După o a doua etapă din care nu au lipsit surprizele, situațiile unor grupe s-au complicat. Una din aceste grupe este cea a lui Arsenal unde lupta pare mai aprigă decât am crezut. Asta chiar și pentru favorita clară dinainte de start, Arsenal. Liga Campionilor ne mai demonstrează încă o dată de ce ar fi o mare greșeală să se formeze o Superligă.
Frumusețea unei competiții în care vedem echipe de pe tot continentul luându-se la trântă cu echipele de tradiție este greu de înlocuit. Ba chiar aș spune că și multe echipe care nu au reușit să pătrundă în grupe ar fi putut realiza surprize. E de ajuns să ne uităm ce se întâmplă în grupe de Europa League ca cea a lui Brighton. Unde clasamentul arată în acest moment invers decât și l-ar fi imaginat mulți înainte de start.
Meciurile etapei:
Galatasaray – Bayern München (marți, ora 19:45)
Invincibilitatea turcilor
Echipa turcă are un start de sezon de invidiat. După 17 partide oficiale, este încă neînvinsă. Mulți anticipau că această serie de invincibilitate se va termina în Manchester acum trei săptămâni. La fel cum anticipează același lucru pentru partida din această seară. Partida de astăzi este una foarte complicată, deoarece Thomas Tuchel se află în continuare sub presiune la clubul bavarez. Tensiunile din cauza modului în care joacă echipa continuă să fie accentuate de presa locală.
Neamțul trecut pe la PSG și Chelsea trebuie să găsească soluții să mulțumească pretențiile de dominație emise de cultura clubului simbol al Bavariei. O victorie impunătoare la Istanbul ar fi un start foarte bun. Coroborată cu victorii la Dortmund în 4 Noiembrie și acasă cu Galatasaray patru zile mai târziu, ar putea pune pe Bayern pe drumul recâștigării încrederii depline a suporterilor.
Testul lui Tuchel
Singura reținere aici o am față de Tuchel, care a demonstrat că nu este un neamț foarte tipic. Nu este un lider în stilul Jupp Heynckes sau Hansi Flick și asta ar putea naște îndoieli în vestiar față de capacitățile sale de a duce echipa în vârful ierarhiei europene. Acolo unde își doresc toți nemții să se afle Bayern.
Partida de la Galatasaray este un test important și probabil foarte spectaculos de vizionat. O altă dimensiune importantă a acestui duel, o motivație enormă în plus a turcilor față de nemți, va fi chiar duelul etnic. O minoritate importantă din Germania este reprezentată de turcii aduși după cel de-al doilea Război Mondial să reconstruiască Germania. Conflictele mocnite generate de diferențele culturale dintre stilul de viață disciplinat și așezat al nemților, și cel balcanico-oriental al turcilor, vor ieși cu siguranță la iveală. Turcii își vor dori din toată inima să răpună echipa emblemă a Germaniei, iar partida cred că va fi foarte tensionată și spectaculoasă. Abia aștept! Dacă Tuchel nu va fi conștient de miza acestei partide, este posibil să vedem o nouă surpriză din partea turcilor.
Sevilla – Arsenal (marți, ora 22:00)
Bun venit, Diego Alonso
Dacă aș fi scris despre acest meci acum o lună de zile, nu ar fi mai fost la meciurile etapei, ci probabil la cele cu multe goluri. Și anume în favoarea lui Arsenal. Astăzi însă lucrurile stau cu totul diferit. Sevilla l-a concediat în data de 8 Octombrie pe Jose Luis Mendilibar și l-a angajat pe Diego Alonso. Procesul de selecție a noului antrenor a fost, după cum chiar clubul a descris, unul foarte temeinic. Dacă luăm în considerare succesele europene ale clubului din Sevilla din ultimele decenii, atunci ar trebui să ne atragă atenția atunci când conducătorii spun că au ales foarte atent noul antrenor. Este clar că avem de a face cu niște conducători care în general știu ce fac.
Diego Alonso este pentru prima dată în contact cu fotbalul de cel mai înalt rang, la nivel de club. La Cupa Mondială din Qatar a condus Uruguay-ul, țara sa de origine. Nu a făcut-o foarte rău, dar remiza albă în fața sud-coreenilor din meciul de debut la Mondial l-a costat calificarea în optimi. Asta coroborat cu o victorie absolut neașteptată a asiaticilor în fața Portugaliei în ultima etapă, când portughezii erau deja calificați. Este câștigător cu două cluburi diferite de Liga Campionilor CONCACAF, fiind primul antrenor din istorie care reușește acest lucru.
Una peste alta Diego Alonso este o mare necunoscută pentru fotbalul european. Dar pare genul de om care știe să inspire atitudinea de câștigător jucătorilor. Pare, cel puțin după prima partidă, că este și genul de antrenor care reușește să aducă un șoc necesar redresării echipei la care ajunge. Sevilla a arătat foarte bine în duelul cu Real Madrid din weekend și nu ar fi considerat nimeni nedrept să se chiar impună.
Prefața duelului
Pentru Arsenal această schimbare de antrenor vine cum nu se putea mai prost. Urmează două dueluri foarte importante cu Sevilla care o pot pune pe Arsenal într-o situație foarte delicată în cazul în care nu reușește măcar o victorie. Grupa este oricum foarte complicată cu o echipă franceză imprevizibilă și un PSV care cu siguranță va dori să repare imaginea stricată de primele două partide. Dacă am crezut că sentimentul de panică nu se poate instala pentru Arsenal în această grupă, poate că m-am înșelat. Pentru Mikel Arteta este un test care se poate dovedi destul de dificil de trecut.
Partida pare că va fi chiar una spectaculoasă. Deși nu știm încă modul în care va acționa noul antrenor al spaniolilor în situația acestei partide. În weekend cu Real Madrid nu a practicat sub nici o formă un fotbal închis. De ce ar face-o cu Arsenal? Miza partidei este una mare și cred că vom vedea două echipe dornice să joace și să obțină un rezultat bun. Acestea și Sergio Ramos ar fi ingredientele pentru încă o partidă magică cum numai Liga Campionilor ne poate oferi.
Newcastle – Dortmund (miercuri, ora 22:00)
Un nou duel anglo-saxon
În ultimii ani, Dortmund s-a aflat des în fața unor dueluri cu echipe din Anglia. Ultimul dintre acestea i-a adus față în față cu Chelsea. Deznodământul a fost același cu cel al majorității duelurilor galben-negrilor cu englezii. Și anume înfrângerea. Cea cu Chelsea din primăvară a fost chiar una de tristă amintire. Edin Terzic privea cum victoria muncită a echipei sale din tur este distrusă de o Chelsea în degringoladă, ajutată de arbitri. Privea cu o pasivitate și o lipsă de reacție greu de suportat.
Dacă acest respect exagerat al lui Terzic pentru englezi rămâne neschimbat la Newcastle, vom vedea un măcel. Oricum șansele sunt mari ca Newcastle să producă o nouă reprezentație de gală. Este poate cea mai în formă echipă din Premier League. Deși Dortmund nu este tocmai într-o serie de rezultate proaste, mi-e greu să cred că vor reuși vreo surpriză majoră pe St. James’ Park. Nu au reușit încă să marcheze în grupe și este probabil ca această statistică să continue și după deplasarea din Anglia.
Eddie Howe excepția
Dacă ne uităm în istoria recentă a fotbalului britanic observăm cu stupoare faptul că majoritatea succeselor continentale importante au venit cu antrenori străini. Nici un antrenor britanic nu a reușit de la Sir Alex Ferguson să facă o echipă să arate atât de solid pe cum arată acum Newcastle. Sir Alex este și ultimul antrenor britanic care a dus o echipă britanică în semifinalele Ligii Campionilor. La cum arată momentan Newcastle, Eddie Howe nu ar fi exclus să rupă acest blestem. Mai ales că Eddie Howe este în fapt chiar englez. Sir Alex era scoțian.
Cu toate că proiectul se bazează pe bani veniți din controversata Arabie Saudită, acesta pare să fie sănătos. Spre deosebire de americani la multe alte cluburi, arabii de la Newcastle arată un deosebit respect față de cultura europeană a fotbalului. Dar și față de cultura locală a clubului. Aceste atitudini ale investitorilor nu sunt foarte des întâlnite în fotbalul de astăzi. Sunt însă un semn extrem de bun pentru fanii lui Newcastle.
Vom vedea dacă Howe va reuși să rupă blestemul antrenorilor englezi. Până atunci aștept cu nerăbdare duelul cu Dortmund care se anunță spectaculos. Jucători ca Kieran Trippier, Alexander Isak sau Anthony Gordon cred că ne vor arăta din nou de ce Newcastle trebuie luată în serios în această competiție.
PSG – AC Milan (miercuri, ora 22:00)
Monștrii răniți ai grupei
Dacă AC Milan nu a reușit încă să marcheze nici un gol în această grupă, PSG nu stau nici ei cu mult mai bine. În lumina înfrângerii din Anglia, victoria cu Dortmund nu mai este chiar atât de îmbucurătoare. Francezii speră să își stabilească statutul de a doua putere a grupei printr-o victorie cu AC Milan. Duelul dintre aceste două echipe va da probabil echipa de pe poziția secundă. Consider că ar fi o surpriză ca aceasta să fie AC Milan.
Echipa italiană a pierdut și în weekend un duel important cu Juventus și pare să meargă din ce în ce mai rău. Reprezentațiile lui Rafa Leao nu mai par să fie de ajuns pentru a obține rezultate. De la plecare lui Paolo Maldini din cauza diferențelor de viziune față de patroni, direcția evoluției clubului nu prea putea fi alta decât în jos. Gerry Cardinale pare exemplul opus perfect față de arabii de la Newcastle. Un patron care nu are respect nici față de cultura europeană a fotbalului și nici față de cultura locală a clubului. Este greu în asemenea condiții să ai o identitate puternică ce să îți inspire jucătorii.
Prefața partidei
Duelul va fi în două manșe, iar cele două echipe ar putea considera că un egal nu este cel mai rău rezultat în prima partidă. Există indicii cum că meciul ar putea fi unul mai prudent din partea combatantelor. O înfrângere le-ar răni mai mult decât le-ar ajuta o victorie. Echipa care va dori poate mai mult să forțeze victoria este PSG. După o înfrângere dură, ar fi nevoie de o revenire în fața suporterilor. Valoarea lotului și terenul propriu sunt alte argumente pentru care PSG s-ar putea simți obligată să forțeze. Chiar și profilul antrenorului parizienilor este unul care nu va lupta probabil pentru un egal.
În schimb Stefano Pioli sunt sigur că ar fi mulțumit cu mutarea deznodământului final la Milano. Dacă Milanul se va găsi în ultimul sfert de oră într-o situație de scor egal va apela probabil la metodele specifice de a securiza rezultatul. Dacă însă PSG va conduce, atunci probabil vom vedea o luptă foarte animată la finalul căreia francezii vor triumfa.
Posibile surprize:
Braga – Real Madrid (marți, ora 22:00)
O grupă extrem de echilibrată
Grupa Realului este mai echilibrată decât o arată clasamentul sau numele echipelor. Dacă ne uităm la cât de disputate au fost partidele, pare un fel de grupă a morții. Aceste rezultate și evoluții de scor ar fi fost mult mai așteptate în grupa PSG-ului. În această notă cred că, deși Real și Napoli sunt în continuare favorite, acestea nu sunt ca și calificate. Partidele de etapa asta vor defini cu siguranță cât de echilibrată este această grupă cu adevărat. Atât Braga, cât și Union Berlin, aparentele outsidere, primesc vizita granzilor Real Madrid și Napoli.
Ambele au fost învinse greu în prima etapă, iar etapa a doua ne-a adus un duel epic la Berlin. Braga a scăpat în câștigătoare în fața a peste 70000 de fani ai nemților. Asta după ce a fost condusă cu 2-0, iar nemții au avut mai multe ocazii de a închide partida. Este o șansă unică pentru ambele combatante de a intra în ecuațiile primăverii Ligii Campionilor.
Arma secretă Artur Jorge
Motivul pentru care Braga evoluează atât de curajos se leagă cu siguranță de Artur Jorge. Managerul portughezilor are niște cifre cu adevărat impresionante cu o echipă ca Braga. În condițiile în care fotbalul portughez produce talent pe bandă rulantă, atât la nivel de jucători, cât și de antrenori, a rămâne în top cu un club care nu a câștigat niciodată campionatul nu este treabă ușoară. În duel cu antrenori ca Sergio Conceicao, Roger Schmidt sau Ruben Amorim, Artur Jorge a reușit să intre în top 3. Obținând astfel calificarea în preliminariile Ligii Campionilor. De considerat și faptul că valoarea de piață a echipei sale este cam de trei ori mai mică decât a rivalelor din campionat.
În aceste condiții, Real Madrid pășește la Braga într-o poveste frumoasă a fotbalului. Artur Jorge și-a dedicat atât viața de jucător, cât și pe cea de antrenor micuțului club portughez. Rezultatele nu sunt probabil o coincidență, fiind aici vorba de un proiect construit din inimă. Un proiect cu identitate puternică, un proiect sănătos care poate fi puternic subestimat. Forța acestui grup este extrem de mare. Vizita lui Real Madrid este probabil o șansă de neratat pentru majoritatea membrilor clubului de a intra în istoria acestuia. Cum ar fi să vedem o victorie a acestui David împotriva marelui Goliat din Madrid? Romantic, nu?
Spectacol cu goluri multe:
Feyenoord – Lazio (miercuri, ora 19:45)
Deși avem o echipă italiană, acest meci pare să fie unul foarte deschis. Scenariul este unul foarte asemănător cu cel al partidei PSG – AC Milan, unde Milanul poate accepta și un egal. Cred în acest caz însă că cele două echipe se vor ataca mai deschis. Miza nu este la fel de mare ca pentru parizieni și milanezi. Pentru Feyenoord și Lazio este deja o performanță și o recompensă destul de mari prezența în grupe. Atât sportiv, cât și financiar. În acest caz deschiderea focului devreme în duelul ce pare să fie momentan pentru locul doi nu ar fi neapărat un risc foarte mare.
În afară de asta, stilul de joc al olandezilor poate provoca un meci deschis indiferent de alegerile italienilor. Lazio nu pare atât de solidă în apărare încât să se bazeze doar pe asta în acest meci. Mizez pe multe goluri și un scor de genul 3-3.
Barcelona – Șahtior (miercuri, ora 19:45)
Barcelona suferă din cauza accidentărilor. Cu toate astea vedem sezon de sezon o capacitate incredibilă a clubului catalan de a produce talent. Dacă nu mai este Ansu Fati, este Pedri. Dacă nu mai este Pedri, vine Gavi. Dacă nu iese la rampă Gavi, iese Lamine Yamal la 16 ani! Dacă nici el nu mai performează, apare Marc Guiu. Sunt doar câteva nume produse de un club fenomen. Poate totuși că nu va fi un scor fluviu cu Șahtior, dar șanse există să vedem mult spectacol la Barcelona acasă.
Young Boys – Manchester City (miercuri, ora 22:00)
Etapa aceasta de Liga Campionilor este una dificilă din punct de vedere al golurilor marcate. Mi-a fost greu să găsesc meciuri unde să fiu sigur că se va marca mult. Duelurile par de multe ori foarte echilibrate, iar miza mare îi va face pe mulți să fie prudenți. Am ales totuși și Manchester City, care are un adversar modest. Pentru Erling Haaland pare ocazia perfectă să mai adauge la recordurile pe care dorește să le doboare.
Manchester City funcționează cu anumite mici sughițuri momentan. Echipa este însă totuși extrem de puternică și va dori să arate acest lucru. Poate doar ca să ne aducă aminte de forța de care este capabilă. Nu cred în posibilitatea unei surprize în acest meci, iar scorul poate lua proporții. Depinde și de cum vede Pep Guardiola strategia partidei. Pentru fanii lui Haaland ar fi frumos să îl lase pe acesta cât mai mult pe teren, la cât mai multe goluri. Desigur că mai este și Julian Alvarez lângă el care a arătat că este mai mult decât capabil să ridice proporțiile unui scor.
Alte lucruri interesante de urmărit:
- Manchester United va învinge probabil fără probleme pe FC Copenhaga tur-retur. Nordicii au prea mult respect față de echipele din Anglia.
- Meciurile din grupa Interului vor fi foarte interesante. Nu este exclus să vedem multe goluri de ambele părți la Milano unde mă aștept totuși ca Inter să învingă. Benfica va dori să învingă și ea pe Sociedad, dar nu va fi ușor, deși este capul de serie al grupei.
- Atletico Madrid, RB Leipzig sau FC Porto par să aibă misiuni relativ ușoare în această etapă.