Costi Soare, fan Burnley și artizan al proiectului de pe Youtube ‘Pase între prieteni‘, ne aduce previziunile lui din presezon pentru Burnley.

Salutare, cititori ai Tackle.ro! După cum probabil ați aflat, eu sunt fan The Clarets de ceva timp, cu mare parte din meciurile echipei văzute de pe stadion. Așa că ați fost avertizați, tonul subiectiv va predomina!

Sezon peste așteptări pentru Burnley Football Club

Ca și în 2018/19, sezonul recent încheiat a fost unul cu ‘ups and downs’, echipa având perioade mai puțin reușite când se apropia periculos de tare de zona roșie (după jocul cu Villa de pe 1 ianuarie am simțit un ușor fior al retrogradării), dar și perioade excelente, cea din urmă culminând cu o nesperată luptă la locurile europene. Acest final a fost datorat și de forma extraordinară din ultimele 16 jocuri, Burnley aflându-se în această perioada doar în spatele campioanei Liverpool și al vice-campioanei Manchester City într-un clasament al returului.

Căpitanul Ben Mee, atacantul Jay Rodriguez și fundașul central James Tarkowski. Foto: Getty Images

Din păcate, suporterii au trăit ultimele 10 meciuri din spatele televizorului, pandemia de COVID-19 golind stadioanele. Meciurile parcă s-au simțit fără miza, ca niște amicale de presezon.

Și acum o mică paranteză personală, că fan activ, sezonul trecut a fost unul plin de aventuri, unele neplăcute (0-3 pe Bramall Lane), dar și un 2-0 istoric pe Old Trafford. La rubrica ‘regrete cauzate de COVID’, deplasarea de pe Anfield mi-a lăsat un gust amar, pentru că nu am avut ocazia să aplaudăm jucătorii pentru efortul extraordinar depus. În încheiere, nu pot rată ocazia unui standing ovation pentru Dyche și restul băieților pentru faptul că cea mai ‘săracă’ echipa din Premier League se menține în cel mai bun campionat din lume (chiar în top 10!), în ciuda tuturor așteptărilor.

Cum a jucat Burnley în 2019/2020?

Echipa din sezonul recent încheiat a fost, în mare parte, aceeasi, Dyche fiind cunoscut pentru schimbarile limitate pe care le face de la un meci la altul:

Pope – Taylor, Mee, Tarkowski, Bardsley – McNeil, Westwood, Cork, Hendrick – Wood, Barnes.

Spre finalul sezonului, accidentarea lui Barnes si problemele cu contractul lui Hendrick i-au oferit sansa lui Jay Rodriguez si lui Brownhill să-i demonstreze lui Dyche că merită un loc în primul 11.

În ceea ce privește stitlul și filosofia lui Dyche, ele sunt cunoscute că fiind sinonime cu fotbalul simplu, eficient, fizic. Burnley joacă același 4-4-2 de ani buni, cu mingi lungi îndreptate către target-man și centrări cât mai precise spre același atacant central, în general Wood. Motto-ul lui Dyche este “minimum requirement is maximum effort”. Chiar dacă lista criticilor a tot crescut în ultimii ani, Dyche demonstrează că poveștile de succes se pot întâmplă cu un buget limitat și fără jucători cu o tehnică de clasa mondială. Stilul s-a schimbat foarte puțîn în ultimii ani, poate singură modificare semnificativă fiind capacitatea mult mai eficientă a echipei de a se adapta stilului adversarilor. Cei de la Tifo Football explică excelent ce înseamnă asta:

Transferuri? La Burnley?

Ca fan Burnley, pot spune că sunt deja obișnuit cu politica de transferuri extrem de limitată a clubului, îndreptată în principal către jucători ieftini din Championship sau jucători cu minute puține în Premier League.

La capitolul veniri, singurul transfer de până acum este Will Norris, portar venit de la Wolves pentru a servi că back-up pentru Pope și Peacock-Farrell. Ar mai fi încă o luna din actuală campanie de transferuri, iar Burnley va trebui să se miște foarte repede pentru a nu rămâne în urmă echipelor cu care se va bate la supraviețuire.

La capitolul plecări, Burnley a pierdut 2 portari (Joe Hart, plecat la Spurs și Adam Legzdins), pe Jeff Hendrick (plecat la Newcastle) și pe Aaron Lennon. Toți cei 4 au plecat din postura de jucători liberi de contract.

Primul 11 si previziunea pentru noul sezon

În acest moment, cel mai bun 11 pe care il poate alinia Dyche este:

Pope – Taylor, Mee, Tarkowski, Bardsley – McNeil, Westwood, Cork, Gudmunsson – Wood, Rodriguez.

Singurele locuri care ar putea suferi modificări (în lipsa transferurilor, bineînțeles) ar fi atacantul de lângă Wood (Barnes este încă în perioada de recuperare) și cele de la mijlocul terenului. Brownhill a dovedit versatilitate și o tehnică și viteză foarte bune, fiind candidat serios la un loc de titular.

În ceea ce privește previziunea mea, în cazul în care echipa nu va primi intariri, Burnley se va bate până la final la retrogradare, probabil terminând în zona locului 15. Dacă vor fi făcute transferuri decente, The Clarets pot termină din nou în top 10.

Poate cel mai mare avantaj al echipei este omogenitatea, nucleul de jucători fiind în mare parte neschimbat în ultimii 3-4 ani. În plus, statutul constant de ‘overachievers’ oferă jucătorilor un plus de motivație, fiecare rezultat pozitiv fiind tratat că un moment important.

Pe de altă parte, stilul extrem de rigid și de multe ori previzibil se poate întoarce că un boomerang împotriva băieților lui Dyche, dovadă fiind prima jumătate dezastroasă din 2018/19 când se părea că zilele lui Burnley din Premier League sunt numărate. Totuși, cel mai important dezavantaj este reprezentat de capacitatea financiară extrem de limitată, Burnley fiind Cenușăreasa Premier League din acest punct de vedere.

Jucători de la Burnley pentru FPL?

Personal, nu am mai jucat FPL de 2 sezoane, dar nu pot să omit un must pentru orice echipa: Nick Pope. La un singur clean sheet de Golden Glove, Pope are în față o apărare de fier și va repetă cu siguranță evoluțiile extraordinare din ultimii ani. Wood și McNeil sunt și ei opțiuni low-cost destul de bune, care pot aduce puncte nesperate.

 

Fundașii laterali de la Burnley sunt de evitat, neaducand multe assisturi, doar puncte aferente clean sheet-ului.

Dacă ați avut răbdare să citiți până aici, nu-mi rămâne decât să va mulțumesc și să va urez vizionare plăcută pentru sezonul extrem de atipic care ne așteaptă. Stadioanele vor fi încă goale în luna septembrie, dar, că o veste bună de încheiere, de la 1 octombrie guvernul britanic plănuiește deschiderea la capacitate redusă a stadioanelor din Anglia (25-30% din locuri).

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *