Am avut un spectacol pe Arena Națională. Ce fel de spectacol? Unul cu mari emoții la început, apoi eroic, entuziasmant pe alocuri, iar la final cu unpic de horror, ca să închidem cu dramatic și poate unpic de comedie din partea comentatorilor PRO TV. Zici că vedeam un promo la filmele primăverii de pe același post tv cu care am crescut încă din anii 90.

Echipa de start și problema liderului

Sunt multe semne de întrebare cu privire la echipa de start. De ce nu Ionuț Radu în poartă? De ce Nicușor Bancu pe linia de fund? De ce Florinel Coman în atac deși e clar ieșit din formă? De ce Ovidiu Popescu fundaș dreapta? De ce nu George Pușcaș în atac?

Am să încep cu Ionuț Radu. Florin Niță a evoluat decent și chiar a avut intervenții bune însă vocea lui Ionuț Radu în spatele apărării și poate vocea lui din postura de căpitan de echipă ar fi benefică. Pentru că din generația de aur U21, jucătorii care au venit la prima echipă au venit montați într-un anumit fel și sunt obișnuiți să alerge înfometați după glorii nemaiatinse de alde Vlad Chiricheș. Și aici apare problema.

Căpitanul actual este Chiricheș și insist aici asupra faptului că nu a știut să se comporte ca un lider și să aprecieze valoarea deosebită a generației de jucători care îl prind din urmă. Este un jucător valoros, a dat și o pasă de gol foarte inspirată la golul de 1-0, a dat goluri senzaționale, chiar și recent la Sassuolo, nu i se poate nega valoarea. Dar Ionuț Radu e mai valoros în postura de căpitan de echipă dacă ar trebui să alegem între cei doi. Iar din postura de căpitan prezent în compartimentul defensiv, Chiricheș nu ar fi trebuit să permită acea cădere și dezorganizare pe parcursul minutelor de horror din programul de seară.

No description available.

Vorbeam ieri de cât de frumos reușeau Teun Koopmeiners și Marius Marin să calmeze jocul și să aducă liniște echipelor lor. Chiricheș nu a reușit asta în nici un moment al partidei, ba mai mult, și-a pus echipa în situații extrem de periculoase de mai multe ori. Iar la faza golului 2 al macedonenilor era ieșit aiurea în partea dreaptă a terenului, lăsând de izbeliște centrul apărării, în loc să își coordoneze coechipierii, ca lider al defensivei.

Dacă ne gândim la faptul că Ionuț Radu ar fi prea tânăr, să ne amintim că Ajax a impresionat acum 2 ani în Liga Campionilor cu un căpitan de 19 ani în teren. Un lider este un lider și trebuie să i se dea încredere. Iar faptul că e rezervă la club (un club uriaș, apropo) nu înseamnă că nu este cel mai valoros portar român al momentului.

Fundașii laterali au fost aleși probabil pentru un joc ofensiv, însă Bancu are probleme mari atunci când trebuie să închidă spațiile din apărare, iar Ovidiu Popescu a fost o improvizație semi-nereușită. Sentimentul meu este că o echipă cu doi fundași laterali care dau siguranță echipei ajunge rar în situații dificile cum a avut echipa noastră în acest meci.Cei doi poate că se descurcă pe acele poziții în campionatul nostru național dar în fața unor jucători cu experiență în campionatul Italiei nu mai este așa de ușor. Bancu este probabil foarte bun pe post de aripă ofensivă, dar nu ca fundaș, iar Ovidiu Popescu este deasemenea un mijlocaș defensiv de meserie, nu fundaș dreapta.

Soluțiile aici ar fi fost tot din generația noastră de tineri, Cristi Manea și Florin Ștefan fiind însă lăsați acasă de selecționer, care încearcă încă să împace și capra, și varza. Poate Manea care nu joacă la Cluj ar fi de înțeles de ce nu a fost convocat, dar Florin Ștefan care este titular la Sepsi Sfântu Gheorghe și ne aducem aminte cu toții ce meci a putut să facă la Euro U21 cu Anglia, cred că ar fi trebuit chiar titularizat, nu doar convocat.

No description available.

Ultima problemă ar fi atacul. Acolo Florinel Coman a fost titularizat și nu a apucat să arate dacă Mirel Rădoi a greșit sau nu pentru că s-a accidentat. Însă aproape toți jucătorii de pe bancă, din cei care ar fi putut juca pe postul lui, sunt într-o formă foarte bună, iar opțiunile sunt așa multe încât nu stă în picioare nici motivul că am avea multe meciuri într-un timp scurt, iar cei buni ar urma să intre în meciurile ulterioare. Mai ales că primul meci din campanie e foarte important pentru moral.

Keșeru nu a impresionat deloc. E adevărat că în puținele minute în care a evoluat, nici Pușcaș nu a dat impresia că era conectat la meci, dar cred că ar fi îndeplinit rolul de pivot mult mai bine, să țină de minge în atac și să îi lanseze pe jucătorii noștri de super viteză din benzi.

Haosul lui Chiricheș

Meciul a început cu ambele echipe în atac. Mingea se plimba de la o poartă la alta cu ușurință. Pericolul creat de macedoneni a fost și facilitat de anumite greșeli din apărarea noastră, mai ales pase greșite ale lui Chiricheș care pare că nu reușește să se adapteze la cerințele tactice ale lui Rădoi. El și Niță ar fi trebuit să fie principalii responsabili cu organizarea apărării și felul în care ne-am prezentat în acest compartiment ar indica faptul că poate nu am jucat cu cine trebuia.

Norocul nostru a fost că macedonenii nu prea sunt o echipă foarte creativă și au arătat asta când a fost nevoie să finalizeze fazele periculoase, faze la care au fost departe de a îl testa serios pe portarul nostru. Au arătat agresivitate, forță, însă și multă șmecherie, încercând să trișeze de mai multe ori. Aici trebuie menționată și evoluția bună a arbitrului care a fost pe fază de fiecare dată și i-a penalizat pe Goran Pandev și colegii săi atunci când au încercat astfel de trucuri.

No description available.

Ofensiva ne salvează

Florin Tănase, Valentin Mihăilă și Ianis Hagi, poate cei mai în formă români și la nivel de cluburi, au făcut un meci deosebit. Se vede și în atac ce jucători domină jocul echipei, fiind vorba de jucători din noua generație. Tranziția aici s-a făcut deja destul de bine și rezultatul se vede. Cei trei muschetari ai noștri astăzi, toți marcând primul gol la echipa națională, au avut execuții deosebite. Și dacă adăugăm golul lui Andrei Ciobanu de ieri, avem un tablou plăcut și complet despre ceea ce se conturează pentru viitorul echipei noastre. Și apropo de viitor, 3 din acești 4 marcatori au fost creați la Viitorul lui Gică Hagi.

Dacă alaltăieri impresionam cu călcâie în fața Olandei și combinam foarte dezinvolt, ieri nu am mai fost chiar atât de spectaculoși, dar am reușit să dominăm partida. Iar detaliul foarte important, din nou, a fost că atunci când am avut nevoie de gol am reușit să forțăm și să îl înscriem. Și asta repede. Reacția echipei a fost de echipă mare. Până ne rezolvăm problemele din defensivă, atacanții noștri continuă să ne salveze și să sperăm că o vor putea face și în următoarele meciuri, poate chiar începând de duminică împotriva Germaniei.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *