Andrei Cosmin Radu, fanul The Hammers alături de care am discutat despre revolta fanilor din sezonul trecut, la Tackle Show, ne aduce perviziuni din presezon pentru echipa favorită, West Ham United.

…and like my dreams, they fade and die..

Al doilea sezon petrecut pe Olympic Stadium trebuia să fie unul care să ducă echipa la un nivel superior, conform cu dorințelor suporterilor. În schimb, s-a transformat într-unul dezamăgitor, mult sub nivelul așteptărilor fanilor și al conducerii.

Chiar dacă nu s-a pus în niciun moment problema retrogradării, au existat mai multe evenimente negative care au ridicat pulsul ciocănarilor, totul culminând cu evenimentele petrecute la începutul lunii martie, când se discuta mai mult de ample mișcări de protest decât de fotbal și scoaterea echipei din impas pe cale sportivă.

West Ham a terminat sezonul pe un loc 13 care în iarnă părea irealizabil, dar totuși cu două poziții mai jos decât campania anterioară. În FA Cup și Carabao Cup evoluțiile au fost la fel de dezamăgitoare, Ciocănarii reușind doar accederea în tururile 4 (FA Cup) și 3 (Carabao Cup).

Citește aici seria originală Previziuni din presezon 2018/2019.

Pregătiri pentru noul sezon

Deși David Moyes și-a îndeplinit obictivul trasat în noiemebrie 2017, el nu a fost păstrat în funcție. S-a mers pe varianta unei modificări din temelii a structurii organizatorice.

Astfel că, imediat după încheierea sezonului a fost numit antrenor principal Manuel Pellegrini, un antrenor scump (10 mil gbp/sezon, contract pe două sezoane) dar cu o experiență vastă in fotbalul european. După scandalul în care a fost implicat, Terry Westley și-a facut și el bagajele și a fost înlocuit de Armando Mario Husillos, directorul sportiv care în urma cu vreo câteva sezoane “asamblase” o echipă, Malaga, ce ajunsese sfert-finalistă în UCL.

Ținând cont și de noul deadline impus de federația engleză, în ceea ce privește transferurile efectuate în EPL, campania de recrutare a noilor jucători a fost rapidă și numeroasă.

Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.

Deși au existat multiple tatonări și discutii înca din iarnă, fundașul dreapta al lui Fulham, Ryan Fredericks a ajuns abia în mai la WH, liber de contract. Lista achizițiilor a continuat cu fundașul central Issa Diop, transferat de la Toulouse pentru aproximativ 22 mil gbp, urmat de Luckasz Fabianski, titularul din poarta Poloniei. 7 milioane gbp au plătit Ciocănarii pentru ca Swansea să fie de acord cu transferul jucătorului.

Felipe Anderson, vedeta lui Lazio, doboară recordul de transfer al clubului

A patra achiziție a verii a fost în mod clar cea mai  dorită de fanii echipei, Jack Wilshere cochetând cu WH încă din vara trecută. Ținând cont că era liber de contract, nu a fost achitată vreo sumă de transfer. După îndelungi negocieri, oferte acceptate și ulterior refuzate de Lotito, Lazio a permis transferul lui Felipe Anderson, pentru suma record de 43 mil gbp.

Imediat, a urmat a șasea achiziție, gurile rele spunând că de fapt ar fi o veche datorie a lui Husillos către impresarul jucătorului, însă căpitanul lui Corinthians, Fabian Balbuena a semnat și el cu West Ham, pentru 3.5 mil gbp. Lor li s-a alăturat și Andriy Yarmolenko, aripa ucraineană fiind adusă în Londra pentru aproximativ 17 mil gbp.

Șapte jucători noi pentru un sezon care se dorește a fi cel puțin la nivelul ultimului petrecut pe Upton Park.

Au plecat: James Collins, Recce Burke, Patrice Evra (nici nu stiu dacă ar trebuit trecut la rubrica plecări) și Cheikhou Kouyate.

La ora la care scriu aceste rânduri sunt discuții avansate pentru plecarea lui Huggill la Boro, în timp ce Michail Antonio, Edimilson Fernandes, Reece Oxford și Sam Byram au zilele numărate la West Ham.

La capitolul veniri mai pot apărea câteva surprize: Thiago Maia, Maxi Gomez (17 goluri și 4 pase decisive, totalul în ultimul sezon de La Liga), Moussa Marega și Bernardo.

Pe lângă cei deja plecați, West Ham a mai pierdut, pentru o lungă perioadă de timp, 3 jucători: Manuel Lanzini (accidentat în cantonamentul naționalei Argentinei, premergător Cupei Mondiale) care va fi indisponibil până în ianuarie-februarie. Lui li se adaugă “gemenii dezastrului” Andy Carroll și Winston Reid, ambii accidențati după o căzătură pe scările hotelului din cantonamentul estival petrecut în Elvetia și care vor lipsi până la începutul lunii noiembrie.

Fanii, din nou alături de echipă

Un aspect foarte important petrecut în vară, faptul că West Ham este al doilea club din EPL (după Manchester United) în ceea ce privește numărul total de “season ticket holders” cu 52.000 de abonați, grad de vânzare a abonamentelor de 100%.

În ciuda disensiunilor din sezonul trecut, 92.7% din membrii cotizanți și-au reînnoit abonamentul, restul de 7.3% venind din cei care așteapta pe o listă foarte lungă. Și în acest sens, West Ham așteaptă o decizie a unui tribunal londonez (în procesul intentat proprietarilor stadionului, LLDC), pentru a primi acceptul de majorare a numărului de spectatori la 66.000 (cifră care nu a fost aleasă întamplător, simbolizând anul 1966, atât de drag englezilor și asociat de fanii ciocănari cu tripleta ce a jucat un rol important în caștigarea Cupei Mondiale).

De asemenea, după o negociere cu proprietarii stadionului, West Ham a primit acceptul de a modifica cromatic aspectul unor zone a terenului, tot la solicitarea fanilor. Astfel, pista albastră de atletism a fost deja modificată în vișiniu. Mai putem adăuga aici și transformarea aproape totală a centrului de antrenament de la Rush Green, pentru a avea o imagine cât mai completă a lucrurilor pozitive petrecute în această vară.

Analiza tactică

În ceea ce privește partea tehnico-tactică a echipei, un prim 11 pentru sezonul viitor ar putea arăta astfel:

4-3-2-1: Fabianski –  Fredericks, Diop, Ogbonna, Masuaku – Rice, Wilshere, Obiang – Yarmolenko, Arnautovic, Anderson.

West Ham pare să-și fi găsit echilibrul necesar în toate structurile clubului. Nu este genul de echipă care poate emite pretenții la Top 6, însă pare a fi mult mai solidă per ansamblu, mai puțin vulnerabilă în defensivă și mai liniștită în relația cu fanii. Cu siguranța, este o echipă de urmărit în noul sezon de EPL.

Personal, mă astept la o clasare în Top 8 și sper că anul acesta vor adăuga un trofeu intern în palmares, fie FA Cup fie Carabao Cup.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *