât foarte spectaculos în ofensivă. Mă aștept la o partidă echilibrată și fără foarte multe goluri.

preview liga campionilor
Xavi (dreapta) îl îmbrățișează pe Sergio Conceicao (stânga) al finalul meciului tur

Posibile surprize:

Galatasaray – Manchester United (miercuri, ora 19:45)

Semne de revenire pentru United?

Weekendul ne-a adus un meci extrem de interesant la Everton. Manchester United și-a dominat adversara și vine cu un moral foarte bun la Istanbul. Este însă cu adevărat o revenire temeinică? Rezultatul și jocul lui United sunt foarte bune.

Încercările interminabile de revenire în topul fotbalului european ne-a făcut de multe ori să ne întrebăm care este cu adevărat problema la acest club. Mourinho a fost trădat de vestiar. Alți antrenori au avut poate pentru cel mult o perioadă scurtă rezultate, dar în cele din urmă au cedat.

Situația acum la Manchester este complexă. Antrenorul Erik ten Hag arată prin acțiunile sale că dorește mai mult să saboteze clubul, decât să îl resusciteze. Transferurile și toate deciziile dubioase de personal și de interacțiune cu grupul ar putea indica acest lucru. Conflicte cu mai mulți membri ai echipei. Decizii greu de înțeles în relația cu vestiarul. Mai ales recent în cazul lui Jadon Sancho.

Dacă ne-ar fi spus cineva acum un an și un pic care va fi primul unsprezece al lui United astăzi, am fi râs de el. Să fi fost oare problema la toți acești jucători care într-un fel sau în altul au fost înlăturați din lot? Să fie aceasta soluția pentru acest club? La Istanbul este cel mai greu test din acest an. Cel mai important. În ciuda rezultatului din weekend mi-e greu să cred că îl vor trece.

Nebunia Galatei

În ultima partidă din Ligă disputată de Galatasaray la Istanbul, aceștia au dominat prima repriză cu Bayern. Începutul a arătat o echipă turcă arțăgoasă. O echipă conștientă de miza meciului, atât din punct de vedere sportiv, cât și cultural. Antagonizarea dintre națiunile germană și turcă a ieșit rapid la iveală. Turcii au atacat în valuri și doar norocul a făcut ca Bayern să nu fie condusă la pauză.

Acest efort suprauman a avut însă urmări asupra turcilor. Aceștia au cedat fizic finalul partidei fără drept de apel. Bayern a făcut un fel de antrenament cu jaloane, iar scorul final a fost pe măsură. Se va repeta oare scenariul și cu englezii? Avem în față un meci care va fi probabil foarte spectaculos. Nu pentru că turcii ar avea la fel de multe de împărțit cu englezii, câte au cu nemții, dar calificarea este pe masă. O victorie i-ar face favoriți la primăvara Ligii Campionilor.

Iar pentru englezi miza este evitarea dezastrului. Un dezastru la care nimeni nu se aștepta la finalul sezonului trecut. Dacă ne uităm la numele echipelor, ar fi cu siguranță o surpriză ca turcii să îi elimine pe englezi. Dacă ne uităm la sezonul actual, parcă o victorie a englezilor ar fi o mai mare surpriză. Surpriza mare, și la ce m-am referit când am inclus acest meci la posibile surprize, ar fi eliminarea englezilor din această grupă. Și este posibil miercuri la Istanbul să se întâmple exact asta.

preview liga campionilor
Mauro Icardi (în alb) este autorul golului victoriei turcilor pe ”teatrul viselor”

Spectacol cu goluri multe:

Manchester City – Leipzig (marți, ora 22:00)

Ambele echipe sunt calificate, iar Leipzig are obiective interne mai importante decât câștigarea grupei de Ligă. Nu mă aștept ca Leipzig să facă risipă de efort la City acasă. Iar pentru ”cetățeni” este un moment potrivit pentru a le da libertate jucătorilor care au apucat mai puține minute. Dacă îi numim doar pe câțiva cum ar fi Jack Grealish, Mateo Kovacic sau Rico Lewis, ne dăm seama ce ne așteaptă. Probabil chiar și un Jeremy Doku va prinde minute pentru a își încânta publicul în acest show de concediu pentru City. Julian Alvarez sau Phil Foden sunt și ei jucători care în ultima vreme nu prea au mai marcat și pot primi o șansă.

Nici Erling Haaland nu ar fi exclus să prindă o repriză, pentru a-și mai șlefui niște recorduri. Manchester City funcționează în continuare foarte bine. Și relaxarea în atitudine venită din îndeplinirea tuturor obiectivelor posibile de către Pep Guardiola, ne aduce în față o City mult mai periculoasă. Antrenorul spaniol a reușit să creeze un colos în Anglia. Cu mulți bani, este adevărat. Dar sunt destui care nici nu se apropie de ce a realizat el, cu și mai mulți bani. Vor da iar 7? Vom vedea. Oricum eu aș paria pe handicap -2 cu siguranță.

Arsenal – Lens (miercuri, ora 22:00)

Arsenal are un meci aparent ușor acasă. Lens nu este într-o formă rea, dar Arsenal pare să fie într-o formă și mai bună. Și deși nu m-aș grăbi să spun asta, pare să aibă caracteristici de echipă mare. Modul în care a câștigat cu Brentford în weekend seamănă cu meciuri ale lui City din campanii precedente. Un joc cu răbdare, un joc fără panică. Deși Lens este extrem de interesată de acest meci, cred că Arsenal poate face un meci foarte bun, pentru a obține un mini-concediu în săptămâna ultimei etape.

Are cu siguranță puterea ofensivă să o facă. Eddie Nketiah sau Bukayo Saka vor fi cu siguranță favoriți să înscrie. Dacă nu și Leandro Trossard, care la ultima partidă din Ligă a jucat chiar vârf. Cred că vom vedea spectacol și un scor mare în favoarea tunarilor.

previe liga campionilor nketiah saka
Eddie Nketiah (stânga) este un atacant de mare valoare de la Arsenal
Bayern München – FC Copenhaga (miercuri, ora 22:00)

Bayern a câștigat grupa dar nu cred că va refuza șansa de a face din nou un punctaj perfect. Sezonul trecut ne-au dovedit asta, și de ce nu ar face-o și sezonul acesta? Mentalitatea de superioritate nu le va permite să se lase învinși de danezi acasă. Poate doar dacă vor dori cu tot dinadinsul să îi scotă pe englezi atât de prematur din competiție.

Eu cred într-un meci bun al nemților, în Harry Kane și în Jamal Musiala. Mai sunt desigur și alți jucători de perspectivă care pot aduce pe tabelă un scor de tenis. Mathys Tel sau Leroy Sane sunt mai mult decât capabili de a avea realizări ofensive majore.

Dacă și Copenhaga va coopera, vom avea poate un meci spectaculos la două capete.

Alte lucruri interesante de urmărit:

  • Duelul dintre Sevilla și PSV ar putea fi unul incendiar. Andaluzii vor dori victoria cu orice preț, iar antrenorul Diego Alonso caută încă victoria într-o competiție care contează. Ar fi un moment excelent să o obțină.
  • Napoli va dori să învingă la Madrid, pentru a obține oficial calificarea. Cu noul antrenor napoletan Walter Mazzarri, fanii echipei cred din nou în obiective mărețe.
  • La Rotterdam avem un duel încins între Feyenoord și Atletico. Grupa este extrem de dificilă, iar acest meci este deosebit de important pentru Feyenoord, care poate fi eliminată din competiție în cazul unei înfrângeri. Un test important pentru Arne Slot.
  • Inter și Real Sociedad se luptă de la distanță pentru prima poziție, calificate fiind în optimi.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *