West Ham încă este o echipă în căutarea gloriei de altădată, una cu evoluții oscilante în ultimele sezoane și ceva disensiuni cu suporterii. Venirea lui Pellegrini și împăcarea cu fanii (referitoare la noul stadion) pot reprezenta background-ul necesar creșterii nivelului de performanță.

Londonezii au mutat la prima vedere inspirat în această vară, are un lot echilibrat și, în teorie, furnizor de speranțe pentru un loc de cupe europene.

Sezonul 2018/2019

West Ham a reușit o clasare mai bună în sezonul 2018/2019 față de cel precedent, obținând un loc 10 mai mult decât respectabil, în condițiile în care 4 echipe de Premier League au disputat cele două finale de cupe europene. Pe lângă echipele din Manchester, care completează „Big Six”-ul din campionatul englez, West Ham a mai fost devansată în clasament doar de Wolves, revelația sezonului, Everton și Leicester, aceștia din urmă depășind „ciocănarii” doar prin golaveraj.

Tot ce trebuie să știi despre noul sezon din Premier League, găsești în seria Previziuni din presezon.

O să fac exercițiu de predicție încă din debut. Aș zice că West Ham ar trebui să-și propună aceeași poziție ca obiectiv, având în vedere valoarea crescândă a competiției. Evident, un parcurs cât mai lung în cupele interne e de asemenea de dorit și, de ce nu, chiar o finală, dacă aștrii sunt de partea lor.

Retrogradarea nu ar trebui să intre în calcule, întrucât lotul este unul solid pentru prima ligă, iar Manuel Pellegrini un antrenor cu mare experiență, cândva campion.

Transferuri în vară

Că tot vorbeam de lot, să vedem ce întăriri au adus londonezii și cine a părăsit echipa. În primul rând, la capitolul plecări Marko Arnautovic reprezintă capul de afiș, plecarea sa în Chinese Super League fiind una cu surle și trâmbițe. West Ham l-a cedat pe austriac pentru suma de 25 de milioane de euro către Shanghai SIPG F.C, după ce jucătorul a cerut în mod expres să plece. O pierdere și nu prea pentru echipă, întrucât Marko a fost mereu un tip pretențios și care a dat de multe ori impresia că joacă doar pentru el.

Mai notăm aici pe Obiang, plecat în Serie A, la Sassuolo (8 milioane de euro), Edimilson Fernandes la Mainz (7,5 milioane de euro), Jordan Hugill  împrumutat un sezon, la Queens Park Rangers, iar Reece Oxford cedat surprinzător de ușor la Ausburg, pentru doar 2 mil. de euro.

Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.

Lucas Perez la Deportivo Alaves (2,3 milioane de euro), Sam Byram la rivala din campionat, Norwich (830.000 de euro) și Samir Nasri, plecat liber de contract la Anderlecht. De asemenea, Andy Carroll a revenit la echipa care l-a făcut celebru (Newcastle), portarul Adrian a aterizat la Liverpool în locul lui Mignolet și Moses Makasi se află momentan în căutare unei echipe, după ce a devenit liber de contract.

În ceea ce privește sosirile, Sébastien Haller este considerat responsabil cu golurile pentru noul sezon. West Ham a spart banca și a plătit o sumă record pentru atacantul venit de la Eintracht Frankfurt (40 milioane de euro), asemănat cu David Trezeguet. 15 goluri în Bundesliga și 5 în Europa League sunt performanțele din sezonul precedent cu care se laudă atacantul francez. Să vedem cât succes va avea în duelurilecu fundașii puternici din Premier League.

Sebastian Haller, cel mai scump transfer din istoria lui West-Ham. No pressure!

Pablo Fornals, un alt jucător de perspectivă, proaspăt campion european cu naționala Spaniei la U21, a fost adus de la Villareal pentru 28 de milioane de euro. Un jucător de creație care ar trebui să facă un parteneriat plăcut și eficient la mijlocul terenului cu deja consacratul Felipe Anderson.

Lotul a mai fost completat cu doi portari, Roberto, respectiv David Martin, ambii la 33 de ani, dar și cu alți doi tineri de perspectivă: Goncalo Cardoso (fundaș, 18 ani), transferat definitiv de la Boavista pe o sumă încă necunoscută și Albian Ajeti (atacant, 18 ani), adus de la Basel pentru 8 milioane de lire.

Sezonul 2019/20

2019/2020 ar trebui să fie sezonul consolidării. Este de așteptat de la Pellegrini să adauge o valoare colectivă suplimentară care să depășească sezonul precedent și să fie mai adâncă decât capacitățile individuale, în tactica echipei. De altfel, antrenorul chilian a încercat mereu să joace fotbal cu intenții ofensive, adaptate la condiția echipei londoneze. Lucru greu de realizat cu jucători robuști, rigizi, tipici fotbalului englez. Dar s-au văzut cazuri reușite la case mai mari (*cough* Manchester City).

Arnautovic și Hernandez nu au reușit să fie productivi într-atât încât să ridice echipa la un alt nivel. Pentru sezonul care vine, speranțele sunt destul de mari, având în vedere noile achiziții și abilitatea lui Fornals de a specula spațiile libere din defensiva adversă.

Totodată, Haller, un atacant cu înălțimea de 1,90 m poate fi un reper important în ceea ce privește duelurile aeriene, iar tehnica sa este una suficientă pentru a dejuca apărările echipelor engleze. Oportunist de fel și muncitor privind recuperarea mingilor aproape de mijlocul terenului, poate fi un element-surpriză în tactica echipei.

Cea mai probabilă formație este 4-2-3-1, cu Fabianski în poartă, Fredericks, Balbuena, Diop și Masuaku în apărare, Rice și Noble ca mijlocași defensivi, iar mijlocul ofensiv format din Michail Antonio, Fornals/Wilshere și Anderson, cu Haller vârf împins. Dacă joacă și Chicharito, un atacant obișnuit să aibă un partener pe teren din perioada sa la Manchester United, unde a reușit să aibă cifre foarte bune pentru o rezervă, se poate încerca un 4-4-2 clasic sau un ceva mai modern 4-2-2-2, asigurând o circulație bună a balonului.

Predicție

O clasare în primele 10 sau chiar primele 8 este sau ar trebui să fie obiectivul lui Pellegrini. Din fericire pentru ei, fanii sunt apropiați de echipă, West Ham United fiind, de altfel, una dintre cele mai echipe iubite din Londra.

Noul echipament al echipei, inspirat din performanța câștigării FA Cup în 1980, într-un meci contra rivalilor din oraș, Arsenal, este unul pe placul fanilor, încă o dovadă că moda retro nu neglijează pe nimeni.

În startul sezonului, Ciocănarii dau piept pe teren propriu cu campioana ultimilor doi ani din Premier League, Manchester City, în ce urmează a fi cel de-al doilea meci din etapa inaugurală. Meciul e programat pe data de 10 august, de la ora 14:30 și va fi cu siguranță un meci dificil, dar vor avea șansa să-și testeze la maximum noile arme pe London Stadium.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Întotdeauna aparențele înșeală. Nimeni nu poate fi considerat dinainte învingător, sfidând, practic, viața și parcursul ei nedefinit. Cu siguranță așa e în sport. Îmi plac surprizele și să fim sinceri, cui nu-i plac campionii? Dar la meciurile neutre, mereu ținem cu cei mici. C-așa-i în tenis.. sau în fotbal.. sau în baschet. Eu sunt Marius și mă consider un „diavol” cu limba de argint.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *