UEFA Champions League 2020/21: Preview faza grupelor

Neputință și entuziasm. Două sentimente care mă încearcă odată cu începerea noului sezon al Ligii Campionilor. Entuziasmul este poate ușor de înțeles: noua ediție aliniază la start echipe foarte interesante, proiecte de urmărit, alături de vechi proiecte falimentare și desigur outsideri care își doresc din tot sufletul să își pună amprenta asupra unei competiții râvnite de toată suflarea fotbalistică mondială.

Sentimentul de neputință este însă mai greu de explicat. Pentru a putea explica, va trebui să explic mai întâi un concept numit efectul de halo. Acesta susține faptul că mintea umană, atunci când identifică la o persoană o calitate pozitivă, tinde să atribuie acelei persoane și alte calități (adesea fără legătură cu acea calitate observată). Eu consider că acest efect este unul dintre motivele pentru care țările din Vest reușesc să schimbe de la deceniu la deceniu această competiție pentru a îi avantaja și toate țările dezavantajate par să nu aibă nimic de obiectat. Și nu obiectează tocmai datorită impresiei ca cei bogați sunt și mai talentați, mai buni, mai merituoși – total fals!

Să ne aducem aminte că în această competiție aveau la început acces doar campioanele țărilor europene. Pentru a face competiția mai atractivă s-a acceptat accesul mai multor echipe din țările care au avut rezultate mai bune în ultimele ediții. Însă efectul pe termen lung al acestei reguli este acela că echipele (țările) bogate devin mai bogate iar cele sărace devin și mai sărace comparativ. Nici un investitor care este atras de fotbal nu ar dori să investească prea mulți bani în campionatele care au șanse minime de a trimite o echipă în grupele acestei competiții, și atunci investitorii cei mai puternici sunt atrași tot de campionatele deja consacrate. Cu aceste reguli nu vom mai vedea probabil niciodată o echipă din Estul Europei câștigând această Ligă a Campionilor dacă atât investitorii cât și banii din premii au o singură direcție principală.

Anul acesta, 16 din cele 32 echipe (jumătate) din faza grupelor provin din doar patru țări, și sunt calificate acolo automat, fără niciun meci de calificare! Se poate spune că țările dezavantajate nu au o cultură fotbalistică atât de puternică sau că nu s-a investit îndeajuns de mult sau că pregătirea nu e la fel de serioasă, însă cu sistemul actual nici nu au vreo șansă aceste campionate marginalizate să facă vreo diferență în viitor, indiferent cât de frumoase sau de serioase sunt proiectele pe care le inițiază. Banul dictează momentan și inegalitatea crește… și nu este o inegalitate justă… ne caracterizează neputința momentan și Hagi are mare dreptate când protestează împotriva faptului că echipele noastre sunt scoase din competiție din creion

Competiția nu este una corectă însă partea bună a acestei situații este că analiza competiției este mult mai simplă decât ar fi dacă toate proiectele de succes din toate țările ar porni cu șanse egale… adică să fim serioși, oricât de bine pus la punct sau frumos ar fi un proiect la Kiev sau Pireu, nu va trebui să îmi bat capul cu a îmi da seama dacă aceste echipe au vreo șansă să cucerească trofeul…

Grupa A: Bayern München / Atletico Madrid / Salzburg / Lokomotiv Moscova

O grupă în care pornesc la drum două mari favorite la câștigarea trofeului: Bayern și Atletico. Bayern rămâne mașina de fotbal care prosperă sub noul antrenor și nu ar avea nici un motiv să nu aibă performanțe majore în noul sezon. Va fi acolo la final, însă rămâne de văzut dacă jucătorii reușesc să își apere titlul, pentru că în formatul actual al competiției Zidane cu Real a fost singurul de până acum care a reușit această performanță. Poate trebuia doar cineva să spargă gheața, rămâne de văzut.

Atletico este una din marile favorite din nou. Simeone a adus jucători foarte importanți și experimentați și capacitatea lui de a conduce, plus dezamăgirea ultimului sezon, cred că vor aduce un sezon și mai solid din partea echipei de rezervă a Madridului. Cred că nu vom avea surprize în această grupă și ambele favorite vor avansa fără mari probleme, având obiective mult mai mărețe decât depășirea grupelor. Și pe bună dreptate.

Grupa B: Real Madrid / Șahtior Donețsk / Inter Milano / Borussia Mönchengladbach

Echipa regală spaniolă, o prezență impunătoare, cea mai titrată echipă la nivelul competiției continentale, și nu doar prin prisma trecutului, ci și astăzi cu o identitate solidă, stabilă, o viziune nobilă, elegantă: Real Madrid. Zidane reconstruiește și va ajunge acolo unde îi este locul. Rămâne de văzut cât de repede. Începutul de sezon arată că Zidane încă experimentează. Vom vedea pe parcurs cât de repede reușește să imprime spiritul de campioni tinerilor care trebuie să se impună într-o echipă care a câștigat cam tot ce se putea câștiga în precedentul mandat al francezului. Spaniolii sunt singurii din această grupă care consider că pot conta la finalul acestei competiții.

Lupta pentru al doilea loc de calificare din grupă se va da probabil între italieni și nemți. Nemții au surprins și cu echipe mai necunoscute pe plan european în ultimul sezon, astfel că Borussia nu ar șoca dacă l-ar surprinde pe Conte. Desigur că reconstrucția de la Madrid ar putea produce și surprize neplăcute clubului spaniol, însă s-ar număra cu siguranță la capitolul mari surprize să nu o vedem pe Real în faza următoare.

Grupa C: Porto / Manchester City / Olympiakos Piraeus / Marseille

Echipa cu cele mai mari așteptări este cu siguranță City. Se prea poate că vor domina grupa însă nu cred că vor câștiga nici anul acesta competiția. Messi ar fi adus un argument important cetățenilor pentru supremație pe continent însă aș fi fost fanul oricărei echipe care ar fi jucat împotriva lor dacă transferul s-ar fi realizat. Sunt oricum fanul adversarilor lor pentru că nu pot susține echipele care vor să își cumpere identitatea.

Porto are un antrenor interesant însă deși are cifre mai bune decât însăși Mourinho la acest club, nu a reușit încă să își pună amprenta serios asupra Ligii Europene. Poate șansa de a îngropa banii arabilor de la Manchester să îi dea impulsul necesar? Însă nici o echipă din această grupă nu va cuceri trofeul.

Grupa D: Liverpool / Ajax / Atalanta / Midtjylland

Va fi probabil una din cele mai spectaculoase grupe. Trei echipe cu un fotbal foarte atractiv pentru public, plus un outsider care nu are nimic de pierdut. Klopp are o misiune dificilă, însă are și resursele nelimitate pentru a-și îndeplini misiunea. Liverpool nu poate lipsi de pe lista marilor favorite și va putea fi învinsă doar de un proiect serios.

Ajax este unul din acele proiecte și un club care m-a câștigat ca fan prin moștenirea pe care Cruyff a lăsat-o și pe care sper ca spiritul acestui club care creează fotbal să o ducă mai departe. Anul trecut au fost eliminați prematur, însă nu ne putem mira prea mult având în vedere că acest club a vândut cei mai importanți exponenți ai propriei performanțe de acum două sezoane. Imaginați-vă faptul că această echipă a reușit să ajungă in semifinalele competiției, eliminând giganți pe drum, având un căpitan de doar 19 ani, care a fost din păcate vândut în sezonul imediat următor. Clubul produce însă în continuare și sper să vedem Ajax din nou în vârf, și poate reușește să ajungă la un moment dat să nu mai trebuiască să vândă jucători după o performanță majoră. Seamănă tare cu favoriții mei autohtoni, Viitorul Constanța. Cred că Liverpool va obține calificarea alături de una dintre Ajax și Atalanta. Sper că va fi Ajax. Dar este în orice caz o grupă ale cărei meciuri merită văzute.

Grupa E: Sevilla / Chelsea / Krasnodar / Rennes

Câștigătoarea Europa League va obține probabil calificarea și nu văd cum Chelsea nu va fi a doua echipă calificată din această grupă. Cu toate astea, nu o văd pe nici una din aceste două echipe cucerind trofeul. Abramovic a observat o tendință în fotbal, și anume aceea că foste embleme ale unui club ca jucători obțin performanțe la acel club și ca antrenori. Întrebarea este însă dacă acel jucător are și calitatea necesară ca antrenor. Iar Lampard nu arată calitatea necesară câștigării acestui trofeu încă. Este însă un antrenor tânăr care se dezvoltă. Vom vedea câtă răbdare va avea cu el un magnat ca Abramovic, ale cărui tendințe în ceea ce privește banca tehnică sunt comparabile cu specimene autohtone.

Grupa F: Zenit St. Petersburg / Borussia Dortmund / Lazio / Club Brugge

Nemții cred că sunt favoriții acestei grupe de echipe fără șanse la titlu. La Dortmund există de mai mulți ani o metodă ultra-modernă de a antrena tehnica jucătorilor. Este nevoie însă și de un antrenor care să știe să profite la maximum de această metodă de pregătire, iar de la Klopp nu am văzut nici un antrenor demn de a realiza performanța supremă cu acest club. Antrenamentele tehnice puse la dispoziția jucătorilor de la Dortmund au creat în timp jucători ca Lewandowski și dacă ne uităm la meciurile echipei nemțești e imposibil să nu remarcăm precizia cu care jucătorii lovesc mingea. Aceste calități nu folosesc însă la nimic dacă echipa nu reușește să își regăsească identitatea. Un club cu o istorie atât de bogată precum Dortmund ar trebui să poată realiza asta, dar conducerea clubului și a băncii tehnice vor trebui să înțeleagă ce înseamnă Borussia în Europa. Grupa este echilibrată însă nu cu echipe foarte puternice. Până și Club Brugge poate spera la o calificare aici. Însă văd cu greu aceste echipe în faza sferturilor, oricare din ele ar avansa mai departe.

Grupa G: Juventus / Barcelona / Dinamo Kiev / Ferencvaros

Pare o grupă simplă. Juventus și Barcelona ar fi favoritele pariorilor și cel mai probabil se vor califica fără probleme mai departe. Dar nu m-aș dezice de Mircea Lucescu atât de repede. Antrenorul nostru a avut însă și un mare ghinion la tragerea la sorți. Juventus are un nou antrenor, Pirlo, care este pentru Juventus probabil la fel de valoros ca Zidane pentru Real. Aceeași eleganță, același caracter impunător, același fost lider în teren, respectat de jucători, având o poziție în teren care necesita viziune a jocului și creație. Să nu uităm că și Zidane a jucat pentru Juventus înainte de a bate recordul mondial pentru cel mai scump transfer atunci când s-a alăturat destinului Realului din Madrid, pentru acea echipă galactică creată de Florention Perez în capitala Spaniei. Pirlo pare să aibă toate armele necesare performanței majore: leadership, cunoștințe tactice deosebite și respectul jucătorilor. Dacă un profesionist la extrem precum Cristiano Ronaldo îl laudă în presă spunând că jucătorii juventini și-au recăpătat zâmbetul, nu poate fi decât un semn al succesului pentru italienii care râvnesc titlul european de atâția ani.

Barcelona pare să își recapete din identitatea pierdută prin revenirea la club a unui tehnician familiar cu filozofia de joc a școlii de fotbal catalane. Situația este însă mai complicată de atât. Relația lui Koeman cu Messi va influența enorm capacitatea echipei de a face performanță în Liga Campionilor, în fazele superioare. Deși această relație pare să fi avut un start neplăcut datorită dorinței lui Messi de a părăsi clubul, nu cred că argentinianul sau colegii lui ar fi incapabili să se unească și să dăruiască din nou acestui club performanțele majore cu care este obișnuit. Messi este nemulțumit de conducerea clubului din mandatul lui Bartomeu și alegerile din primăvară vor avea probabil o mare influență asupra performanței echipei. Barcelona pare să depindă foarte mult de politica clubului în acest sezon. Dacă antrenorul va reuși în această misiune extrem de dificilă, Barcelona poate fi printre favoritele turneului.

De aceea consider că Lucescu a avut mare ghinion și deși acesta ar fi reușit să ducă pe Dinamo Kiev în faza următoare din aproape orice configurație de grupă, aceasta îl va elimina din competiție, aproape sigur însă de pe locul trei care duce în Europa League în primăvară.

Grupa H: PSG / Manchester United / RB Leipzig / Istanbul Bașakșehir

Ultima grupă este foarte complicată și echilibrată. Cred că toate echipele au șansa lor. Însă Leipzig este singura pe care aș paria că se califică mai departe. Nagelsmann pare a fi pe o curbă ascendentă și nu cred că va dezamăgi nici în acest sezon, și cel mai probabil cei de la Leipzig vor avansa alături de PSG. Este însă o grupă imprevizibilă, în mare parte datorită lipsei unei bănci tehnice solide pentru parizieni și britanici, care au însă resurse mult mai mari decât competitoarele din această grupă. Însă nici de aici nu văd vreo echipă în postura de campioană europeană.

Pariul inițial

Principalele mele favorite sunt în ordinea următoare: Bayern, Real Madrid, Atletico, Liverpool, Juventus, Barcelona, Ajax. Diferențele dintre aceste echipe sunt însă foarte mici. Evenimentele din timpul sezonului ne vor edifica în legătură cu modul în care se cristalizează proiectele acestor adevărate corporații.

Bayern este cu siguranță capabilă să bată pe oricine și este favorita principală. Consider că echipele care știu să blocheze creația, precum Atletico sau Juventus, vor avea mai mari șanse să o elimine. Realul va putea de asemenea bate pe oricine dacă Zidane pune la punct relațiile de joc și echipa ca întreg, în timp util. Liverpool rămâne echipa imprevizibilă care poate oricând surprinde. Mai nou Klopp reușește să surprindă numai plăcut însă rămâne loc și de mai rău dacă ne uităm în trecutul său. Între timp a învățat însă să fie campion, nu doar finalist. Se pare că nu numai Liverpool au avut nevoie de Klopp ca să spargă bariere nemaiatinse, dar și Klopp de Liverpool și de filozofia acestora pentru a își învinge proprii demoni.

Dinamo Kiev este singura echipă din Estul Europei care consider că poate realiza o surpriză, însă șansele sunt infime ca Lucescu să cucerească trofeul, mai ales pentru că probabil nici nu va trece de grupe. Trist pentru Est, nu?

Avem un sezon cu eroi de toate felurile și ce îmi doresc cel mai mult este ca sportul să învingă banul.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment