preview liga campionilor

E marți, avem Liga Campionilor și vă întâmpin din nou cu un preview. Miercuri în jurul miezului nopții vom avea patru echipe eliminate. Dacă pentru Club Brugge soarta pare deja pecetluită, celelalte trei eliminate sunt încă o necunoscută. Pentru fanii fotbalului englez anul acesta nu arată prea bine în Ligă. Manchester City este singura echipă din insulă care pornește ca favorită la calificare înaintea partidelor retur. Săptămâna aceasta intră în scenă Chelsea și Tottenham, ambele date de casele de pariuri cu șansa a doua după rezultatele din tur.

Finalul aventurii lui Potter?

Chelsea – Borussia Dortmund  (în tur 0-1, marți, ora 22:00)

Dortmund arată a echipă mare

Dacă fotbalul german este pe o curbă ascendentă ca rezultate în Europa, acest lucru se datorează cu siguranță și lui Dortmund. Clubul galben-negrilor este cu un pas în sferturi după 1-0 în tur. Edin Terzic progresează vizibil și partida de la Londra ar putea fi cel mai important meci al său de când a preluat frâiele clubului german. Victoriile se țin lanț în acest an și ar fi păcat pentru el să se oprească aici. După victoria în fața lui Leipzig, un club cu o identitate la fel de solidă prin prisma managementului, moralul este sus pentru ultrașii din ”Zidul Galben”.

Cupa Mondială pare să fi fost pauza de care Terzic avea nevoie ca să reconfigureze traseul fostei mari glorii ale fotbalului german. Din ianuarie, de când s-au reluat meciurile oficiale, Dortmund are zece victorii consecutive. Orice astfel de serie are un final, dar întrebarea este dacă va fi Chelsea echipa care le-o va încheia. Un lucru este sigur. Dortmund arată ca o echipă mare în acest an. Iar partida de la Londra pare că va depinde mai mult de cât de mult îi vor lăsa nemții pe englezi să joace decât de nivelul la care se vor ridica englezii. În meciul tur am fi văzut toți ca o surpriză calificarea galben-negrilor. Acum ar fi o surpriză mai degrabă calificarea albaștrilor.

preview liga campionilor
Edin Terzic îl felicită pe Karim Adeyemi pentru jocul din prima manșă împotriva lui Chelsea
Ghinion pentru Potter

Graham Potter nu este în cea mai bună situație. Iar victoriile cu 1-0, ca cea din ultima etapă de Premier League, nu sunt tocmai visul umed al lui Todd Boehly, american cu acte în regulă avid de spectacol. Este adevărat că o victorie cu 1-0 în acest caz ar fi de ajuns să ducă partida măcar până în prelungiri. Dar acesta pare a fi un scenariu greu de realizat în fața nemților momentan.

Problemele pentru tehnicianul britanic sunt multiple. Nu doar că alegerea primului 11 este mai mult un joc de noroc. Dar practic oricum l-ar alege, lipsa de omogenitate din lot își va spune cuvântul. Am văzut cum jucători care valorează sute de milioane pot arăta ca niște anonimi în unele meciuri. Atât Joao Felix, cât și Mykhaylo Mudryk au arătat că pot dispărea din joc complet pentru perioade lungi de timp. Relațiile de joc nu sunt formate.

Mason Mount, raza de speranță pentru Potter, omul care ar putea trage clubul într-o direcție, este suspendat. Și nu doar că este suspendat, dar pare nemulțumit de ce a devenit clubul la care a crescut de la vârsta de 6 ani. Nu este de mirare că un om care iubește clubul atât de mult nu se arată entuziasmat de un patron care nu prea înțelege ce face și un antrenor care pare depășit de situație. Șansele pentru Chelsea par infime în acest retur, iar Todd Boehly este probabil pe punctul de a trăi prima mare frustrare de la intrarea val-vârtej în fotbalul european. Poate mai are numărul de telefon al lui Roman Abramovic, să întrebe el cum a trecut peste aceste momente de cumpănă.

Formalitatea săptămânii

Benfica – Club Brugge  (în tur 2-0, marți, ora 22:00)

Scott Parker și șocul pierdut

Am criticat îndeajuns decizia clubului belgian de a îl înlătura pe Carl Hoefkens. Fostul antrenor de la Brugge își câștigase pe deplin dreptul la o șansă în plus de a redresa situația echipei din campionat. Din această cauză, șocul schimbării lui a fost unul probabil foarte mare. Acest lucru nu este însă întotdeauna un lucru bun. Mai ales când se realizează într-un moment în care rezultatele nu sunt foarte slabe, iar concedierea tehnicianului nu are nici un sens.

De la venirea lui Scott Parker, Brugge aproape că putem spune că s-a resemnat cu mediocritatea. Deși aceiași jucători pe care Parker îi are acum la dispoziție au fost și cei care au demantelat-o pe Porto în grupe, sau care au învins-o pe marea Atletico. Astfel, pot spune fără să greșesc că schimbarea de tehnician nu a rezolvat problemele echipei. Chiar din contră.

preview liga campionilor
David Neres marchează împotriva belgienilor în meciul tur
Lisabona și visul unei nopți de vară

Portughezii visează. Deși clubul din Lisabona este investigat pentru corupție, inginerul Roger Schmidt ține echipa în priză. Ne aducem aminte de o Italie a anului 2006, imediat după scandalul Calciopoli. Uneori asemenea momente pot aduce adversitatea de care niște jucători din zilele noastre au nevoie pentru a se motiva. Cu integritatea pusă sub semnul întrebării, oamenii din club, inclusiv jucătorii pot arde de nerăbdare să demonstreze. Să demonstreze că joacă fotbal, că își respectă blazonul.

Este oare un vis prea mare ca Benfica să recucerească elita europeană? Cu siguranță că toți vedem astfel lucrurile. Dar cui nu i-ar plăcea această poveste în fotbal? Meciul cu Brugge va fi încă o demonstrație a meticulozității nemțești a lui Roger Schmidt. Este exact elementul de care are nevoie o echipă latină, în fața unui meci ce le poate părea o formalitate. Cred că Brugge nu va marca la Lisabona, dar și dacă o va face, pariez pe o calificare sigură a Benficăi.

Messi & Mbappe vs Bavaria
Bayern München – Paris-Saint Germain  (în tur 1-0, miercuri, ora 22:00)

Dilema Neymar

În cursul zilei de ieri a picat vestea bombă: Neymar se va opera și va lipsi 3-4 luni de pe teren. Când un jucător pe care ai plătit, nu demult, peste 200 milioane Euro, se accidentează, numai motiv de bucurie nu poate fi. Dar este oare această accidentare cu adevărat o veste proastă pentru PSG? Tindem să spunem da, dar la o privire mai atentă este posibil să fie vorba de binecuvântare sub acoperire.

În partida din tur, din cele trei super-vedete ale Parisului, Neymar și Leo Messi au început din primul minut. PSG a fost dominată copios până la intrarea lui Kylian Mbappe. Vorbeam despre semnul unității proiectului parizian înainte de partida tur. Testul acela care ne va spune dacă echipa emblemă a Franței și-a raliat toți soldații în spatele idealului pe care vrea să îl atingă. Ei bine, în partida tur a arătat unpic ca și cum Neymar nu crede cu adevărat în ceea ce PSG vrea să construiască. A părut omul care în continuare este angajat pentru o sumă enormă și își face treaba în limita în care pasiunea și nivelul de dedicare îi permit.

Contrastul cu Messi

Pe de altă parte, Messi este făcut dintr-un cu totul alt aluat. Nu degeaba argentinianul este cel mai bun jucător al PSG-ului în toate competițiile. Cel mai probabil câștigător al Balonului de Aur următor, acesta își va putea demonstra adevărata măreție dacă va cuceri și Liga Campionilor cu echipa franceză. La Cupa Mondială se vorbea de faptul că pentru Neymar trofeul este o șansă să își ia locul printre legendele fotbalului brazilian. Trofeul suprem îl va pune în rând cu Ronaldinho, Ronaldo Nazario sau Pele. Nu a fost cazul la el, dar a fost la Messi.

La fel cred că se întâmplă și la Paris. Messi îl urmează pe Mbappe și își joacă rolul cu o precizie milimetrică în angrenajul echipei. Măreția piticului argentinian se arată în toată splendoarea ei prin felul în care el se pune în slujba viziunii grupului din care face parte. Pentru Mbappe, Messi este partenerul perfect. Neymar, deși pare la fel de potrivit, cred că este doar o iluzie. Caracterul brazilianului este de multe ori pus sub semnul întrebării. Iar asta poate fi o mare piedică pentru el în calea măreției.

Se observă și faptul că partidele în care Messi a apărut alături de Mbappe au fost mult mai bune, în medie, decât oricare alte partide ale parizienilor. Colaborarea dintre cei doi este una din ce în ce mai bună, iar speranțele francezilor de la returul din Germania se leagă strâns de aceasta. În schimb Neymar pare sudat pe harta meciurilor slabe ale PSG din acest an.

preview liga campionilor psg
Messi și Mbappe par a se bucura de fotbalul pe care îl reușesc împreună
Bavaria über alles

Înainte de meciul de la München, toată suflarea bavareză debordează de optimism. Sunt foarte sigur că cei mai mulți nemți nu își pot imagina cum ar putea pierde calificarea în fața lui Mbappe & co. Nemții sunt însă oameni a căror imaginație nu este foarte bogată și dacă istoria lumii s-ar fi bazat pe imaginația lor, nu vrem sa ne gândim cum ar fi arătat societatea. Așa că noi ne putem imagina cum ar putea PSG să întoarcă un amărât de 1-0 și chiar ne dorim să o facă. Suntem latini la urma urmei.

Unul din minusurile bavarezilor va fi probabil chiar aroganța cu care vor privi partida. Rivalitatea franco-germană, deși îngropată oficial de tratatul semnat de Charles de Gaulle și Konrad Adenauer în 1963, este încă foarte vie. Și acest lucru se vede în populația de rând. Sentimentul superiorității va fi cu siguranță prezent în inimile nemților la acest meci. Iar asta, dacă mă întrebați pe mine, înseamnă că PSG are deja 1-0.

Va fi o luptă pe cinste și sper să vedem din nou un spectacol demn de Liga Campionilor, precum acel meci de poveste de acum două săptămâni pe Anfield. Merg pe calificarea francezilor, cu o doză minimă de subiectivism. Desigur că ar ajuta și dacă Christophe Galtier nu ar mai începe jocul cu un winger de 16 ani în teren, care pierde mingea la fiecare atingere, cum s-a întâmplat în prima manșă.

A doua optime din Londra
Tottenham Hotspur – AC Milan  (în tur 0-1, miercuri, ora 22:00)

Lupta lui Harry Kane

Cel mai admirabil jucător al lui Spurs este cu siguranță lordul Kane. Nivelul de profesionalism și talent al acestui jucător îl transformă în pericolul numărul unu pentru orice adversar. Dacă Heung-Min Son consideră ce trebuie să țipe ”I’m here!” la camere pentru că Pep Guardiola a numit pe Tottenham, ”clubul lui Kane”, poate să o facă. Dar asta nu va schimba faptul că este clubul lui Harry Kane.

El este cel care duce momentan clubul în spate. Problemele din jurul echipei sunt strâns legate de atitudinea pe care mulți din echipă o au. Degeaba încerca, așa cum am văzut în documentarul ”All or nothing” din perioada Jose Mourinho, să își trezească colegii la realitate. Mulți din ei par imuni la noțiunea de ”profesionalism”. Kane a apreciat toți antrenorii mari veniți la clubul londonez, iar Antonio Conte este unul din ei. Restul echipei vede însă rar lucrurile la fel. Iar Conte este unul din aceste lucruri.

Vorbeam în articolele trecute de antrenori care își transced cultura și își deschid cu ușurință mințile atunci când au ocazia să învețe din alte culturi. Jupp Heynckes și Roger Schmidt au învățat de la latini. Kane pare, din rândul jucătorilor, să fie echivalentul. Atunci când ești jucător încă, este însă mai greu. Pentru că dacă nu îți părăsești propria cultură, va fi greu să guști din alta. Kane vede valoarea altor culturi, dar nu o poate părăsi pe a lui.

preview liga campionilor
Duel între Harry Kane și Ciprian Tătărușanu în partida tur
AC Milan în sferturi?

Dacă va putea profita până la final de situația englezilor, AC Milan va ajunge pentru prima dată din 2012 în faza sferturilor din Liga Campionilor, aceasta fiind singura dată de la trofeul din 2007 când au reușit performanța. Un club care a avut foarte mare succes înainte de 2008, se află într-o reconstrucție aproape continuă de atunci. Nimeni nu și-ar fi imaginat decăderea gigantului italian în asemenea proporții dezastroase.

Revenirea pe scena mare a fotbalului nu este însă una completă încă. Identitatea clubului e știrbită în continuare de oamenii care îl conduc. Motivul pentru care Milanul anului 2023 poate atinge sferturile Ligii au mai mult legătură cu traseul relativ ușor care le-a fost dat, decât cu o adevărată revigorare a unui monstru adormit. Și asta dacă vor chiar reuși să elimine pe Tottenham.

Este singura dublă în care nu am o părere clară despre cine se poate califica. Avantajul lui Spurs este eroul Harry Kane. AC Milan îl are pe Zlatan în lot și agresivitatea și spiritul acestuia pot influența într-un mod important clubul. Dar Zlatan nu își mai poate conduce echipa la fel cum o face Harry Kane, și anume 90 de minute din teren. Așa că se pare totuși că Tottenham are un mic avantaj.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *