Într-un campionat precum cel al Spaniei, unde nivelul de mediatizare al jucătorilor şi marketing-ul sunt exploatate la nivel global, jucătorii catalogaţi drept superstaruri primesc întreaga atenţie din partea tuturor privitorilor simpli ai fotbalului. Există, totuşi, şi câteva tinere talente de perspectivă pentru care trebuie să aruncăm măcar un ochi, pe lângă superstarurile mediatizate la orice oră a zilei. Vă prezentăm un top 10 al celor interesante nume ce merită urmărite pe parcusul actualului sezon din La Liga, listă ce-i include, bineînțeles, pe Marco Asensio și Sergi Samper.

Mikel Oyarzabal

În vârstă de doar 20 de ani, jucătorul născut în Ţara Bascilor şi-a găsit cu adevărat ascensiunea în stagiunea precedentă a campionatului spaniol. Fiind la bază extremă laterală stânga, Oyarzabal a evoluat în toate cele 38 de partide disputate în cadrul sezonului 2016-2017 din La Liga. Deşi a marcat doar patru goluri de-a lungul întregului sezon în toate competiţiile, Mikel se anunţă a fi următorul produs de mare anvergură al fotbalului basc. În această proaspătă stagiune, Oyarzabal şi-a egalat deja cifrele individuale avute anul trecut, cu patru goluri după primele cinci meciuri pe care le-a disputat în campionatul intern.

Álvaro Odriozola

Tot de la echipa bască Real Sociedad îl avem şi pe tânărul fundaş dreapta de doar 22 de ani, Álvaro Odriozola. Promovat în acest sezon de la echipa a doua a clubului spre circuitul primei echipe, Odriozola a disputat 15 meciuri pentru basci în stagiunea precedentă din La Liga. Evoluţiile sale l-au inclus rapid printre revelaţiile sezonului, având o contribuţie importantă în obţinerea calificării pentru actuala ediţie a Europa League. Antrenorul Eusebio Sacristan a insistat să îl promoveze definitiv în lotul lărgit al primei echipe pe tânărul Alvaro pentru stagiunea 2017-2018, iar politica de dezvoltare a jucătorilor basci din propria pepinieră pare a-şi culege, în sfârşit, roadele de calitate.

Alvaro Odriozola. FOto: Sopitas.com

Gonçalo Guedes

Jucătorul portughez a ajuns în această vară pe Mestalla, la Valencia, sub formă de împrumut de la Paris Saint-Germain, spaniolii având stipulată şi o clauză de cumpărare până la finalul actualei stagiuni. Lusitanul de 20 de ani a fost crescut de actuala campioană a Portugaliei, Benfica Lisabona, pentru care a apucat să şi debuteze la echipa de seniori. La începutul acestui an, clubul din capitala Franţei a achitat suma de 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea extremei laterale, însă impactul lăsat de acesta în Hexagon nu a fost tocmai convingător, eclipsat de jucătorii mai experimentaţi din lot. Împrumutul său pe Mestalla pare să fie unul de bun augur, având în acest moment trei goluri în actuala stagiune. Cu peste 50 de selecţii pentru reprentativele de tineret ale Portugaliei, Guedes este văzut ca fiind unul dintre liderii generaţiei de jucători ce vine puternic din urmă în fotbalul de acolo.

Vezi aici care sunt cei mai talentați 10 tineri jucători din Serie A!

Carlos Soler

Un produs 100% al Valenciei, Carlos Soler a debutat pe Mestalla în sezonul trecut din La Liga şi a lăsat o impresie foarte plăcuta fanilor „liliecilor”. Având la rândul său doar 20 de ani, Soler evoluează pe postul de mijlocaş central şi a punctat de trei în 23 meciuri pentru Valencia în campionatul intern. Văzut ca fiind un „număr 8” cu calităţi desăvârşite, Soler este genul de conducător de joc ce se simte comfortabil atunci când are mingea lipită de şiret şi care poate dezvolta foarte bine jocul între liniile adverse pentru jucătorii aflaţi în ultimii 30 de metri de teren. Un antrenor căreia îi place în mod obsesiv jocul de posesie, Marcellino Garcia Toral reuşeşte să construiască o bază creativă la mijlocul terenului prin prezenţa lui Carles Soler, iar asta se vede şi în rezultatele înregistrate în primele opt etape ale acestui sezon. „Liliecii” sunt a doua echipă ca număr de goluri marcate după FC Barcelona şi totodată neînvinşi, cu cinci victorii şi trei egaluri înregistrate până acum.

Santi Mina

Să ai peste 100 de meciuri jucate în La Liga la doar 21 de ani nu este deloc la îndemâna oricui, iar când presiunea exercitată asupra ta şi aşteptările sunt pe măsură, prestaţiile tale trebuie să aibă o anumită constanţă. Santi Mina a reuşit acest lucru atât la Celta Vigo, cât şi la Valencia. Crescut de „galicienii” de la Celta în perioada junioratului, Santi a debutat la prima echipă a clubului pe vremea când avea doar 17 ani. Jucand în rol de vârf împins, Santi Mina a marcat două goluri în primele opt etape ale noului sezon, iar speranţele puse de fanii „liliecilor” asupra tinerei generaţii de jucători ce vine puternic din urmă pot purta jucători talentaţi ca Santi spre ascensiunea în fotbalul din peninsulă.

Carles Aleñá

Încă de la vârsta de şapte anişori, Carles a fost înscris de părinţii săi la prestigioasa academie La Masia, unde avea să rămână timp de 11 ani. Văzut ca următorul produs de perspectivă din propria pepinieră a clubului după un alt coleg de generaţie, Sergi Samper, Carles Aleñá a debutat pentru echipa secundă a formaţiei Blaugrana în vara anului 2015. Un „număr 10” ce îl pune în multe momente în ipostaza de creator, Carles Aleñá şi-a făcut drumul spre lotul lărgit al Barcelonei, sub comanda lui Luis Enrique, alături de care a bifat trei meciuri în campionat şi unul în Cupa Regelui, unde de altfel a şi reuşit să marcheze. Deşi La Masia nu a mai dat în ultimii ani către prima echipă jucători de perspectivă, în jurul cărora să se construiască nucleul pentru anii ce vor urma, catalanii au, totuşi, un jucător pregătit să se integreze la cerinţele fotbalului de performanţă în Carles Aleñá.

Carles Aleñá. Foto: Goal.com

Enes Ünal

Jucătorul turc în vârstă de 20 de ani a ajuns în această vară la Villarreal, după ce Manchester City l-a cedat sub formă de împrumut la Twente Enschede, unde a lăsat un impact major: 18 goluri în 32 de apariţii în Eredivisie. Deşi nu a apucat să joace niciun meci pentru „cetăţeni”, Enes Ünal este văzut drept cel mai talentat fotbalist turc în momentul de faţă. De asemenea, a reprezentat naţionala Turciei la nivel de juniori, începând de la grupa de vârstă U16. În această perioadă de timp, Ünal a marcat 43 de goluri, fiind în cele din urmă convocat şi la naţionala mare a ţării „semilunei”. Un atacant foarte mobil şi periculos în ultimii 30 de metri, Enes Ünal a debutat pentru „submarinul galben” în acest sezon din La Liga, marcând un singur gol în primele sale patru meciuri de campionat.

Dani Ceballos

În cazul în care mai sunt câţiva printre dumneavoastră care se îndoiesc de talentul acestui jucător, vă recomand cu plăcere să-i urmăriţi prestaţiile din timpul Campionatului European U21 ce a avut loc în această vară. Garantat, veţi rămâne cu o impresie plăcută. Deşi a împlinit 21 de ani în luna august, Dani şi-a trecut deja în cartea sa de vizită peste 100 de meciuri în tricoul celor de la Betis Sevilla. În stagiunea precedentă a avut nu mai puţin de 1323 de pase complete, 79 de dribblinguri reuşite, 52 de intercepţii şi 66 de tackling-uri completate cu succes. Aceste cifre îl fac pe Ceballos un jucător complet pentru postul de mijlocaş central. Transferul la Real Madrid a fost într-o oarecare măsură aşteptat cu sufletul la gură de fanii trupei Blanco, iar răsplata nu a întârziat să apară. În primele sale trei meciuri ale actualului sezon de campionat, Dani Ceballos a punctat de două ori, ambele goluri fiind marcate în victoria cu 2-1 contra celor de la Deportivo Alaves. Deşi nu a înregistrat nicio prezenţă pentru Furia Roja, Ceballos este pregătit să devină următorul mijlocaş de creaţie a maşinăriei de fotbal iberice.

Marco Asensio

Întreaga suflare fotbalistică s-a intersectat cel puţin măcar o dată în sezonul precedent cu numele Marco Asensio. Un puşti de doar 21 de ani, pe care majoritatea dintre microbiştii de rând în cataloghează drept „viitor câştigător al Balonului de Aur”. Şi ca să vă faceţi o idee despre Marco, este jucătorul cu cel mai bun picior stâng din sportul rege după Lionel Messi, în viziunea antrenorului echipei Blanco, Zinedine Zidane. Născut şi crescut în Palma de Mallorca, unde a apucat să joace şi la nivel de profesionişti, însă adevărata ascensiune a cunoscut-o pe Santiago Bernabeu. După un sezon 2015-2016 în care a fost cedat sub formă de împrumut la Espanyol Barcelona, unde de altfel a impresionat plăcut prin prestaţiile sale din campionat, Marco Asensio s-a reîntors înfometat după glorie pe legendarul templu al fotbalului. În anul competiţional 2016-2017 a marcat 10 goluri în 38 de partide disputate în toate competiţiile, printre care şi un gol în finala UEFA Champions League contra celor de la Juventus. De trecut în notiţa noastră şi o reuşită fabuloasă în finala Supercupei Spaniei, contra Barcelonei, în urma unui şut foarte bun cu piciorul stâng, sub bara transversală a lui Marc-Andre Ter Stegen. Aceste prestaţii l-au propulsat rapid printre cei mai talentaţi jucători ai bătrânului continent, iar destinul micului „toreador” poate deveni o legendă printre suporterii Blanco.

 

Saul Niguez

La fel ca şi Dani Ceballos, Saul Niguez a avut un impact important în această vară la Campionatul European U21, însoţite şi cu prestaţii foarte bune în tricoul celor de la Atletico Madrid. Deşi în primii săi doi ani de juniorat a evoluat pentru Real Madrid, Saul a trecut de partea opusă a granzilor capitalei, Atletico. La 17 şi trei luni, Saul debuta pentru Atletico Madrid într-o partidă din UEFA Champions League contra lui Beşiktaş, iar de atunci a devenit o prezenţă constantă în angrenajul lui Diego Simeone. Contribuţiile sale în raport cu numărul de goluri marcate pentru Atletico este unul impresionant, dată fiind în special vârsta şi poziţia ocupată în teren. În 98 de meciuri pentru Atleti în La Liga, Saul Niguez a marcat de 13 ori, însă nici prestaţiile avute în stagiunea precedentă din UEFA Champions League nu merită neglijabile. Tocmai datorită acestor evoluţii, conducerea clubului Atletico i-a prelungit contractul lui Saul pentru următoarele nouă sezoane. Şi da, aţi citit bine. Nouă sezoane. Este cât se poate de clar că Atletico Madrid doreşte să-şi construiască viitorul clubului în jurul acestui fotbalist foarte talentat.

Sergi Samper

În rândurile de mai sus am menţionat ideea cum că Sergi Samper este ultimul produs de perspectivă al clubului FC Barcelona. Şi aşa şi este. Niciodată apreciat de Luis Enrique în timpul mandatului său de antrenor pe Camp Nou. Şi totuşi, asta nu poate trecea cu vederea calităţile excepţionale ale acestui fotbalist. Tehnica cu balonul la picior a lui Xavi Hernandez, inteligenţa lui Sergio Busquets şi viziunea în joc a lui Andres Iniesta. Toate într-un singur jucător de doar 22 de ani. Crescut în curtea La Masia încă de la vârsta de şase ani, Sergi Samper a făcut pasul spre fotbalul de performanţă la echipa a doua a clubului, unde a adunat peste 100 de jocuri. Pentru echipa mare, însă, a adunat doar 12 prezenţe sub Blaugrana, neprimind mai deloc şanse din partea antrenorului. Împrumutul avut la Granada în sezonul precedent a fost unul prielnic, deoarece a putut să îşi etaleze, fără prea mari dificultăţi, calităţile individuale de „număr 6” foarte talentat pentru un jucător de vârsta lui. Din acest punct de vedere, atât Barcelona, cât şi jucătorul în sine ies câştigaţi din această tranzacţie. Jucătorul pentru că are prilejul de a primi mult mai multe minute de joc, iar clubul pentru că se poate baza pe dezvoltarea individuală a jucătorului în tot acest timp. Deşi numirea pe banca tehnică a Barcelonei a lui Ernesto Valverde părea să îl aducă pe Sergi Samper în planurile primei echipe, lucrurile nu au stat tocmai aşa. Evoluţiile bune din perioada de pregătire, în special contra celor de la Juventus la International Champions Cup, nu l-au păstrat în lotul lărgit pentru acest sezon, fiind cedat sub formă de împrumut la Las Palmas până la finalul anului competiţional. Un jucător înzestrat cu mult talent, pe care conducerea clubului catalan este obligat să îl integreze cât mai rapid cu putiinţă în circuitul primei echipe.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Fan Leeds United, pasionat de filme şi un învingător prin definiţie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *