Pot doar să-mi imaginez entuziasmul pe care suporterii lui Huddersfield Town l-au trăit după finala play-off-ului de promovare în Premier League, câștigată de Terrieri împotriva lui Reading, în iunie 2017. Clubul lor revenea în prima ligă după 47 de ani, iar meciurile echipei urmau să fie transmise în peste 100 de țări din toată lumea, în fiecare săptămână. Pentru Huddersfield, prezența în Premier League este un vehicul de creștere fără egal în istoria clubului.

Cum au supraviețuit Terrierii în sezonul trecut

Principala armă a lui Huddersfield este și probabil ca va continua să fie antrenorul David Wagner, fostul secund al lui Jurgen Klopp de la Borussia Dortmund. Neamțul s-a aflat în fața provocării carierei și a reușit să plutească până la urmă, ducându-și echipa cu 4 puncte deasupra liniei retrogradării, la borna de 37 de puncte. Drumul n-a fost însă unul lin…

Graficul poziționării în clasamentul din Premier League pentru Huddersfield în sezonul 2017/2018. Sursa: Transfermarkt.com

După 7 puncte adunate în august, se vorbea despre revelația Huddersfield, dar oamenii de pe John Smith Stadium aveau să mai trăiască două victorii legate abia peste 7 luni, când echipa era la retrogradare. Dacă în debutul sezonului forța defensivă părea să fie cheia, iar o victorie cu Man United încânta tribunele, golurile au secat destul de repede, iar singurele puncte scoase împotriva echipelor din Big 6 au mai venit la egalurile cu Man City si Chelsea din finalul sezonului, când Terrierii trăgeau cu dinții de fiecare punct.

Transferurile lui Huddersfield înainte de noul sezon

Huddersfield are un istoric bun de transferuri în Premier League. Mooy a fost exponențial la mijloc, Mounie golgeterul echipei, iar Lossl s-a dovedit a fi un portar sigur. 50 de milioane de Lire a pus în joc clubul pentru supraviețuire și au reușit. De ce n-ar continua?

Vara asta, prima grijă a lui Wagner și a staff-ului Terrier-ilor a fost securizarea a doi fotbaliști de bază: portarul danez Lossl și fundașul central Kongolo. Ambii fuseseră împrumutați în sezonul trecut, amândoi au fost cumpărați, cu aproximativ 20 de milioane de Lire investite în stabilitate.

Doar 28 de goluri a marcat Huddersfield în primul lor sezon de Premier League, având cel mai slab atac din campionat, la egalitate cu Swansea, echipă care a și retrogradat. Cea mai slabă rată de conversie a ocaziilor de gol, al doilea cel mai mic număr de șuturi pe spatiul porții (după Swansea), plus un golegeter stagional cu doar 9 goluri (Steve Mounie) indică probleme grave în ofensivă, așa că…

Steve Mounie. Sursa foto: HighPressNews.com

Huddersfield a dat 9 milioane de Lire pe un international francez de juniori, pe nume Adama Diakhaby, care a înscris 3 goluri și a dat 3 pase decisive în 1200 de minute jucate la AS Monaco în sezonul trecut. Transferul e unul extrem de bizar, specialiștii în scouting considerând drept pripită decizia clubului din Principat de a renunța la un fotbalist cu excelente perspective de dezvoltare, la 22 de ani abia împliniți. În plus, egipteanul Sobhi a fost săltat de la retrogradata Stoke și probabil că-l vom vedea destul de des în flancul stâng sau ca al doilea vârf, la concurență cu van La Parra, titularul din sezonul trecut.

Teoretic, Huddersfield a făcut ce trebuie pe piața transferurilor, dar e oare suficient? Vezi aici toate transferurile făcute de Huddersfield în această vară.

Lotul lui Huddersfield

Echipa standard din sezonul trecut, conform numărului de minute jucate:

4-2-3-1: Lossl – Smith, Schindler, Zanka, Lowe – Tom Ince, Hogg, Billing, Mooy, van La Parra – Depoitre

Modul în care Wagner și-a construit lotul indică o trecere definitivă la un sistem cu 3 fundași centrali, experimentat în sezonul trecut, în mai multe rânduri. E greu de crezut că Schindler, Zanka sau Kongolo ar putea fi rezerve la Huddersfield. Pe benzi Lowe și Hadergjonaj par să fie titularii, iar în Malone și Smith, Wagner ar avea soluții pentru un sezon lung și complicat, așa cum au tendința să fie stagiunile secunde în prima ligă pentru o nou-promovată.

David Wagner. Sursa foto: Sky Sports

La mijloc Mooy este piesă fixă, pe când Hogg, Billing și noul venit Bacuna se vor lupta între ei, la antrenamente, pentru minute alături de australian. Înclin să cred că Alex Pritchard, internaționalul englez de tineret adus de la Norwich în iarnă, va fi prima opțiune în spatele vârfului/vârfurilor.

Mounie, Depoitre și Diakhaby sunt atacanții, poate și Sobhi, van La Parra, Quaner și Kachunga să fie în calcul tot acolo. Teoria mea pentru așezarea tactică pe care o va implementa Wagner este un 5-3-2, cu benzi acoperite de fundașii laterali, un triunghi la mijloc (Mooy + Hogg/Billing) și Pritchard cel mai avansat om, plus un duet greu de anticipat în atac, dar asta doar pentru că sunt multe opțiuni de valori apropiate în lot. Teorie mi-e susținută și de vânzarea lui Tom Ince, titularul din banda dreaptă din sezonul trecut (statistic, nu neapărat meritoriu).

Echipa probabilă a lui Huddersfield în 2018/2019

5-3-2: Lossl – Hadergjonaj, Schindler, Kongolo, Zanka, Lowe – Hogg, Mooy, Pritchard – Diakhaby, Mounie.

În presezon, Huddersfield a câștigat două amicale (din 7 jucate până acum), cu Bury (din liga a treia engleză) și cu… Lyon (un 3-1 cu dubla lui Depoitre).

Previziunea mea pentru Huddersfield? O salvare de la retrogradare cu emoții, cel mult locul 15. O accidentare a vreunui om cheie (Mooy, Zanka, Lossl, Pritchard) aruncă echipa înapoi în Championship. Dar ce frumoase după-amieze urmează pe John Smith Stadium!

Citește aici seria originală Previziuni din presezon 2018/2019.

PS: Nu pot să nu vă arăt noua identitate a clubului, care îmi place mult de tot și care va fi pe tricourile echipei începând din acest sezon:

Sursa foto: Goal.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *