Anul trecut, Crystal Palace era văzută de mulți ca o certă candidată la retrogradare, doar că „The Eagles” au reușit să-și asigure prezența în noul sezon de Premier League fără mari emoții. Ba dimpotrivă, aceștia au avut un început de campionat impresionant. În primele 10 etape aveau o „zestre” de 15 puncte. Iar finalul turului îi găsea pe un călduț loc 9, ceea ce cumva le-a dat posibilitatea unei relaxări în ceea de-a doua parte a sezonului.

Cu 8 etape înainte de final, aveau să depășească pragul de 40 de puncte, cel care teoretic îți asigură prezența și în sezonul următor de PL. Când s-a tras linie, locul 14 era liber pentru trupa lui Roy Hodgson, care cu 31 de goluri în 38 de etape are al doilea cel mai slab atac din Premier League. Totodată, această clasare este cea mai slabă din ultimele 3 sezoane sub comanda managerului de 73 de ani.

Primul 11 al lui Crystal Palace în sezonul trecut

În ceea ce privește alcătuirea echipei, Hodgson s-a bazat pe un nucleu de fotbaliști cu ștate vechi la clubul din Londra, precum Wilfried Zaha, Luka Milivojevic, Christian Benteke, Joel Ward, James McArthur sau Patrick van Aanholt. Acestora din urmă li s-au adăugat noile achiziții, Jordan Ayew (cel mai bun transfer al „Vulturilor” din sezonul trecut), Gary Cahill sau James McCarthy. Cheikhou Kouyaté și Scott Dann au reprezentat și ei piese importante în angrenajul construit de Hodgson. Mai jos aveți și primul 11, în funcție de numărul de apariții în sezonul recent încheiat:

Guaita – Ward, Cahill, Kelly, van Aanholt – Milivojevic, Kouyaté – McArthur, McCarthy, Ayew – Zaha

Cuplajul dintre Palace și Hodgson pare să funcționeze foarte bine. Palace a reprezentat pentru managerul de 70 ani (la vremea numirii sale în postul de conducere) o nouă provocare și o revenire în fotbalul britanic, de unde ieșise pe ușa din dos după eliminarea de la Euro a Angliei în fața Islandei. Acum se vorbește de Hodgson ca de antrenorul din urmă cu 10 ani, cel ce avea să dispute o finală de UEFA Europa League cu Fulham. Omul a reușit să redreseze formația care sub comanda lui Frank De Boer părea că se îndrepta spre un colaps fotbalistic. Astăzi, Palace este o trupă care, deși pare ca la fiecare început de an candidată certă la retrogradare, reușește să surprindă și să rămână ancorată în prima ligă.

Transferurile lui Crystal Palace

Iar pentru sezonul ce stă să înceapă, Hodgson pare momentan să rămână rezervat în ceea ce privește cheltuielile pe jucători. Până acum s-au perfectat doar 2 transferuri:

Nathan Ferguson este un fundaș central de doar 19 ani, venit liber de contract de la West Bromwich, însă acolo a fost folosit mai mult pe poziția de fundaș lateral, fie dreapta, fie stânga. A strâns 1748 de minute în sezonul trecut, reușind și un gol, toate acestea până la data de 28.01.2020, după a fost trimis la echipa secundă de către Slaven Bilic. De altfel, managerul croat s-a declarat nemulțumit de cum s-au pierdut serviciile acestui tânăr de perspectivă.

„That [the Palace move] was like a secret for the last few months,” Bilic told Sky Sports News. „We did our best. We gave him a chance when he was extremely young. He was one of those players where we said we didn’t need anyone else in that position, because we believe in him big time. Basically, there’s no point to have the academies, because you can’t tie the player up for long periods until he reaches a certain age. The player, the agent, the parents or whatever, they just take him and that has to be changed, because we are a good club, and we can’t buy another Nathan Ferguson.”

Rămâne de văzut dacă acesta va reuși să facă față la Palace și mai ales unde îl va folosi Hodgson pe tânărul apărător.

A doua achiziție a verii pentru „The Eagles” o reprezintă Eberechi Eze, și el tot un fotbalist de perspectivă, venit tot din Championship. Pentru acesta însă a fost achitată o sumă de transfer, care însă nu a fost făcută publică. Zvonurile ar fi că pentru semnătura acestui mijlocaș ar mai fi fost interesați și cei de la Spurs și Sheffield United. În 46 de apariții, acesta a reușit 14 goluri și 8 assist-uri din postura de mijlocaș ofensiv care poate juca pe oricare din cele 3 posturi din spatele unicului atacant.

Cifre decente pentru o echipă de mijlocul clasamentului în Championship! Ca și în cazul lui Ferguson, rămâne de văzut și la el dacă va reuși să se impună în primul „11” și cui ar putea să-i ia locul. Vă propun să ascultați mai jos primul interviu din calitate de fotbalist al celor de la Palace, oferit de către Eze televiziunii clubului:

Chiar în săptămâna dinaintea noului sezon, Palace a anunțat împrumutul pe un an al lui Michy Batshuayi. Belgianul lui Chelsea (unde nu și-a făcut loc și e trimis an de an prin împrumuturi) revine pe Selhurst Park, unde a mai jucat, timp de câteva luni, în 2019, marcând 5 goluri în Premier League (adică enorm, după standardele Vulturilor).

Celelalte două întăriri sunt Connor Wickham, revenit din împrumutul de la Sheffield Wednesday, și Jaroslaw Jach, un fundaș central polonez revenit și el dintr-un împrumut, de la Rakow.

La capitolul plecări până acum doar Henderson, portarul de rezervă a plecat liber de contract. Însă ca în fiecare vară de vreo 2 sezoane încoace, Wilfred Zaha speră că va reuși să prindă un contract mai bun, la un club care să-i poată oferi performanțele la care acesta aspiră.

Primul 11 al lui Crystal Palace în noul sezon

Astfel, cu aceste două achiziții până în prezent, primul „11” din sezonul viitor consider că nu ar putea suferi mari modificări. Cei doi veniți pot pătrunde în echipa de start doar în eventualitatea în care unul dintre titularii de anul trecut va pleca, altfel că Hodgson se va baza probabil pe aceeași formulă.

Guaita – Ward, Cahill, Kelly, van Aanholt (Ferguson, cât este el accidentat) – Milivojevic, Kouyaté – Zaha, McCarthy, Ayew – Batshuayi

Lipsa întăririlor serioase mă face să cred că ăsta ar putea fi un prim punct slab al echipei în sezonul ce urmează. E clar că este nevoie de câteva transferuri, celelalte contracandidate fiind mai avansate din punctul acesta de vedere. Se va spune că, nemodificând nimic în primul „11” se asigură continuitate, însă am văzut scăderea lor din a doua jumătate a sezonului, lucru ce ar trebui să-l pună pe gânduri pe Hodgson.

Un alt aspect îngrijorător ar mai putea reprezenta rămânerea în club a lui Zaha, cel care ar putea strica atmosfera din vestiar, frustrat fiind de blocajul existent cu privire la o eventuală mutare. Cred că încă o fereastră de transfer fără succes pentru el ar produce și mai multă tensiune. Și astfel ajung și la punctul forte al echipei, Jordan Ayew. Fotbalistul care a demonstrat că poate să ducă Palace în cârcă, dacă Zaha va reuși să prindă transferul mult dorit.

E greu de prezis pentru Palace o eventuală poziționare la final de sezon, pare să fie genul de echipă ce poate să navigheze pe ape liniștite, undeva pe la jumătatea clasamentului, sau să îi vedem ținând lanterna din subsol. Am să mă hazardez și cred că Palace va termina undeva între locurile 15-17.

Jucători de la Crystal Palace pentru FPL?

În ce privește Fantasy Premier League, fără îndoială Jordan Ayew rămâne principalul artizan și ținta multora care doresc să aibă ca back-up un atacant destul de ieftin, care poate aduce puncte neașteptate. De notat ar mai fi și specialistul în lovituri de la 11 metrii, căpitanul Luka Milivojevic, iar pentru cei care se simt norocoși le-aș recomanda și recrutarea noului venit Eze. E posibil ca acest puști să aibă o explozie și să puncteze prin assist-urile sale.

Palace este una dintre veteranele PL, cu al 8-lea sezon consecutiv la care ia parte, dar un sezon ce se anunță destul de complicat, fără achiziții consistente până în acest moment. Va rămâne de văzut dacă Hodgson poate face și anul acesta o treabă bună, dacă mai are puterea și energia de a-i asigura portanță vulturului.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Adrian are 27 de ani și e pasionat de fotbal de mic copil, fiind foarte atras de istorie și statistică. Scrie un blog de fotbal numit Fotbal, pe bune?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *