Dragoș Ivan scrie despre Bournemouth în 2017/2018, oferindu-ne previziunile lui din presezon pentru una dintre poveștile romantice ale fotbalului englez.

Bournemouth e un orășel cochet pe coasta de sud a Angliei, vestit pentru 7 mile de plaja și o vreme excelentă. Cu o populație ce nu depășește 200.000 de locuitori, micuțul orășel se mândrește cu o echipa de fotbal care a depășit așteptările și celor mai înflăcărați fani: AFC Bournemouth.

Bournemouth
Foto: Tripadvisor.co.uk

Totul a început in urma cu 9 ani când Cireșele (unul din cele mai frumoase “nickname-uri”) se aflau in criză și falimentul bătea la ușa cu o datorie de 4 milioane de lire. Au fost organizate multe strângeri de fonduri pentru a salva clubul însă datoriile depășeau cu mult încasările. Jeff Mostyn, actualul președinte reușește sa tină clubul pe o linie de plutire printr-o serie de donații in cadrul consorțiului condus de Adam Murry.

Aflați in League Two (a patra liga ierarhica in Anglia), AFC Bournemouth era penalizată cu 17 puncte și avea interdicție de face transferuri. Intr-un scenariu sumbru in care retrogradarea era iminentă, pe data de 19 Decembrie 2009 este numit antrenor principal Eddie Howe. Tânărul manager reușește imposibilul: AFC Bournemouth se salvează de la retrogradare pe teren propriu in meciul cu Grimsby, legenda Steven Fletcher marcând golul victorios cu 10 minute înainte de final.

Cireșele s-au salvat de la faliment și iunie 2009, consorțiul Adam Murry reușește sa preia in totalitate clubul. Cu ajutorul investițiilor, pasiunii lui Howe și a întregii comunități din Bournemouth, in sezonul 2009/2010 Cireșele promovează in League One, unde sezonul următor prind playoff-ul însă promovarea se lasă așteptată. Eddie Howe atrage atenția cluburilor aflate in ligile superioare și in ianuarie 2011 semnează cu Burnely. Intre timp, AFC Bournemouth termina in sezoanele 2010/2011 – locul 6 in Ligue One și 2011/2012 – locul 11 in Ligue One.

După doar 2 ani petrecuți in Championship cu Burnley, Eddie se întoarce acasă și reușește promovarea in Championship in sezonul 2012/2013. Locul 10 obținut in a doua liga engleza in anul următor este mai mult decât onorabil însă toata lumea simte ca vrea mai mult.

2015 este anul in care Cireșele promovează in Premier League după un parcurs remarcabil. Eddie Howe, managerul care inițial nu credea ca este persoana potrivita pentru a salva clubul de la retrogradare in Liga 5 engleza, reușește imposibilul!

Premier League, visul devenit realitate

In primul lor sezon in prima liga engleza AFC Bournemouth reușește 2 victorii de senzație: 1-0 chiar pe Stamford Bridge și 2-1 pe Dean Court împotriva colosului Manchester United. Terminând pe un onorant loc 16, lucrurile frumoase continua pentru Cireșe și in sezonul următor. 4-3 cu Liverpool rămâne un meci memorabil in care jucătorii lui Eddie Howe au revenit de la 1-3. Cu un joc spectaculos, Cireșele au avut și de pierdut din cauza lipsei pragmatismului: 3-3 cu Arsenal după ce au condus cu 3-0 și 3-6 înfrângere la Everton cu Lukaku marcând nu mai puțin de 5 goluri.

In ultimele 12 meciuri ale sezonului trecut, AFC Bournemouth a pierdut doar 2 jocuri: cu Chelsea și Spurs iar locul 9 de la sfârșitul campionatului este cea mai mare performanta din istoria clubului. Însă așa cum ne-a obișnuit, povestea frumoasă continuă!

Graficul ne arată evoluția fantastică a lui Bournemouth din ultimele 5 sezoane (sursa: The Guardian).

 

 

Bournemouth în 2017/2018 – Investiții și planuri de viitor

La doar 9 ani de la pragul falimentului, Cireșele fac un transfer de marca: Nathan Ake (22 ani) pentru nu mai puțin de 20 milioane de lire! Chelsea are o clauză de “buy-back” însă asta e un lucru minor. Aducerea fundașului care a marcat nu mai puțin de 3 goluri in prima parte a sezonului trecut (ulterior in iarna fiind chemat înapoi la Chelsea însă nu a fost folosit) arata ca investitorii micuțului orășel vor mai mult și simt ca se poate mai mult!

Nu in urmă cu mult timp, Eddie Howe spunea intr-un interviu acordat publicației The Guardian referitor la tehnicile de antrenament: “Puteți pune cea mai bună sesiune în lume, dar dacă nu obțineți ceea ce doriți din ea, este inutil. Deci, chiar înainte de a începe, este un lucru fundamental sa găsim ceea ce căutăm – lucrurile cheie. Se concentrează mintea jucătorilor. M-aș putea orienta pe cineva care, fie nu cred că va ști răspunsul, fie este foarte important pentru ei să știe răspunsul, pentru că este un exercițiu special pentru ei să-i facă mai buni”.

Eddie Howe
Sursa foto: DailyMail.co.uk 

Aducerea lui Ake nu e totul. Planurile pentru un nou stadion sunt deja făcute întrucât actuala arena, Dean Court este practic neîncăpătoare: 11464 locuri și in Iulie 2017 conducerea a anunțat ca se va cauta un teren in apropiere pentru a construi o nouă arena de la zero, iar investițiile nu se opresc aici:

 • Jermain Defoe (34 ani) -> Sunderland (gratis). Se întoarce la Bournemouth din postura de jucător liber de contract. El mai fusese împrumutat in sezonul 2001-2002 de la West Ham și a marcat 18 goluri pentru Cireșe in Ligue One. Sezonul trecut deși nu a reușit salvarea lui Sunderland, a marcat nu mai puțin de 15 goluri in Premier League.
 • Asmir Begovic (30 ani, portar) de la Chelsea (10 milioane de lire).

Lotul lui Bournemouth în 2017/2018

Portari

Asmir Begovic (30 ani); Artur Boruc (37 ani); Aaron Ramsdale (19 ani); Adam Federici (32 ani).

Artur Boruc a făcut minuni sezonul trecut in poarta însă Eddie Howe vrea o concurenta serioasa și tocmai de aceea a transferat un portar cu experiența: Begovic. Tânărul Ramsdale este și el o opțiune serioasa in viitorul apropiat după ce a jucat titular la naționala Angliei U19 și a câștigat Campionatul European. Compartimentul in ceea ce privește portarii este complet.

Fundași

Șimon Francis (32 ani), Steve Cook(26 ani), (Nathan Ake (22 ani), Charlie Daniels (30 ani), Bradley Smith (23 ani), Adam Smith (26 ani), Tyrone Mings (24 ani), Baily Cargill (22 ani).

Defensiva este sensibil întărita cu venirea lui Ake și daca tot lotul va fi valabil, nu au cum sa lipsească din primul 11 următorii jucători: Francis, Cook, Ake și Daniels.

Mijlocași

Dan Gosling (27 ani), Andrew Surman (30 ani), Marc Pugh (30 ani), Harry Arter (27 ani), Lewis Cook (20 ani), Junior Stanislas (27 ani), Emerson Hyndman (21 ani), Ryan Fraser (23 ani), Jordon Ibe (21 ani), Connor Mahoney (20 ani).

Junior Stanislas e posibil sa lipsească in debutul sezonului după o accidentare însă Howe e încrezător ca poate fi recuperate in timp rapid. Nu sunt premisele unei absente pe o perioada lunga.

Surman, Arter și Pugh par a fi titulari însă și Max Gradel poate fi folosit in linia mediana in locul lui Stanislas.

Atacanți

Joshua King (25 ani), Benik Afobe (24 ani), Max Gradel (29 ani), Callum Wilson (25 ani), Jermain Defoe (34 ani), Lys Mousset (21 ani)

Atacul Cireșelor este unul valoros, Joshua King fiind unul dintre cei mai buni jucători din sezonul trecut de Premier Legue marcând 16 goluri. Callum Wilson a reluat alergările ușoare și sunt premise pentru o revenire pe teren in urma rupturii a ligamentelor. Lys Mousset probabil o sa fie împrumutat pentru a aduna meciuri iar Benik Afobe e aproape sa revină după o ușoara accidentare.

Primul 11 ideal (4-4-2):  Begovic – Francis (c), Cook, Ake, Daniels – Surman, Arter, Pugh, Stanislas – King, Defoe.

Meciurile lui Bournemouth din presezon

 1. Estoril – AFC Bournemouth 1-2 (goluri Ibe și Gradel, intrați după pauza). Prim 11: Boruc – Fraser, S.Cook, Ake, Daniels – Mahoney, L. Cook, Surman, Pugh – Mousset, Afobe
 2. Portsmouth – AFC Bournemouth 1-2 (goluri Mousset și Afobe). Prim 11: Begovic – Francis, Cook, Cargill, Mings – Surman, Arter, Fraser, Gradel – Mousset, Afobe.
 3. QPR – AFC Bournemouth 0-1 (gol Ibe). Prim 11: Boruc – Francis, Cargil, Mings, Daniels – Ibe, Surman, L.Cook, Gradel – King, Mousset.
 4. AFC Bournemouth – Valencia 0-1. Prim 11: Begovic – A.Smith, Cook, Ake, B.Smith – Arter, Gosling, Pugh, Mahoney, Fraser – Defoe.
 5. Yeovil – AFC Bournemouth 1-3 (goluri Afobe x2 și Mousset). Prim 11: Federici – A.Smith, Cargill, Ake, B.Smith – Surman, Arter, Pugh, Fraser – Afobe, Mousset.
 6. Bournemouth vs Napoli 2-2 (goluri Afobe și Francis). Prim 11: Begovic – Francis, Mings, Cook, Daniels – Ibe, Gosling, Lewis Cook, Gradel – King, Afobe.

În amicale, Afobe a fost „on fire”, iar în ultimul meci de pregătire Eddie Howe a folosit echipa 90% pe care o va trimite în teren în prima rundă, cu West Brom. Pentru pasionații de Fantasy Pemier League recomand: Begovic (4.5), Ake (5.0), Daniels (5.0), King (7.5) sau Afobe (6.0).

Predicții: loc in Europa League

După 2 sezoane in care a uimit audienta prin jocul excelent prestat, Cireșele își vor da examenul de maturitate in sezonul care sta sa înceapă. Eu mizez pe o calificare într-o cupa europeana fie ea din postura de câștigătoare a cupei sau ocupanta locurilor 5-7.

Eddie Howe chiar daca va pleca in sezoanele ce vor urma, ambiția și spiritul lui de învingător vor dăinui totdeauna.

Împreuna, orice este posibil: AFC Bournemouth!

Surse folosite: Wikipedia, https://www.afcb.co.uk, The Guardian, http://www.bournemouth.vitalfootball.co.uk/forum, NBC Documentary Youtube. Sursa foto: CPFC.co.uk

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *