După o pauză cât două turnee finale și o vacanță de sărbători, revenim cu un preview de liga campionilor. Fotbalul european reîncepe în forță cu dueluri tari chiar din prima săptămână. Mai puțin meciul lui City de la Copenhaga.
Ultima etapă din grupe nu ne-a adus foarte mari surprize. Poate doar impactul imediat pe care l-a avut Zlatan Ibrahimovic la AC Milan. Echipa se află clar pe drumul cel bun alături de suedezul de origine bosniacă. PSG a tremurat serios, în condițiile în care orice greșeală pe finalul partidei de la Dortmund ar fi putut însemna eliminarea. Iar nemții știm bine ce fază a grupelor au reușit. Dar haideți să începem să descoasem partidele de săptămâna asta.
FC Copenhaga – Manchester City (marți, ora 22:00)
Reînvierea lui Kevin De Bruyne
Manchester City a trecut cu siguranță din nou printr-o perioadă de îndoială. La fel ca în majoritatea sezoanelor, echipa lui Pep Guardiola reușește să se piardă în anumite momente. Însă doar pentru a avea posibilitatea de a se regăsi mai târziu. Încă din perioada Barcelonei, Pep a ieșit în evidență prin metodele de a îi motiva pe elevii săi. Ne aducem aminte de filmul motivațional cu tema Gladiatorul dinaintea finalei din 2009. De umplerea vestiarului Barcelonei cu titluri de ziare din Madrid înainte de acel 6-2 de poveste din El Clasico.
La fel și la Manchester City a reușit în unele momente de rătăcire, să resusciteze echipa. Este un tip de problemă la care mulți antrenori dau greș, dintre cei mai buni. Pep are succes an de an. Oricând echipa o ia în jos, Pep reușește cumva să o readucă pe linia de plutire. Anul acesta însă, impactul mai mare cred că l-a avut revenirea lui Kevin De Bruyne. Este absolut înfricoșător să vezi cu ce poftă fenomenală de joc a revenit playmaker-ul cetățenilor. Dacă acum o lună eram încrezător în pronosticul meu că Liverpool va triumfa în Premier League în acest sezon, Kevin De Bruyne este principalul motiv pentru care în momentul ăsta mă îndoiesc de acest pronostic. Este și motivul pentru care cred că City va ajunge din nou departe în Ligă și este cu siguranță pretendenta principală la trofeu.
Noua Barcelona
În anii precedenți am vorbit de mai multe ori despre proiectul lui Guardiola în Anglia. Proiect pe care a încercat să îl implementeze și în Bavaria, dar fără succes. Guardiola dorește să creeze identitate. El dorește să făurească un club, după chipul și asemănarea lui, format fiind la Barcelona. La Bayern s-a lovit de probleme ce au ținut de conflictul de identitate generat de cultura locală. Nici la Manchester nu a reușit să evite neapărat această problemă, dar aici a avut o susținere aproape necondiționată. O susținere necondiționată din partea conducerii. Conducerea lui City este și ea ruptă de cultura fotbalistică locală, dar lor nu le pasă. Ei dețin acum clubul, iar rezultatele îi apără. Trecutul ni-l arată ca exemplu pe partea sportivă pe Johann Cruyff. Un misionar al unei filozofii fotbalistice care a transformat o altă cultură după chipul și asemănarea sa.
Cruyff și Guardiola nu sunt unici în încercarea lor, ci în succesul lor. Un olandez care a schimbat pentru totdeauna istoria unui club spaniol. Iar acum un spaniol care a schimbat pentru totdeauna istoria unui club englez. Rămâne însă de văzut și dacă amprenta lui va rămâne asupra culturii clubului și după ce acesta va pleca. Pentru totdeauna pe semne că nu. Vedem și la Barcelona ce se întâmplă în conflictul dintre Xavi și Deco. Nici „tiki-taka” din Catalunia nu va trăi pentru totdeauna. Se va metamorfoza, se va adapta, sau chiar va dispărea și va fi înlocuită de ceva complet nou. Chiar și Guardiola a trebuit la City să își adapteze tactica pentru a obține Liga Campionilor pentru prima dată. Stilul direct de joc practicat pentru a o elimina pe Bayern nu îi este deloc specific lui Pep.
Noua „La Masia”
Antrenorul spaniol și-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate ale clubului. Vorbeam la un moment dat că Phil Foden ar trebui să fie exponentul oricărui succes al proiectului lui Guardiola. Argumentul din spatele afirmației era că este primul jucător după profilul cerut de Pep, crescut de City. A fost primul semn puternic pozitiv al noii școli de fotbal create de Pep cu ajutorul banilor arabi. Ce vedem însă astăzi este cu adevărat fenomenal. Modul în care apar jucători, și la ce nivel apar aceștia, este cu adevărat impresionant. Să ne uităm la Rico Lewis sau la Oscar Bobb. Când te uiți cu câtă naturalețe și încredere a intrat Bobb în partida cu Newcastle, înțelegi ce înseamnă acest club în acest moment. Acest jucător de 20 de ani a intrat într-un moment critic al meciului, la scorul de 2-2. A preluat cu o atingere demnă de vechii brazilieni, în fața portarului, driblându-l, după care a marcat în poarta goală. Wow.
L-am avut pe Sir Alex Ferguson la Manchester United. Dacă dorește, Pep Guardiola poate urca acolo lângă Sir Alex din punct de vedere al succesului și longevității. Nu neapărat să îl depășească. Dar să ne gândim ce poate face acum, având și o academie la nivelul acesta. Manchester City nu mai este demult clubul care sparge banca pentru transferuri. Între timp sumele pe care le obține din vânzări de jucători sunt însemnate. Deficitul monetar anual din transferuri a fost în puține sezoane în jurul a 100 de milioane de Euro. Sezonul trecut a avut chiar profit din transferuri. Ultimul sezon în care a spart banca a fost 2017/2018.
Problema identității
În cele mai multe rânduri în care argumentam de ce City nu va lua Liga Campionilor avea legătură cu identitatea. Practic Guardiola spuneam că nu putea crea atât de rapid la Manchester ce a învățat la Barcelona. Și era adevărat. Pentru a câștiga Liga trebuie să creezi o identitate. Nu a trecut cu totul problema acestei identități, dar el este deja de 8 ani în Anglia. Va lupta în continuare într-un mediu în care multe trăsături ale culturii pe care o impune, nu vor fi compatibile cu ce găsește în Anglia. Dar avantajul lui este că va fi protejat fără ezitare de patronaj. De acum are un statut asemănător cu cel de care vorbea Jürgen Klopp atunci când a anunțat plecarea de la Liverpool. El trebuie să își asume singur responsabilitatea propriei demiteri, pentru că nimeni nu își va permite să îl dea afară.
Este practic ajuns într-un paradis al carierei. Așa că problema identității este una pe care o poate aborda cu foarte multă răbdare. Una pentru care sezonul trecut a găsit soluții rapide. Au fost și momentele în care părea că Erling Haaland își pierde răbdarea cu tactica spaniolului. Dar Pep a reacționat. De data aceasta s-a adaptat și a experimentat. I-a ieșit. Și îi poate ieși în continuare.
FC Copenhaga?
Da, Manchester City are și un adversar săptămâna asta. Singurul motiv pentru care danezii vor veni la meci este probabil pentru că City nu poate juca singură. Nu cred că se poate pune problema vreunui rezultat pozitiv pentru Copenhaga. Orice surpriză de orice fel la Copenhaga va fi întoarsă cu vârf și îndensat la Manchester. Dar cred că șansele sunt infime să vedem orice altceva decât o victorie a englezilor. Numai dacă te gândești la faptul că ultimul meci oficial al lui Copenhaga este chiar partida din Ligă cu Galatasaray din Decembrie de acum două luni de zile! Ca să nu mai spun că probabil îi vor pune covorul roșu lui Haaland și se vor bucura în sinea lor și când el va marca, nu doar propria echipă.
RB Leipzig – Real Madrid (marți, ora 22:00)
Doar Simeone
Diego ”Cholo” Simeone este singurul antrenor care a învins Real Madrid în acest sezon. Ambele victorii acasă. Poate din acest motiv este cel mai bine plătit antrenor din lume. Parcursul albilor din acest sezon este demn de invidiat. Iar acel 4-0 din weekend cu Girona este și el o declarație importantă de intenție din partea echipei madrilene. Nu este tocmai un sezon greu, unul în care te lupți cu Girona la titlu. Dar când legi atâtea meciuri fără înfrângere, sentimentul îți poate da aripi. Carlo Ancelotti gestionează în continuare cu o mână de artist destinele echipei.
Șansele ca Marco Rose să i se alăture lui Simeone nu sunt foarte mari, dar există. Este clar faptul că se află la clubul lui de suflet și compatibilitatea este maximă. Misiunea Realului este una cu atât mai dificilă cu cât are și niște probleme de lot. Jude Bellingham, unul din principalii marcatori ai echipei, pare că va lipsi. Argumentul contra unei surprize ar fi „Real Madrid este Real Madrid”. Și adevărul este că dimensiunea la care s-a prezentat Realul în ultimii ani în Ligă poate intimida pe oricine. Chiar și atunci când părea că lucrurile nu merg deosebit de bine, Realul a chiar câștigat trofeul, acum doi ani.
Moralul spaniolilor
Un mare avantaj al elevilor lui Ancelotti este și victoria la scor din weekend cu principala contracandidată la titlu: Girona. Surpriza sezonului în Spania, Girona a făcut câțiva pași greșiți în ultimele săptămâni. Realul a profitat și i-a executat pe Santiago Bernabeu. Valul de încredere al echipei vine perfect înaintea deplasării din Germania. Asta după ce cu o săptămână în urmă eșuau din nou pe final în a-l învinge pe Simeone.
Experiența foarte mare a lui Carlo Ancelotti ar trebuie să fie îndeajuns pentru ca acesta să nu îl subestimeze pe Rose. Antrenorul german are cu siguranță capacitatea cu al său Leipzig de a-l pedepsi pe Ancelotti dacă acesta lasă garda jos. Deloc de neglijat însă, sunt și rezultatele mai negative din ultima vreme ale nemților. Aceștia au pierdut toate meciurile oficiale din Ianuarie, toate fiind cu adversari puternici. Din ultimele șase partide din campionat, Leipzig a câștigat doar una. Astfel că din punct de vedere al moralului, Leipzig se află la polul opus față de Real Madrid. Toți indicatorii par să o arate pe Real învingătoare, dar cred că poate exista speranță și pentru nemți.
PSG – Real Sociedad (miercuri, ora 22:00)
Proiectul lui Luis Enrique
Provenit din școala de fotbal catalană, Luis Enrique poate încerca ceva asemănător lui Guardiola. Este desigur departe de nivelul lui Pep momentan, chiar și de nivelul lui Pep de la începutul domniei sale la City. Dar există paralele clare între cei doi, dincolo de proveniența comună a stilului. Finanțarea a cărei problemă este doar respectarea fair-playului financiar este o asemănare importantă. Există desigur și diferențe importante, iar una din aceste diferențe este complexitatea mai mare a atmosferei de la clubul parizian.
Problemele cu jucători vedetă au fost la ordinea zilei în ultimele sezoane. Amintim doar faptul că plecarea lui Kylian Mbappe la Real Madrid în vară pare iminentă. În ciuda mai multor speculații din ultima vreme că Real s-ar reorienta. Implicarea politică puternică și cultura locală a fanilor și a fotbalului sunt și ele alte două diferențe esențiale de luat în calcul. Una peste alta, direcția generală a proiectului se aseamănă cu cea a lui Guardiola la City. Proiectul este însă într-o fază incipientă și trecutul ne-a arătat că răbdarea nu există din belșug la patronii PSG-ului.
Nuca tare Real Sociedad
Fotbalul spaniol a arătat multe semne îmbucurătoare în ultima vreme. Rezultatele din Europa ale unor echipe ca Sevilla sau Villareal în ultimele sezoane sunt unele dintre acestea. Chiar dacă nu există neapărat superstaruri în echipele mai mici, acestea ies în evidență prin forța grupului. Real Sociedad este una din echipele care se bazează pe o asemenea forță. Pornind de la managerul Imanol Alguacil a cărui carieră este strâns legată de Real Sociedad, identitatea clubului se poate simți puternic de la distanță. Stilul antrenorului basc este unul foarte pragmatic, oarecum contrar trendului actual din lumea fotbalului.
Apărarea spaniolilor este o nucă foarte tare pentru adversare, dar Real Sociedad nu au reușit nici ei să marcheze de patru partide oficiale. Puterea ofensivă a parizienilor va fi miercuri una de temut. De aceea, ar face bine jucătorii de atac ai lui Sociedad să își reintre în formă. Favorita este clar PSG, care arată din ce în ce mai bine. Luis Enrique își așează încet, dar sigur, echipa pe direcția dorită. Iar proiectul de dă un feeling mult mai puternic de siguranță decât în prima jumătate de sezon. Cred că acest rezultat se va rezuma și la inspirația de moment a lui Mbappe.
Lazio – Bayern München (miercuri, ora 22:00)
Saga lui Thomas Tuchel
Antrenorul neamț al lui Bayern este într-o situație destul de neplăcută. Acesta a ajuns la Bayern la insistențele și dorințele puternice ale fostului director sportiv, Hasan Salihamidzic. Acest lucru generează tensiune de fiecare dată când rezultatele nu sunt cele mai bune. Cum este în acest moment cazul. Bayern tocmai a pierdut un derby extrem de important pentru prima poziție. La nivelul la care este Bayern, s-au văzut demiteri de antrenori chiar și când echipa era pe prima poziție. În acest moment, după un meci care pare să îi condamne pe bavarezi să fie doar martorii unei campanii de invincibilitate a lui Leverkusen, o plecare de antrenor nu doar că pare posibilă, ci este văzută de mulți ca fiind inevitabilă.
În partida împotriva lui Xabi Alonso nici Harry Kane nu a reușit să îl salveze pe Tuchel. Acum, la 5 puncte în spatele liderului, moralul băieților este unul scăzut. Și vine un duel european cu o națiune rivală, Italia. Lazio o primește la Roma pe Bayern, de Valentines Day. Nimic mai romantic. Să vedem dacă va reuși să o și cucerească pe echipa germană. Cum va reuși Tuchel să gestioneze acest moment este destul de imprevizibil. Este genul de partidă în care Bayern poate atât pierde cu 3-0, cât și câștiga cu același scor. Atmosfera de restructurare incompletă mai planează încă asupra clubului bavarez. Nu o văd ca exclusă nici varianta revenirii lui Hansi Flick. Acesta a avut succese răsunătoare la clubul din Bavaria, iar plecarea sa s-a datorat exclusiv fostului director sportiv. Ceea ce poate deschide ușor o portiță către revenire. Așadar scaunul lui Tuchel se clatină, iar Roma este scena unei bătălii ce poate deveni epică.
Legenda Ciro Immobile
Tocmai intrat în clubul select al jucătorilor care au atins numărul de 200 goluri în Serie A, Ciro Immobile este și el pe un val de succes. Cât de frumos ar fi să reușească în această dublă epică, să își ajute echipa să răpună unul dintre marii balauri ai fotbalului european? Lazialii nu au un sezon extraordinar, fiind pe poziția a 8-a în campionat momentan. Iar în Liga Campionilor, deși calificați cu ușurință relativ mare, grupa a fost una mai mult de Europa League.
Efectul lui Immobile nu este de subestimat, el fiind o legendă vie a clubului. Acesta își va inspira foarte probabil și ceilalți colegi din teren și mă aștept la o replică puternică din partea italienilor. Bayern va trebui să vină pregătită de o luptă pe cinste. Scenariul de față, cu un Lazio în scădere de formă, poate fi înțeles greșit de nemți. De aici și pericolul pentru Bayern de a își subestima adversarul.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România.