Istoria continentului nostru este una foarte zbuciumată și puterea s-a aflat pe rând în mâinile națiunilor de seamă. Două dintre superputerile istoriei au făurit imperii, iar aceste imperii ne-au lăsat până în ziua de astăzi, moștenire, identități foarte puternice. Dacă Imperiul Britanic nu a cucerit niciodată lumea latină, Imperiul Roman a reușit să supună în trecut insulele din Nordul Normandiei. Fotbalul reprezintă bătăliile secolului XXI în Europa, iar latinii bat din nou la porțile orașelor pe care le-au numit odată Londinium și Mancunium. Aceștia vor trebui să lupte cel puțin la fel de curajos și organizat ca atunci, dacă vor dori să fie din nou stăpânii Europei.
Se decid finalistele Ligii Campionilor Europeni în două zile în care englezii vor încerca să apere rezultate favorabile din meciurile tur.
Manchester City v Paris SG – marți, ora 22:00 (în tur 2-1)
În duelul celor mai potente forțe financiare ale competiției, meciul retur se va disputa sub auspiciul unei prime confruntări pierdute nedrept de francezi. După ce au dominat partida și au irosit ocazii de gol mai multe decât adversarul, Parisul a capitulat pe tabelă. Desigur că lupta este departe de a fi încheiată, dar parizienii se vor vedea nevoiți să atace, în condițiile în care ei sunt poate cea mai bună echipă de contraatac de pe continent. Într-un scenariu tactic simplist, pe care orice club de fotbal, indiferent de nivelul proiectului pe care îl are, îl poate juca cu ușurință având un Kylian Mbappe și un Neymar în atac, Parisul ar putea pune probleme foarte mari oricărui adversar.
Cu Bayern au lovit rapid și fulgerător în debutul dublei, până să aibă nemții timp să se dezmeticească. Au rămas în avantaj pe toată durata confruntării și au avut în față un adversar care a fost nevoit constant să forțeze, să riște. La Mancunium nu va mai fi cazul. Armata britanică are destulă mâncare și o fortăreață confortabilă. Asediul va fi unul dificil și dacă nu vom vedea din nou un forcing amețitor cu rezultate imediate pe tabelă în debutul meciului, mă îndoiesc de o calificare a parizienilor. Pep Guardiola are toate atuurile în mâinile lui, cunoștințele tactice și experiența necesare să reușească să se apropie măcar, de singurul trofeu pe care nu l-a cucerit de când a plecat de acasă. Mauricio Pochettino nu va reuși probabil să îl învingă tactic pe Guardiola, și rămâne de văzut dacă spiritul parizian al lui Mbappe, motivația oarbă a francezilor de a face dreptate pentru meciul tur sau norocul pe care l-a avut cu Ajax Amsterdam acum doi ani îl pot salva din nou.
Pep se va apăra probabil cum știe el cel mai bine: ținând de minge.
Chelsea v Real Madrid – miercuri, ora 22:00 (în tur 1-1)
Echipa lui Florentino Perez se află în dificultate. M-am așteptat la o reprezentație de gală a echipei din Madrid la ei acasă, dar asta nu s-a întâmplat, iar motivul este foarte probabil un singur om. În timpul meciului tur, a fost pentru prima dată când l-am văzut pe Thomas Tuchel zâmbind. Iar echipa i-a urmat exemplul, pentru că dacă fotbalul ar avea vreun mod prin care să exprime echivalentul zâmbetului unei echipe, atunci cu siguranță jocul echipei londoneze din partida tur a reușit să exprime acest zâmbet. Chelsea a dominat, și nu din cauza defensivei, cum am fost obișnuiți de Tuchel. Englezii au dominat printr-o ofensivă foarte tăioasă, profitând poate și unpic de lipsurile din echipa spaniolilor care au fost obligați de împrejurări să joace la acest nivel cu fundași laterali fără capabilități tehnice deosebite. În ciuda celor spuse și a faptului că Tuchel este probabil un antrenor foarte potrivit la Chelsea, mai potrivit poate decât a fost chiar și Jose Mourinho, neamțul rămâne ciudățel. Însă poate deveni unul din acei ciudăței măreți.
În echipa albilor, Zinedine Zidane va putea conta din nou pe căpitanul Sergio Ramos, dar și pe noua vedetă din flancul stâng, Ferland Mendy. Aceștia doi ar putea aduce Realului un plus în ceea ce privește capacitatea de a păstra posesia mingii. Ramos a fost întotdeauna un fundaș foarte tehnic și implicat activ în jocul echipei, iar viclenia sa poate ajuta pe Real să scape de pressingul susținut făcut de trupa neamțului Tuchel.
Chelsea știe să se apere dar nu neapărat să rămână în cetate. Este foarte posibil ca armata britanică să iasă în câmp deschis și să înfrunte adversarul în mod curajos, fără să se bazeze pe adăpostul unor ziduri înalte. Înainte de meciul tur am spus că neamțul nu se va teme și nu s-a temut. I-a ieșit. Îi va ieși figura din nou? Sau va reuși impunătoarea echipă din Madrid să se inspire din istoria măreață pe care o deține și va obține o victorie de poveste?