Evoluția celor de la Tottenham în sezonul anterior a fost una pe care nimeni nu a înțeles-o. Inclusiv ei.

Au început campionatul cu Mauricio Pochetino pe bancă și cu speranțe mari, mai ales după parcursul european din 2019, unde s-au oprit doar în finală. Au făcut și câteva achiziții, iar toată lumea din jurul clubului spera ca echipa să câștige ceva anul ăsta. Însă, după câteva partide, ți-ai fi putut da seama că e ceva care nu merge la echipa asta. Cu o defensivă care avea probleme la fiecare semn de presiune din partea adversă și cu un ghinion teribil pentru mulți jucători care au ajuns la infirmerie, Spurs a ajuns rapid să se încurce succesiv în campionat. 5 etape fără victorie au fost de ajuns și au adus plecarea lui Pochetino, probabil printre cei mai importanți tehnicieni care au fost pe banca lui Tottenham în ultimii ani. Nu doar performanța din campionat, ci și parcursul din cupele domestice a dezamăgit: au fost eliminați din Cupa Ligii în runda a 3-a de Colchester, iar în Cupa Angliei au ieșit în runda a 5-a la penalty-uri, cu Norwich.

După ce a venit pe banca lui Tottenham, Jose Mourinho a încercat să ofere echipei noi perspective. În primele 7 meciuri echipa a reușit 5 victorii, dar rapid au apărut pași greșiți pe care Mourinho i-a pus pe seama pregătirii fizice sau a ghinionului. Nici cu Mourinho pe bancă Spurs nu a reușit ceva ieșit din comun în Champions League. Au fost eliminați fără drept de apel în optimi de către RB Leipzig. Una peste alta, sezonul s-a terminat cu Spurs pe poziția a 6-a. Echipa a prins un loc de Europa League după ce Chelsea a câștigat în ultima etapă cu Wolves.

Primul 11 al lui Tottenham în sezonul trecut

În jumătatea sa de sezon, Mourinho s-a jucat cu două variante de joc: 4-2-3-1 sau 4-3-3. A mai făcut câte o schimbare pe aici, pe acolo, dar în mare parte primul 11 a arătat așa:

Lloris – Aurier – Tanganga – Alderweireld – Davies – Dier – Winks – Lo Celso – Alli – Son – Kane. O echipă în sistemul lui Mourinho care a avut un joc mai rigid din punct de vedere tactic decât în perioada Pochettino.

Stilul de joc implementat de Jose Mourinho la Tottenham

Mourinho nu e cunoscut ca fiind excepțional în exprimarea tactică a fazei de atac și chiar dacă am văzut câteva rezultate bune, strategia ofensivă e în continuare cea care are nevoie de îmbunătățiri.

Ca regulă generală, The Special One e un tip pragmatic și precaut când vine vorba de atac, iar asta a fost cel mai evident în momentul în care Kane s-a accidentat și echipa a rămas fără principalul ei marcator. Mai mult decât atât, pierderea lui Son l-a lăsat mai expus pe Mourinho, care a improvizat și a mers pe un joc mult mai pragmatic cu baloane lungi de la apărători pentru cei din față.

La capitolul transferuri, Spurs i-a adus pe Doherty de Wolves și pe Hojberg de la Southampton. Matt Doherty e un irlandez capabil de a ara banda dreaptă, care a jucat la Wolves încă din 2010.  La capitolul plecări, nu putem să nu menționăm despărțirea de Vertonghen, care a plecat liber de contract la Benfica, după ce a petrecut 8 ani în tricoul lui Spurs. Plecarea lui Victor Wanyama, gratis la Montreal Impact, merită la rândul ei menționată.

Noul prim 11 al lui Tottenham

Lloris – Doherty, Alderweireld, Dier, Davies – Hojbjerg, Winks – Lucas, Lo Celso, Son – Kane.

Teoretic ar trebui să vedem o altă formație a lui Tottenham dacă stăm și ne gândim că Mourinho a avut mai mult timp să pregătească grupul. Echipa probabil va juca rapid, pe contraatac, va rămâne bine în apărare și nu se va agita foarte mult cu ocaziile. Vor rămâne pragmatici și vor contribui cu viteză pe flancuri. Stilul lui Mourinho, nespectaculos, dar eficient, ar trebui să aducă puncte echipei și să o claseze mai sus.

Punctele tari sunt în față. Harry Kane este extrem de periculos (și favorit a fi noul golgeter al campionatului), iar cei din spatele său sunt capabili de îmbina creativitatea cu viteza. Vor pune mari probleme oricăror fundași, însă în apărare lucrurile nu stau la fel de bine. Acolo e zona problematică pentru Spurs și e necesar ca fundașii să-și sudeze relațiile de joc și să fie coordonați cu succes de Lloris, un portar care și el a avut unele fluctuații de formă în ultimii ani. Chiar și asa, Spurs arată a trupă serioasă și dacă Mourinho demonstrează încă o dată de ce e considerat unul dintre cei mai importanți antrenori din lume, atunci ar trebui să vedem o echipă care câștigă puncte. O văd pe Spurs pe locul 4 în Premier League.

Fotbaliști de la Tottenham pentru FPL

Când vine vorba de urmărit jucători pentru FPL, cu siguranță primul nume pe „foaie” este Son. Coreeanul arată calitate și finețe la execuție. E rapid și găsește soluții interesante de finalizare. A arătat o creștere în ultimele sezoane și cred că în sezonul ăsta ar trebui să fie unul dintre cei mai buni jucători din PL. 9.0 în FPL, poate unica opțiune în această zonă de preț.

Echipa arată decent, iar Mourinho e antrenor inteligent. Nu îi văd să se bată la titlu, dar în schimb cred că vor încurca echipele care se bat la titlu. În același timp, cred că ei se vor încurca de echipele din a doua jumătate a clasamentului. I-am pus mai sus, pe 4, dar asta e în condițiile unui sezon bun, însă cred că vor oscila între locurile 4-6. Cred în schimb că au o șansă la Europa League, chiar dacă încep sezonul european devreme.

Dacă ei vor face din această competiție o prioritate, atunci cred că au șanse să o câștige și astfel să meargă direct în UCL. Ceea ce ar fi, cred eu, mai ușor decât o clasare în top 4 în Premier League. Asta dacă nu ajunge din nou Sevilla pe acolo, caz în care i se poate acorda Cupa din oficiu…

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *