După 2 sezoane în Premier League ai zice că cei din Brighton și-au găsit locul în prima divizie. Doar că realitatea din teren, cu doar 9 victorii/sezon de la revenirea în primul eșalon, nu a fost prea îmbucurătoare pentru fanii pescărușilor. Așa că după emoțiile cu retrogradarea prelungite până în penultima etapă, Brighton s-a despărțit la final de sezon de antrenorul Chris Hughton, în locul căruia vine Graham Potter. La ce ne putem aștepta de la Brighton pentru această ediție de Premier League? Și vor reuși oare tricolorii noștri, Andone și Băluță, să se impună în primul 11? First things first…

Cine este Graham Potter?

Povestea lui Graham Potter, 44 de ani, e una demnă de film (sau de Football Manager, cum ar zice unii) și ar putea fi rezumată în câteva cuvinte: după ce a jucat ca fundaș prin toate ligile din Anglia până în 2005, antrenorul a ajuns în 2010 la Östersunds, în liga a-4-a din Suedia, echipă cu o medie de spectatori de 200 de oameni pe meci. Pe repede înainte, în cei 7 ani a reușit să promoveze de 3 ori, să termine pe locul 5 în prima ligă și să câștige Cupa Suediei.

Și dacă nu era de ajuns, calificată în Europa League, echipa suedeză a eliminat PAOK și Galatasaray în preliminarii, a bătut Hertha și a făcut egal cu Athletic Bilbao în grupe, fiind eliminată ulterior în dublă manșă de Arsenal (pe care a bătut-o totuși pe Emirates)! Povestea în întregime e aici.

Graham Potter pe vremea când antrena Östersunds. Sursa: Independent.co.uk

Secretul său? Unii spun că e aplecarea spre elementul uman al fotbalului. Cu o licență în științe sociale și un master în leadership și inteligență emoțională, antrenorul e recunoscut pentru modul în care își scoate jucătorii din zona de confort pentru a îi ajuta să crească (jucătorii de la Östersunds au interpretat Lacul Lebedelor, de Ceaikovski, pentru fanii echipei, au luat lecții de dans, au ascultat poveștile refugiaților sosiți în Suedia). Venit la Swansea în Championship sezonul trecut, Potter s-a descurcat onorabil pentru prima experiență ca antrenor pe insulă, cu un loc 10 în condițiile unor dificultăți financiare pentru clubul galez, cu 16 jucători pierduți și doar 5 aduși în vara trecută. Ba chiar, fotbalul jucat a fost unul atrăgător (iar meciul din FA Cup în care i-au condus pe Manchester City cu 2-0 e cel mai bun exemplu).

Tony Bloom, patronul celor de la Brighton (jucător profesionist de poker îmbogățit din business-uri de pariere online) a insistat la conferința de presă că pentru el Potter nu e un pariu, ci o certitudine, spunând că a fost cel mai bine plasat candidat pentru postul de antrenor al Albion. Nu e de mirare, cum Potter a reușit să facă minuni cu o echipă mică, va trebui acum să conducă una din echipele cu cel mai mic buget din Premier League și cu un lot nu foarte valoros. Și că vorbeam de lot…

Tot ce trebuie să știi despre noul sezon din Premier League, găsești în seria Previziuni din presezon.

Lotul și transferurile verii 2019/2020 la Brighton

Brighton și-a depășit din nou recordul pentru cel mai scump fotbalist achiziționat și în vara asta, aducându-l pe Leandro Trossard, belgianul de 24 de ani de la fabrica de vedete din Genk, pentru 18 milioane de lire.

Leandro Trossard e jucătorul în care își spun speranțele fanii Pescărușilor pentru sezonul acesta

Au mai venit, pe lângă el, românul Tudor Băluță (mijloaș defensiv, 22 de ani), Matt Clarke (fundaș central, 22 de ani) și Taylor Richards (mijlocaș ofensiv, 18 de ani).

Legat de Băluță, abia al paisprezecelea român care evoluează până acum în Premier League, noul antrenor a avut cuvinte numai cuvinte de laudă după debutul acestuia în amicalele verii:

You can see his quality and range of passing, and when he went into midfield, you could see what he’s about.

Ne putem aștepta să îl vedem pe tânărul adus de la Viitorul în fața apărării sau chiar în rolul de fundaș în sezonul ce urmează.

La capitolul plecări, lista nu foarte lungă și nu include niciun fotbalist important pentru Seagulls, așa că lotul rămâne unul destul de compact. Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.

La prima vedere, e clar că Brighton are nevoie de mai multe variante în ofensivă. Potter moștenește o echipă care s-a bazat sezonul trecut la greu pe veteranul Glenn Murray (36 de ani în curând și 13 goluri sezonul trecut). S-a și spus că Hughton a plătit cu postul său lipsa calități din atac a echipei (se pare că și la antrenamente era prioritizată apărarea).

Ceilalți jucători ofensivi sosiți anul trecut nu au reușit din păcate să confirme. Alireza Jahanbakhsh s-a accidentat la început de sezon și încă nu a marcat într-un meci oficial, iar Jürgen Locadia, adus de la PSV Eindhoven a înscris 4 goluri în 34 de meciuri. Românul Florin Andone (cu 5 goluri în 28 de meciuri) încă sunt așteptați să facă diferența. Speranțele ofensive ale lui Brighton stau acum și în belgianul Trossard, din postura sa de aripă stânga.
La mijloc, rămân piese principale israelianul Kayal, neamțul Pascal Groß, olandezul Davy Pröppe sau Yves Bissouma.

În schimb, talentatul puști venit împrumut de la Manchester City, Taylor Richards, a debutat marcând în amicalul cu Crawley cu un penalty în stil Panenka și se anunță un pretendent la lotul lui Brighton, la fel ca Tudor Băluță – iar Potter dă semnale că va miza pe jucătorii mai tineri din lot.

Se pare că Tudor Băluță e un jucător pe placul noului antrenor după primele pregătiri ale sezonului

În apărare, fostul căpitan, Bruno, s-a retras la 38 de ani și s-a alăturat stafului tehnic. Rămâne în teren perechea de fundași centrali Duffy și Dunk, ajutați pe benzi brazilianul Bernardo pe stânga și de spaniolul Montoya, pe dreapta, care se va lupta pentru post cu Ezequiel Schelotto, revenit după un împrumut la Chievo. Matt Clarke, venit în vară din postura de căpitan al Porstmouth joacă tot fundaș central și probabil că va căuta să se impună cât mai repede. Cel puțin în poartă totul e clar, unde Mattew Ryan, portarul naționalei Australiei, rămâne titular.
Rămâne de văzut ce sistem de joc la folosi Potter – care a jucat în mare parte fie 4-2-3-1 fie 4-3-3 în sezonul precedent la Swansea, dar poate modifica foarte ușor sistemul de joc folosind 3 fundași, sistemul cu care s-a remarcat în perioada sa la Ostersunds.

Posibilă echipă tip – Ryan – Bernardo, Duffy, Dunk, Montoya – Băluță, Bissouma, Groß, Trossard, Jahanbakhsh – Murray (și poate cât mai curând, Andone)

În loc de încheiere

În opinia mea, lotul celor de la Brighton nu e destul de puternic să evite lupta pentru salvare în acest sezon, mai ales că echipele venite din Championship, precum Norwich sau Aston Villa, par mai puternice. Rămâne de văzut dacă Potter va reuși să scoată ce-i mai bun din jucători cum a făcut-o la precedentele cluburi (și m-aș bucura să facă asta, pentru Andone și Băluță). Predicția mea e că elementul antrenorului va face diferența și că Brighton va reuși să se salveze de retrogradare, poate chiar va termina undeva în jurul locului 15. Sunt prea optimist?

Întrebat de jurnaliști dacă poate să transfere în Anglia abordarea pe care o avea în Suedia, Potter a răspuns: ‘’Da, se poate transfera. Dar trebuie să înțelegi bine contextul în care ești și cum poți face asta’’. Așa că probabil că vom avea un sezon de adaptare la noul club pentru antrenorul de 44 de ani.

Bonus: cum poți merge să vezi un meci al lui Brighton?

Ca să vezi cu ochii tăi pescărușii și AMEX Stadium, arena de 30.666 de locuri, dar și frumosul oraș de pe coasta de sud a Marii Britanii, poți zbura până la Londra, de unde iei un tren din stația London Victoria către Brighton (în jur de 1h de drum).

Fanii lui Brighton, într-o imagine de pe BBC.co.uk

Ca să mergi la meci va trebui să scoți din buzunar de la 30 de lire în sus pentru un bilet si vei avea nevoie de un cont cu adresa de mail pe site-ul clubului. Biletele pentru General Sale se pun în vanzare pe site mai târziu și e probabil să nu le mai găsești pe cele mai ieftine (cum pescărușii au jucat aproape meci de meci cu o asistență de peste 30.000 de spectatori în ultimele sezoane).

„Am încercat să învăţ cât mai mult posibil şi acum mă simt gata, ştiu ce am de făcut în acest an şi ştiu ce înseamnă această ligă”, a spus Andone la începutul pregătirilor. Îl credem pe cuvânt.

Sezonul celor de la Brighton începe pe 10 august, în deplasare la Watford. Și cum doar doi tricolori avem prin Premier League, aș încheia cu…

…hai ai noștri!

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Suporter al lui Liverpool din 2005, vecin cu Millwall și îndrăgostit de stadioane din altă epocă, de echipamente vintage și de fotbalul mai simplu din ligile inferioare ale Angliei.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *