Absolvent al University of Southampton, Andrei Angelescu este fan pasionat al sfinților. Activ în lumea management-ului și marketing-ului sportiv, acesta a colaborat cu companii cunoscute în industrie precum UEFA, FIFA și London Sport, iar în prezent lucrează la Federația Română de Fotbal, unde aspiră să dezvolte fotbalul românesc cu ajutorul data and insights.

Pentru prima dată după vara lui 2016, odată cu plecarea lui Ronald Koeman, Southampton FC pare pregătită să înceapă noul sezon cu o stabilitate net superioară celei din stagiunile precedente. În octombrie anul trecut, părea imposibil ca lucrurile să se alinieze într-o manieră pozitivă, în special după înfrângerea 0-9 de pe St. Mary’s contra lui Leicester (n.r. cea mai categorică victorie în deplasare din istoria Premier League).

Totuși, situația s-a ameliorat considerabil, în special la final de noiembrie, când sfinții au pus capăt unei serii de 8 meciuri fără victorie. De notat ar fi victoriile împotriva lui Chelsea (0-2, deplasare), Tottenham (1-0, acasă) și Manchester City (1-0, acasă) din returul sezonului, care fără dubiu au contribuit la clasarea pe locul 11, după două sezoane în care Sfinții s-au bătut pentru evitarea retrogradării până în ultimele etape. Clasarea bună a fost dublată de o excelentă formă în deplasare, care a poziționat-o pe Southampton pe 3 în clasamentul meciurilor disputate, după Liverpool și Manchester City.

Primul 11 de bază din sezonul trecut pentru Southampton

Un sezon de creștere și cunoaștere, cu un prim 11 care a arătat așa:

McCarthy – Walker-Peters, Bednarek, Stephens, Bertrand – Ward Prowse, Hojbjerg – Armstrong, Redmond – Ings, Adams/Long

Sezonul 2019/20 a fost, fără discuții, unul extrem de important pentru Ralph Hasenhüttl, acesta având ocazia să-și identifice “locotenenții” pentru anumite posturi cheie. Revelația a fost fără urmă de îndoială Danny Ings, care a marcat de 22 de ori, fiind aproape de titlul de golgheter al Premier League.

Un alt jucător care a depășit așteptările a fost polonezul Jan Bednarek, care și-a făcut clare ambițiile de a deveni soluția numarul 1 pentru centrul defensivei lui Southampton.

De asemenea, aflat pe un trend ascendent încă din sezoanele precedente, James Ward-Prowse a arătat că este un jucător esențial pentru Sfinți prin cele 5 goluri și 3 assist-uri reușite în 38 de partide. Evoluțiile bune i-au adus pe final de sezon și banderola de căpitan pe care o va reține și pentru sezonul viitor.

Principiile fotbalistice ale lui Ralph Hasenhüttl la Southampton

Pentru cei care au vreo urmă de îndoială, unul din lucrurile certe la Southampton este că Ralph Hasenhüttl e aici ca să rămână. Nu degeaba, austriacul a semnat la începutul verii să rămână pe banca sfinților până în 2024.

Viața cu Ralph pe bancă este ceva special, nu doar prin prisma reacțiilor extrem de dezinvolte pe parcursul meciurilor. Spun asta deoarece baza extrem de solidă găsită în facilitățile și structura de la Staplewood (n.r. baza de antrenament a sfinților), l-a făcut să dea curs pentru prima dată în carieră unui proiect pe termen lung. Asta include interes sporit acordat academiei, lucru demonstrat prin scrierea unui ”playbook” în perioada de lockdown din Regat, care va servi drept un ghid de dezvoltare pentru toți jucătorii din cadrul academiei.

Pe scurt, avem toate motivele să ne așteptăm ca în sezonul următor, tinerii cu potențial să primească șansa să își demonstreze abilitățile în dinamicul 4-2-2-2 cu mai multe interații, inginerit de Ralph, care se diferențiază în principal atunci când echipa lui are sau nu posesia.

Transferurile lui Southampton – totul pentru bilanțul contabil

Pentru a pune în valoare sistemul gândit de Hasenhüttl și pentru a completa golurile existente, principala prioritate a lui Southampton pentru vara aceasta a fost întărirea zonei defensive. Centrul apărării s-a dovedit vulnerabil, Stephens și mai ales Vestergaard fiind adesea sub media echipei. De aceea, a fost adus Mohammed Salisu, fundaș central cu statură de la Real Valladolid, care în sezonul trecut a demonstrat că poate opri aproape orice jucător din La Liga în dueluri unu la unu, excelând la atributele defensive în special la tackling.

Mohamad Salisu.

Alături de el, defensiva a fost întărită cu aducerea definitivă a lui Kyle Walker-Peters, care a impresionat în finalul de sezon. Fundașul dreapta, a venit de la Tottenham ca monedă de schimb pentru Pierre-Emile Hojbjerg – care reprezintă cea mai mare pierdere în această perioadă de transferuri și lasă un gol semnificativ la mijlocul terenului, unde Southampton va duce probabil lipsa intercepțiilor sale din jumătatea adversă. O soluție pentru înlocuirea sa este întrevăzută în Will Smallbone, pasator foarte înzestrat, foarte bine privit de Hasenhüttl.

Pentru a regla fluxul de numerar și bugetele de transferuri și salarii, la Southampton alte veniri sunt în așteptare. S-a vorbit mult despre aducerea jucătorului lui Schalke 04, Weston McKennie (ajuns la Juventus între timp!), dar înainte de venirea sa clubul încearcă să vândă jucători pentru care există interes (ex. Harrison Reed, sezonul trecut împrumutat la Fulham, transferat definitiv pe Craven Cottage), și să scape de jucătorii cu salarii foarte mari care nu s-au impus (ex. Wesley Hoedt, Guido Carrillo și Mario Lemina, transferat definitiv tot la Fulham).

Primul 11 probabil pentru noul sezon la Southamtpon

McCarthy – Walker-Peters, Bednarek, Salisu, Bertrand – Ward Prowse, Romeu – Armstrong, Redmond – Ings, Adams.

Previziunea pentru noul sezon – continuitate și ambiții superioare

Noul sezon vine pe St. Mary’s cu așteptări pentru o clasare cel puțin la fel de bună ca în precedentul. Sunt extrem de sigur de faptul că jucătorii sunt mult mai familiari cu filosofia lui Hasenhüttl și îi înțeleg mult mai bine rigorile. În comparație cu sezonul trecut, mă aștept ca clubul să nu mai fie atât de dependent de golurile lui Ings și îmi doresc să văd și alte nume mai des pe lista marcatorilor, precum Armstrong, Redmond, Obafemi sau Long.

Însă, capul acestei liste ar trebui să fie Che Adams, care conform propriilor spuse a trecut peste blocajul psihic pe care l-a avut odată cu venirea la Southampton și trecerea în Premier League, printre altele și datorită armoniei grupului conturat sezonul trecut. Această forță a colectivului aștept să se vadă și în momente cheie ale partidelor, pentru că în ultimii ani Sfinții au avut tendința să piardă puncte importante în ultimele minute ale meciurilor.

Jucători de la Southampton pentru FPL

La Southampton găsim câte o soluție în fiecare departament, pentru FPL!

Cred că jucătorii cheie conform viziunii lui Hasenhüttl despre care am scris mai sus, pot aduce puncte importante în cazul în care echipa se ridică la nivelul ridicat prestat la finalul sezonului trecut. Din acest motiv, îi includ aici pe Ings (8.5), Ward-Prowse (6.0), Bednarek (4.5) și Bertrand (5.0). În plus, vă propun să urmăriți atent evoluțiile lui Che Adams, care ar putea fi ”the next big thing” în cazul în care se va ridica la așteptările staff-ului și fanilor.

În încheiere…

Acestea fiind zise, intru în noul sezon cu un sentiment de puternică emoție. E primul an din ultimii 5 când campionatul începe cu mine departe de Southampton și mai mult decât atât, simt că fotbalul este departe de fani pentru că încă nu știm când tribunele de pe St. Mary’s se vor redeschide. Cu toate acestea, ard de nerăbdare să văd ce au de oferit Sfinții sezonul acesta. Faptul că James Ward-Prowse, crescut sub ochii mei a ajuns liderul echipei și că Ralph Hasenhüttl găsește pe zi ce trece o nouă dimensiune a integrării sale la club și în comunitate, mă fac să visez din nou la amintirile plăcute trăite în roșu și alb pe malul râului Itchen și nu numai, urmărindu-i pe Sfinți.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *