În sezonul 2017-18 jucau în Championship, în 2018-19 au promovat în Premier League, în 2019-20 au revenit în Championship, iar în 2020-21 au promovat din nou în Premier League, de unde au retrogaradat, iar, în Championship pentru ca în sezonul viitor să revină în prima ligă. Amețitor, nu? Pentru a treia oară în ultimele șase sezoane, Fulham a revenit în Premier League, devenind al șaptelea club londonez care evolueză în prima divizie din Anglia. În aceste condiții, ce previziuni din presezon putem face pentru Fulham 2022/2023?

S-a făcut mult mișto de Fulham sau Norwich și de cum cele două cluburi sunt veritabile Yo-Yo clubs, dar dincolo de orice hăhăială stau munca lui Marco Silva și reziliența grupului de jucători care a rămas pe Craven Cottage și au strâns rândurile după dezamăgirile fiecărei retrogradări din Premier League.

foto: theguardian.com

Fulham în sezonul trecut

Pentru Fulham sezonul trecut a fost un sezon al recordurilor. Clubul a marcat 106 goluri în cele 46 de etape, a înregistrat victorii la cele mai mari diferențe de scor în istoria Championship atât în partide acasă cât și în deplasare, iar Aleksandr Mitrovic a mai stabilit un record în istoria Championship, marcând 43 de goluri într-un sezon competitiv.

După despărțirea de Scott Parker, conducerea lui Fulham a avut inspirația de a-l aduce pe banca de pe Craven Cottage pe Marco Silva, antrenor portughez cu experiență în primele două ligi din Anglia. SIlva a fost suficient de inspirat să nu ceară multe schimbări în lot, să ridice moralul jucătorilor veniți după o retrogradare din Premier League și să construiască o echipă în jurul pieselor cu experiență. O echipă bulversată de enorm de multe schimbări în ultimii cinci ani avea nevoie de liniște și încredere. Toate astea plus creativitatea lui Fabio Carvalho și instinctul de atacant al lui Mitrovic au făcut din sezonul lui Fulham unul excelent.

Echipa standard din sezonul trecut a fost:

Rodak – Tete, Ream, Adarabioyo, Robinson – Reed, Seri – Wilson, Fabio Carvalho, Reid – Mitrovic.

Din lotul lui Fulham, în sezonul trecut, primii trei jucători din lot la capitolul goluri + pase de gol au fost:

 • Aleksandar Mitrovic  (43 goluri și șapte pasă de gol)
 • Harry WIlson (10 goluri și 19 pase de gol)
 • Fabio Carvalho, transferat deja de Liverpool  (11 goluri și  7 pase de gol)

Transferuri la Fulham

Fulham a suferit două pierderi importante în zona mijlocașilor centrali. Atât Jean Michael Seri cât și Fabio Carvalho erau doi jucători cheie pentru maniera de joc ofensivă gândită de Marco Silva. Joao Palhinha și Andreas Pereira ar trebui să-i înlocuiască și au fost deja titulari în ultimele două amicale ale Albilor. Deși Marek Rodak și Paulo Gazzaniga sunt doi portari valoroși, sunt zvonuri care vorbesc de negocieri intense între Fulham și Arsenal pentru transferul portarului german Bernd Leno.

Achiziții:

 • João Palhinha (mijlocaș defensiv, 26 de ani), de la Sporting pentru 20 milioane de euro.
 • Andreas Pereira (mijlocaș central, 26 de ani) de la Man United, adus în schimbul a 10 milioane de lire sterline.
 • Manor Solomon (mijlocaș ofensiv, 23 ani) de la Șahtior Donetsk pentru 7 milioane de lire.
 • Kevin Mbabu (fundaș dreapta, 27 ani) de la Wolfsburg pentru 12 milioane de lire.

Plecări:

 • André Zambo Anguissa (mijlocaș defensiv, 26 de ani), transferat definitiv la Napoli, după împrumutul din sezonul trecut, pentru aproximativ 13 milioane de Lire (clauză contractuală la momentul împrumutului).
 • Neco Williams (fundaș dreapta, 20 de ani), revine la Liverpool, după împrumutul din sezonul trecut.
 • Domingos Quina (mijlocaș central, 21 de ani), revine la Watford, după împrumutul din sezonul trecut.
 • Fabio Carvalho (mijlocaș ofensiv, 19 ani), vândut la Liverpool pentru 5 milioane de Lire (plus încă 2.7 milioane de Lire în clauze adiționale).
 • Jean Michael Seri (mijlocaș central,  de ani), la final de contract.
 • Alfie Mawson (fundaș central, 28 de ani), la final de contract.
 • Cyrus Christie (fundaș dreapta, 29 de ani), la final de contract.
 • Fabri (portar, 34 de ani), la final de contract.
 • Michael Hector (fundaș central, 29 de ani), la final de contract.
 • Steven Sessegnon (fundaș dreapta, 22 de ani), la Charlton, împrumut pentru un sezon.

Echipa probabilă pentru Fulham 2022/2023

Fulham varianta 2022-2023 e total diferit față de ultima versiune care a jucat în Premier League, când conducerea schimbase echipa care promovase și adusese jucători cu nume și salarii mari. Marco Silva se bazează pe scheletul care a readus-o în Premier League, cu câteva adiții care ar trebui să aducă un plus de creativitate și calitate în treimea adversă. Prin campania de achiziții nespectaculoasă, Fulham încearcă să arate că a învățat din greșelile ultimelor sezoane, dar în același timp rămâne cu un lot modest, în care deși există dubluri pe fiecare post, calitatea multor jucători lasă de dorit. Americanul Tim Ream e căpitanul și veteranul echipei și va fi în continuare titular în defensiva lui Fulham, asta deși arăta încă de acum două sezoane că e depășit de nivelul Premier League.  În plus, Albii nu au o alternativă serioasă la golgeterul Mitrovic, tânărul brazilian de 21 de ani Rodrigo Muniz fiind celălalt vârf de atac din lot.

Odată ce ultimele achiziții vor veni, se vor integra și vor fi gata de joc, primul unsprezece al lui Marco Silva ar putea arăta astfel, cu Leno între buturi în locul lui Rodak, dacă Albii se înțeleg la bani cu Arsenal pentru german.

Rodak – Mbabu, Ream, Adarabioyo, Robinson – Reed, Joao Palhinha – Wilson, Andreas Pereira, Solomon – Mitrovic.

Previziunea din presezon pentru Fulham

Fulham se va lupta pentru supraviețuire și orice clasare mai sus de locul 17 va fi motiv de sărbătoare pe Craven Cottage. După cum explicam mai sus, Marco Silva nu are un lot de nivelul Premier League și doar inspirația sa tactică sau nebunia lui Mitrovic i-ar putea ținepe Albi  în prima divizie și în sezonul următor.

Citește întreaga serie Previziuni din presezon aici!

Jucători de la Fulham pentru FPL

E greu de recomandat jucători de la o echipă care dă senzația că va retrograda la finalul sezonului, dar cei mai curajoși dintre noi sau nebunii frumoși ai jocului îl pot selecționa în echipa de Fantasy pe sârbul Mitrovic, proaspăt venit după un sezon cu 43 de reușite. Sârbul costă £6.5, un preț ok pentru un atacant aflat într-o astfel de formă, dar are reputația  acelui tip de jucător prea bun pentru Championship și insuficient pentru Premier League. O altă variantă din lotul lui Fulham este fostul jucător al lui Manchester United, Andreas Pereira. Brazilianul costă doar £4.5 și e unul din puținii (dacă nu chiar singurul) mijlocași ofensivi din joc care are acest preț și care va fi titular în echipa sa.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *