WHU este fanul Ciocănarilor și și-a asumat misiunea de scrie previziunile din presezon pentru West Ham în 2017/2018.
Desi nu sunt fan statistica in ceea ce priveste fotbalul acesta “european”, am cautat sa vad exact cum se reflecta imaginea sezonului anterior, daca aceasta corespunde cu impresia pe care mi-au lasat-o favoriții mei până în luna. Am descoperit cam ceea ce credeam: West Ham a avut un sezon mediocru, care reflecta diferenta de un singur punct pana la locul 8, dar si cele 5 puncte in plus care i-au despartit de Watford (locul 17, ultimul deasupra liniei).
Tot la statistica putem nota și locul 9 la categoria “șuturi la poarta/pe poarta”, cu 499 in decursul sezonului anterior sau locul 13 in ceea ce priveste pasele complete (15.127), cornerele (locul 15, cu 172 in total) si centrarile in careu (locul 10, un total de 752).
Cert este ca pe faza de atac le-a lipsit un jucator de careu, care sa fructifice ocaziile create de fostul nr. 27 (6 pase decisive) sau Lanzini. De asemenea, le-a lipsit un atacant veritabil (golgheterul echipei fiind Michail Antonio, 9 reusite, un jucator care a fost plimbat pe vreo 3-4 posturi si care a terminat sezonul accidentat).
În a doua jumătate a sezonului, Carroll dadea impresia acelui om atat de mult cautat de toata echipa. Insa o accidentare normala pentru el (pauza cateva saptamani, urmata de recidive musculare) l-au stopat la doar 21 de jocuri si 7 goluri. Mult prea putin pentru cel care devenise cel mai bine platit jucator din lot, dupa plecarea fereastra de transferuri din iarna.
A doua arma de foc veritabila, Andre Ayew, a avut un season similar cu al lui Carroll, presarat de accidentari dese. Astfel ca acesta a bifat doar 25 de jocuri (+9 din postura de rezerva) si 6 goluri. Mult prea putin pentru un jucator adus pe 20 milioane de GBP. In rest, Sakho, Fletcher, Calleri si Zaza au contabilizat vreo 3 goluri impreuna.
Mijlocul a resimtit din greu plecarea liderului echipei in pauza de iarna, a faptului ca Noble a jucat aproape jumatate de sezon accidentat si a lui Kouyate, jucator folosit mult prea putin pe postul sau natural (drept dovada ca a avut doar 76 de takles efectuate pe tot parcursul sezonului.
Implanturile gen Tore, Nordveit, Snodgrass nu au functionat deloc. In cazul primului ar fi din nou vorba de folosirea lui pe alte doua pozitii diferite fata de ceea ce juca in Bundesliga. Putine lucruri pozitive s-au intamplat, dar cel mai important este cu siguranta Pedro Obiang. Un mijlocas defensiv care pare sa se fi adaptat cerintelor EPL in al doilea sezon petrecut in claret and blue.
Apararea a fost sublima, dar in multe momente a lipsit cu desavarsire. Drept dovada un numar mult prea mare de goluri primite (o diferenta de -17 intre cele marcate si primite) din faze fixe sau pe erori colective, in propria jumatate de teren. Intre buturi s-a inceput cu Randolph, pentru a se termina sezonul cu Adrian. De asemenea, o fluctuatie considerabila intre formele aratate de cei doi.
O părere generală despre sezonul anterior este că, din punct de vedere sportiv, nu s-a gestionat bine trecerea de pe legendarul Boleyn Ground (cel putin pentru noi, ciocanarii) pe noul stadion. Ca si paranteza, in viitorul apropiat Boley Ground= 4 blocuri, vreo cateva sute de apartamente, 518k GBP/ apartament cu 3 camere. S-au adus jucatori cantitativi, unii fiind total depasiti de ceea ce se joaca in EPL (Tore, Calleri), s-au precipitat in luarea anumitor decizii (ma refer aici la nesfarsitele telenovele cu Laccazette si Bacca) si s-a mers, in general, pe un entuziasm fals lansat de sezonul anterior.
Pentru stagiunea ce sta sa inceapa West Ham pare sa fi invatat din greselile trecutului. S-au adus jucatori calitativi, cu experienta in EPL, lideri in vestiar si in afara lui:
- Joe Hart aduce o stabilitate atat de necesara intre buturi;
- Zabaleta intareste punctul nevralgic al echipei;
- Arnautovic ofera o solutie atat tehnica dar si valoroasa in ceea ce priveste faza de atac;
- de la Chicharito Hernandez se spera ca va fi acel jucator care fructifica si o jumatate de ocazie creata.
Se discuta asiduu de alte transferuri (probabil unii dintre voi imi citesc postarile regulate pe grupul Premier League România), insa prin ceea ce s-a adus pana acum indraznesc sa conturez un prim 11, format din: Hart (gk), Zabaleta (rb), Reid (cb), Ogbonna (cb), Creswell (lb), Kouyate (dm), Obiang (dm), Antonio (amr), Lanzini (amc), Arnautovic (aml) si Hernandez (sc).
O garnitura de joc in care s-au plombat cele doua gauri din sezonul anterior (rb si sc), prin care Antonio revine la pozitia naturala, mijlocul devine mai elastic iar atacul va concretiza mai multe ocazii ce vor aparea din glezna lui Lanzini sau din cele doua flancuri (de tranzitii pozitive si negative nu vorbesc pentru ca nu le pricep).
Daca adaugam si rezerevele gen Adrian (daca ramane), Collins, Fonte, Masuaku, Noble (ciudat pentru mine sa il pomenesc aici), Ayew, Snodgrass, Carroll, Sakho, Fernandes obtinem un lot mult mai echilibrat decat precedentul. Plus ca se mai discuta de un Wilshire și un Andre Gray…
Pariurile mele în ceea ce priveste sezonul acesta sunt: Hernandez +15 goluri, consolidarea statutului in echipa a lui Toni Martinez (la ora la care scriu aceasta teza de doctorat revad golul marcat astazi impotriva unei echipe de liga a 4-a din Germania). Si Declan Rice. Mark my words: fundasul acesta central o sa ajunga mare de tot!
Chiar si asa nu putem vorbi de o penetrare a Top 6 (decalajul dintre ele si West Ham plus Everton find mare). Dar poate fi un sezon care sa imbunatateasca imaginea lasata in trecut, care poate consolida un loc in Top 8 in cea mai puternica liga nationala din lume. Si care, zic eu, poate aduce o finala de cupa. Unde totul este posibil (…and like my dreams, they fade and die).
In opinia mea, va fi si un sezon decisiv pentru Super Slav. In primul a reusit multe lucruri peste asteptari, in al doilea a scartait teribil. Constante au ramas incapatanarea lui de a juca unii fotbalisti pe pozitii dezavantajoase atat pentru ei cat si pentru echipa (Nordveit rb, Kouyate rb, Antonio rb), implicarea (sau mai bine zis refuzul de a isi da acordul in anumite transferuri si cicalirea conducerii pentru transferuri permanente…cazul Tore si imprumuturile lui Calleri + Zaza).
Totusi o mare bila alba are atat din partea fanilor, cat si a vestiarului pentru gestionarea situatiei create de fostul nr. 27. Dar oare ii va fi aceasta de ajuns?
#COYI #IFFBB
P.S: nu stiu daca am scris mult sau putin, aplicatia asta zice +1.000 cuvinte. Sper ca v-am captat interesul!
Sursa foto: Guardian.co.uk.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!