De câteva săptămâni am tot prezis demiterea iminentă a lui Slaven Bilic de pe banca Ciocănarilor și iată că aceasta s-a produs. Ce nu aveam însă cum să prezic vreodată e înlocuitorul croatului. David Moyes la West Ham? Ce minte diabolică vrea să-i tortureze pe fanii The Hammers?

În primul rând, mințile diabolice sunt două: David Gold și David Sullivan, cei doi chairmeni ai lui West Ham United. Sătui să dea vina unul pe altul pentru eșecurile echipei din ultima vreme și obișnuiți să profite de confuzia de nume, cei doi David au mai adăugat un David în ecuație. Cine e de vină? David. Care David?

Cariera lui David Moyes

Lăsând gluma la o parte, orice fan al fotbalului din Anglia se întreabă de ce ar vrea un club cu lot decent să înlocuiască un manager bine văzut de fani până în urmă cu două luni, cu unul care a retrogradat cu Sunderland sezonul trecut, de pe ultimul loc, adunând doar 24 de puncte în întreaga stagiune. În plus, ultimele două locuri de muncă ale scoțianului au fost:

  • Pe Manchester United a luat-o campioană și a lăsat-o pe locul 7 în Premier League în sezonul 2013/2014 (demis după etapa 34).
  • La Real Sociedad a prins 38 de meciuri întinse pe două sezoane, câștigând doar 46 de puncte în total.

David Moyes și-a clădit însă renumele înainte să fie aruncat în aventura erei post-Ferguson la United. 11 sezoane a petrecut scoțianul pe banca lui Everton, timp în care Caramelele au terminat, în medie pe 7-8 în campionat, adică exact unde vrea să fie West Ham zilele astea. Moyes a dus-o pe Everton o dată pe 4 și o singură dată a fost aproape de retrogradare. Echipă de talie medie în Premier League, cu resurse limitate (sub ce are West Ham acum, în mod cert), pe scurt: o perioadă care-l recomandă pe Moyes pentru Ciocănari.

Experiența lui David Moyes în statistici

Doar 3 manageri au mai multe meciuri conduse în Premier League decât David Moyes (498). Aceștia sunt: Sir Alex Ferguson cu 810 (retras din activitate), Arsene Wenger cu 801 (Arsenal) și Harry Redknapp (care a fost pe bancă în Premier League ultima oară în ianuarie 2015 și practic e pensionar, deși nu vrea s-o recunoască).  Aceeași 3 manageri sunt singurii care au făcut mai multe puncte în istoria Premier League decât proaspătul manager al lui West Ham.

Dintre tehnicienii care antrenează azi în Premier League, doar managerii din Big 6 plus Rafa Benitez au medii de puncte mai bune decât cea reușită de David Moyes (1.45 puncte pe meci, adunată în 14 sezoane). Teoretic, nu exista pe piață un manager mai calificat în domeniul Premier League decât David Moyes la momentul demiterii lui Bilic, dar…

Mai e scoțianul același manager care definea constanța în prima divizie engleză la Everton?

23% victorii în ultimele 65 de meciuri de campionat jucate (Sociedad și Sunderland).

35% victorii pe teren propriu de când a părăsit-o pe Everton.

Stabilitatea de la Everton, lotul pe care l-a construit în timp și relațiile pe care le-a sudat acolo și perioada în care doar câteva cluburi își permiteau transferuri de 40 de milioane de Lire (cât a cheltuit West Ham în vară), toate au contribuit la un climat pe care David Moyes nu-l va mai avea niciodată. Se poate oare adapta la minunata lume nouă a fotbalului englez patronat de Sky Sports?

Întrebări pentru David Gold și David Sullivan

David Moyes a semnat un contract până la finalul sezonului, așa că așteptări mari nu există din partea conducerii. Va prelungi dacă termină peste locul 10, cel mai probabil, dar oare nu puteau fi mai ambițioși cei doi David de la West Ham?

Putea fi convins un manager străin fără experiență în Premier League, dar cu ștaif de club mare, care să poată fi convins să urce în barca lui West Ham? Thomas Tuchel? Laurent Blanc? Luis Enrique?

Ar fi putut fi adus un manager cu experiență mai redusă, dar rezultate mai bune în Premier League? Ancelotti și Mancini au medii de puncte/meci peste 2 (Chelsea și Man City). Ambii se află în puncte dificile în carieră, după concedieri care le-au ciobit puțin aura mistică… Apropo, cine știe unde antrenează azi Guus Hiddink?

David Moyes se află la ultima oportunitate din cariera sa de manager în fotbalul britanic de top. Dacă o ratează, nu-l va mai angaja nicio echipă care să conteze vreodată. West Ham e un job foarte greu: lot prea puțin legat și cu slăbiciuni evidente în defensivă, suporteri explozivi și însetați de rezultate, plus un loc 18 pe care-l moștenește de la Bilic. Niciodată în carieră nu a fost în poziția asta (la Sunderland s-a afundat singur în zona fierbinte).

La finalul unui text plin de semne de întrebare, cititorii au cuvântul:

Va rezista David Moyes la West Ham după finalul sezonului?

Sursa foto: Goal.com, sursa informațiilor: Transfermarket.com, Football365.com, WorldFootball.net

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *