Un fost internațional englez, care a jucat, timp de 13 ani, la 5 echipe londoneze diferite, printre care Chelsea și Tottenham, devenit între timp manager și aflat la a doua promovare consecutivă în Premier League? Mândria suporterului englez care s-a gândi la un asemenea scenariu e umbrită de lipsa de vești bune pentru eroul poveștii, Scott Parker. The Cherries se întorc în Premier League după doar două sezoane petrecute în Championship, așa că iată previziunile din presezon pentru Bournemouth 2022/2023.

Bournemouth în sezonul trecut

Parker a ajuns la Bournemouth în aceeași zi în care și-a reziliat contractul cu Fulham (28 iunie 2021), după ce echipa londoneză, pe care o antrenase când era ca și retrogradată… a retrogradat. Potrivirea dintre Parker și Cireșe a fost perfectă de la început:

 • A început sezonul cu o serie de 15 meciuri fără înfrângere și două premii Manager of the Month în Championship în septembrie și în octombrie 2021.
 • În întregul sezon de Championship trecut, The Cherries au terminat doar de două ori o etapă în afara locurilor de play-off, ambele în august.
 • Englezul a reușit să supraviețuiască unei perioade de 6 etape, în decurs de 4 săptămâni, în care Bournemouth nu a câștigat niciun meci, adunând numai 3 puncte.
 • Bournemouth a încheiat o etapă sub un loc de promovare directă doar de 8 ori în 46 de etape, ultima oară pe 22 ianuarie
 • Cea mai bună defensivă din ligă (39 de goluri încasate în 46 de etape) și al doilea atac (după campioana Fulham).

Promovarea nu a fost vreodată un dubiu pentru Bournemouth în primul sezon cu Scott Parker pe bancă.

Echipa de bază a lui Bournemouth în sezonul trecut

Între 4-3-3 și 4-2-3-1 a oscilat Parker în sezonul trecut, încercând și câte un 4-4-2 din când în când, fără mare succes însă. Formula de bază:

Travers – Stacey, Kelly, Cahill, Zemura – Lerma, Billing, Cook – Christie, Anthony, Solanke

Cei mai productivi jucători, din punct de vedere ofensiv, pentru Bournemouth, în sezonul trecut:

 1. Dominic Solanke a înscris 29 de goluri și a dat 7 pase decisive. Doar sezonul incredibil făcut de sârbul Mitrovic la Fulham (43 de goluri marcate!!!) a făcut ca Solanke să nu fie golgeterul ligii secunde.
 2. Philip Billing (mijlocaș central) a terminat stagiunea cu 10 goluri marcate și 9 pase decisive.
 3. Jaidon Anthony (extremă stânga) a contribuit cu 8 goluri și 6 assist-uri.

Mijlocașul ofensiv Ryan Christie s-a remarcat și el cu 8 pase decisive (plus 3 goluri).

Transferuri la Bournemouth

Probabil cea mai scurtă rubrică de transferuri din întreaga serie de previziuni din presezon va fi chiar aceasta. Bournemouth a luat doi jucători liberi de contract: Ryan Fredericks (un fundaș dreapta care nu s-a impus la West Ham) și pe Joe Rothwell (unul dintre cei mai buni mijlocași centrali din Championship, venit de la Blackburn, dar cu zero minute de Premier League jucate).

S-au investit și bani însă, cam 10 milioane de Lire, pentru transferul mijlocașului stânga Marcus Tavernier (23 de ani), care a reușit 5 goluri și 5 pase decisive în sezonul trecut de Championship, la Middlesbrough. Zero minute jucate în Premier League și pentru el…

În schimb, Bournemouth a pierdut doi jucători relevanți: veteranul Gary Cahill (36 de ani) și veșnic accidentatatul Robbie Brady (30 de ani), ambii liberi de contract.

Echipa probabilă pentru noul sezon

Cu doar 3 fundași centrali în lot, dintre care unul are 20 de ani, Parker nu are multe opțiuni și va avea o echipă aproape identică cu cea de bază din sezonul trecut, în care doar Tavernier va fi singurul jucător nou.

Travers – Stacey, Kelly, Mepham, Zemura – Lerma, Billing – Tavernier, Christie, Anthony – Solanke.

Previziunea din presezon pentru Bournemouth 2022/2023

Retrogradare de pe locul 20, cu 20 de puncte acumulate (ok, maxim 25).

Când managerul declară, cu 3 zile înainte de începerea sezonului de campionat în cea mai bogată ligă de pe planetă că… NU ARE FUNDAȘI, ce așteptări putem avea? Probabil vor veni câțiva jucători în august, poate chiar cu oarecare experiență și calitate (se vorbește despre Nat Phillips, de la Liverpool, care a mai fost împrumutat acolo), dar Bournemouth arată că ar fi, de departe cea mai slab echipată echipă din cursa pentru supraviețuire.

Jucători de la Bournemouth pentru FPL?

Sub nicio formă, nu.

Singurul fotbalist care ar merita urmărit este Dominic Solanke (atacant, 6M), însă programul lui Bournemouth este, probabil, cel mai dificil din întreaga ligă la început de sezon, jucând cu Arsenal, Liverpool și Manchester City în august… Din septembrie, programul e mult mai blând, până atunci mai remarc doar că Bournemouth e singura echipă din Premier League care are un singur jucător cu ownership de peste 1% în FPL. Solanke, evident.

Are Scott Parker vreo șansă să nu retrogradeze cu Bournemouth?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *