
Despre Super Liga Europeană se tot vorbește de câteva luni, iar în aer plutește amenințarea că vor fi cluburi uriașe care vor fi forțate să reunțe la competițiile interne, cele care le-au consacrat. Cel mai recent moment de acest gen a fost dumincă seara, când o investigație a jurnaliștilor de la The Times a dezvăluit planurile a 12 cluburi de elită de a-și anunța participarea la o Super Ligă Europeană. La scurt timp după publicarea materialului din The Times, Premier League, Serie A și La Liga au emis comunicate de presă în care criticau vehement inițiativa și se angajau public să lupte împotriva ei, ceea ce ar putea chiar să implice excluderea cluburilor în cauză din competițiile naționale.
Recapitulăm mai jos tot ce știm despre Super Liga Europeană, după anunțul oficial al competiției, publicat a 12 cluburi fondatoare, la câteva ore după articolul din The Times.
Ce știm acum despre Super Liga Europeană?
Super Liga Europeană este cea mai mare sfidare a instituțiilor fotbalistice actuale, o competiție complet nouă, dedicată cluburilor mari ale Europei, cu 20 de cluburi la start (dintre care 15 membri permanenți și alte 5 echipe invitate anual, care ar varia de la un sezon la altul). Formatul ar fi unul cu două grupe a câte 10 echipe (deci un minim de 18 meciuri per sezon „european” pentru fiecare club), iar din fiecare grupă ar merge în sferturi primele 4 clasate. Ar urma sferturi și semifinale, jucate în dublă manșă, plus finala jucată într-un singur tur.
Până în acest moment, The Times (citat de numeroase alte publicații) dezvăluie că sunt 12 echipe pe lista de start a noii competiții:
- Anglia: Manchester United, Manchester City, Tottenham, Arsenal, Chelsea și Liverpool
- Italia: Juventus, AC Milan și Inter
- Spania: Real Madrid, Barcelona și Atletico Madrid
Cele mai importante cluburi care au refuzat să participe (până acum) sunt Bayern Munchen și Paris Saint-Germain. De fapt, nicio echipă din afara Serie A, Premier League și La Liga nu și-a dat acordul pentru Super Ligă. De aici încep, cu adevărat, negocierile între super-puterile fotbalului european, UEFA, televiziuni și federațiile naționale.
Conflictul dintre UEFA și Super Liga Europeană
Meciurile ar urma să se joace la mijlocul săptămânii, ceea ce implică un conflict direct cu interesele UEFA legate de cele 3 competiții europene pe care le patronează (nu uitați că, în 2021, începe prima ediție de Europa Conference League!). Orice club ar juca în Super Ligă, nu ar mai putea participa la Champions League sau Europa League, strict din cauza programului. Exitența unei Super Ligi Europene ar implica, aproape instant, scăderea veniturilor UEFA provenite din drepturi de televizare. Ce va face UEFA? Își va transforma amenințările de până acum în sancțiuni reale pentru cluburile „răzvrătite”, cel mai probabil.
Cluburile participante în Super Liga Europeană vor să continue să joace în ligile lor naționale, însă aici intervine un alt conflict, mai complicat de navigat decât primul, care este unul de natură pur financiară. Echipele vor avea nevoie de acordul ligilor naționale pentru a participa la alte competiții decât cele organizate de UEFA și nu-l vor primi, pentru că ligile sunt aliate cu actuala putere din fotbalul european. Vor risca echipele mari ale continentului să iasă, pur și simplu, din campionatele lor curente, unele în care dețin recorduri de titluri câștigate și de unde și-au dobândit vasta majoritate a fanilor? Răspunsul nu are cum să fie unul categoric.
UEFA mai are un aliat foarte puternic în lupta cu inițiativa unei Super Ligi Europene: FIFA. Se vorbește despre un embargo de transferuri impus cluburilor care ar intra în Super Ligă, despre interdicția fotbaliștilor acestor echipe de a juca la Mondial și al EURO. Este corect să pedepsești angajații care-și fac în mod cinstit meseria, fără să încalce vreo lege, pentru deciziile pe care le ia firma la care ei lucrează?
Anunțul oficial al noii Super Ligi Europene este așteptat în același moment în care UEFA va face public noul format al Ligii Campionilor, care ar urma să se joace din 2024, cu 36 de echipe la start, în loc de 32.
De ce ar vrea cluburile mari să abandoneze competițiile UEFA?
Pe scurt: pentru bani.
În spatele ideii unei Super Ligi Europene sunt un grup de proprietari americani ai unor cluburi din Anglia (Manchester United, Liverpool și Arsenal), conduși de însuși Florentino Pérez, legendarul președinte al lui Real Madrid, proaspăt reales în funcție, care a urma să fie chairman-ul noii structuri fotbalistice europene. Un aliat extrem de puternic în această ecuație este și Andrea Agnielli, președintele lui Juventus și lider al ECA* (European Club Association), un personaj influent în fotbalul de pe continent și foarte vocal în ultima vreme în critica actualei organizări guvernate de UEFA. Partenerul financiar al afacerii ar fi cea mai mare banca din Statele Unite: JP Morgan.
Cluburile membre în Super Liga Europeană ar avea de împărțit un fond inițial pentru infrastructură de aproximativ 3.5 miliarde de Euro, estimarea fiind că un membru fondator ar primi 350 de milioane de Euro, doar pentru că s-a înscris în competiție…
Cele 12 cluburi implicate, până acum, în această afacere, au înregistrat pierderi de 1.2 miliarde de Lire (1.38 miliarde de Euro) în sezonul 2019/2020 (excluzând vânzările de jucători).

Super Liga Europeană reprezintă o mare sfidare la adresa UEFA pentru că poate muta controlul asupra banilor din drepturi de televizare, de la forul european către un grup de interese private. Acolo se dă bătălia, banii sunt singurul catalizator al conflictului, singurul motiv pentru care ar putea exista, cu adevărat, o Super Ligă Europeană.
Va suferi fotbalul, în sine, de pe urma acestui business?
Va avea de suferit sportul fotbal în sine? Imaginați-vă un grup de super-cluburi, a căror unic obiect de activiate este Super Liga Europeană. Poate că ele decid că actualele reguli ale fotbalului sufocă spectacolul și un joc sufocat produce mai puțini bani decât unul cu propriile reguli. Dacă aleg să elimine arbitrajul video? Sau dacă modifică regula offside-ului? Sau dacă decid că se pot face 10 schimbări pe meci? Dacă, la capătul a 2-3 sezoane de fotbal în Super Ligă, obținem un alt sport? Poate fi mai bine, poate fi un dezastru, nimeni nu poate prezice încotro ne va duce vântul schimbării.
Gândindu-ne strict la ce ar însemna o ligă „închisă”, fie ea și una formată din actuale echipe de top, poate cineva să garanteze că acele echipe rămân unele de elită peste 3, 5 sau 10 ani? Când joci șah cu aceiași 3 vecini de bloc, timp de 5 ani, vei ști exact cum să-l bați pe fiecare dintre ei sau vei fi convins că nu-l poți bate pe unul dintre ei. Și după 5 ani, dacă joci cu un vecin nou, care știe aceleași reguli, dar vede mutările într-un alt fel, nu cumva simți că ai pierdut 5 ani ca un pește mare într-o baltă mică**?
Dacă marilor cluburi li s-ar permite să joace în campionatele lor interne în continuare, cu venituri de 2-3 ori mai mari din Super Ligă (versus ce ar fi câștigat din Liga Campionilor), cum pot rămâne ligile naționale competitive? Ar mai avea cineva, vreodată, vreo șansă să se strecoare printre granzi și să câștige trofee fără forța financiară a acestora? Dezechilibrele actuale s-ar adânci și mai mult.
Super Liga Europeană pare să fie și un atac la „meritocrația” pe care campionatele în formate tradiționale au impus-o. În Super Ligă nu ar exista conceptul de retrogradare (potențialele 15 cluburi fondatoare ar rămâne veșnic în competiție) și nici de promovare. Cum se vor alege cele 5 echipe care să completeze tabloul? Nu e foarte clar, dar toate obstacolele descrise mai sus vor tinde să mențină competiția închisă: fără Leicester City provocând necazuri celor din Big 6, fără Sassuolo luând granzii Italiei pe sus, fără o echipă de cartier din Madrid câștigând cu Real sau Atletico, fără „too big to fail”. Fără suflet.
Mai rămâne suflet în aparat?
Iată ce spune un fan oarecare al lui Manchester United, despre ideea unei Super Ligi Europene:
😡 | „I’m a #MUFC fan and I’m absolutely disgusted.”
💥 | „They are an absolute joke.”@GNev2 gives a brutally honest reaction to reports that England’s biggest clubs are expected to be part of plans for a breakaway European Super League. pic.twitter.com/VfJccHgybc— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) April 18, 2021
Sufletul fotbalului nu este încastrat în vreo emblemă de club sau în vreo competiție anume. Fotbalul își va găsi întotdeauna tot rostul de care are nevoie pentru a exista în orice David care-l va învinge pe Goliath pe teren, în fiecare copil desculț care ajunge să-și joace visul sub reflectoare și în toate clipele de bucurie pe care o mingea le-a oferit vreodată. Sufletul fotbalului e în povești, iar asta vom putea împărți cu toții mereu, indiferent de interesele financiare care se vor afla la mijloc.
Surse: The Times, Sports Illustrated, SwissRamble, Kieran Maguire.
* ECA s-a distanțat de acțiunile președintelui Agnelli, printr-un comunicat de presă în care își declara susținerea pentru UEFA.
**Atribui metarfora „a big fish in a little pond” trupei Coldplay.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.