Uitându-te pe lista de meciuri din etapa a 29-a din Premier League, care se va desfășura în weekend, e ușor să alegi partida dintre Manchester United și Manchester City ca fiind cea mai interesantă. Confruntarea de pe Old Trafford este un derby, până la urmă, dar, ca să citez un personaj făcut celebru de Internet, un Manchester Derby am mai văzut.

Am mai văzut de trei ori sezonul ăsta, chiar. United a învins pe City chiar pe Etihad, 2-1, în decembrie, în timp ce City s-a calificat mai departe în EFL Cup în ianuarie după o dublă manșă adjudecată mai clar decât o indică scorul cumulat de 3-2. De atunci, City a ajuns să și câștige competiția. Întâlnirea de duminică are importanța ei în clasament – mai degrabă pentru United, care se află în lupta pentru a prinde cupele europene în timp ce City are mai mult ca sigur adjudecat locul secund – și vine după un alt meci interesant, cel dintre Chelsea și Everton de pe Stamford Bridge.

Aș spune, însă, că cel mai interesant meci al etapei din Premier League va fi chiar primul, cel care deschide weekendul de fotbal englez. Sâmbătă la ora 14:30, Liverpool va primi vizita lui Bournemouth, iar contextul în care acest meci are loc este unul foarte interesant. Un sezon impecabil al lui Liverpool ar putea lua o turnură negativă majoră în următoarele zile dacă campioana Europei va fi eliminată din Liga Campionilor. Liverpool v Atletico Madrid se joacă miercuri, însă până atunci, jucătorii lui Jurgen Klopp vor avea ceea ce nu pot numi decât un „fitness test” important cu echipa din sudul Angliei.

E un „fitness test” care va fi indicativ de forma celui mai bun club din țară într-un moment în care magia pare să se fi scurs ca prin magie din roșul lui Liverpool. În ultimele patru meciuri, echipa a suferit trei înfrângeri în trei competiții diferite. Mai întâi a fost turul din Ligă cu Atletico – o echipă tare care a făcut ceea ce știe să facă, să se apere și să lovească decisiv, fără gol primit, pe teren propriu. Apoi, a venit șocul de la Watford, unde Liverpool a suferit prima înfrângere în campionat după 44 de meciuri fără eșec. Ca o rafală de pumni care și-au lovit ținta, a venit apoi ieșirea din Cupa Angliei în compania lui Chelsea. Un eventual succes în cupă era probabil ultima preocupare a lui Klopp și a echipei în acest sezon, însă totuși șirul de înfrângeri este grăitor.

De aceea, cu Bournemouth, Liverpool are parte de ultimul antrenament, de ultima evaluare înaintea a ceea ce sunt sigur că nu greșesc când spun că este cel mai important meci al sezonului de până acum pentru club. Fără Jordan Henderson la mijlocul terenului, cu un Fabinho ieșit din formă și cu cinci goluri marcate în ultimele șase partide în toate competițiile – dintre care trei într-o victorie neconvingătoare cu West Ham – Liverpool este vulnerabilă. Sau dacă nu este, trebuie să ne arate asta cu Bournemouth.

Mai mult, clubul nu-l va avea la dispoziție nici pe Alisson Becker, prețios între buturi pe parcursul impresionant al clubului din ultimele sezoane. Portarul brazilian s-a accidentat înaintea meciului din cupă cu Chelsea și va lipsi pentru crucialul meci din Liga Campionilor, pe lângă confruntarea cu Bournemouth și poate și altele mai apoi.

Înfrângerea cu Watford era menită să aducă un lot care performează sub așteptările remarcabile impuse în ultima perioadă înapoi cu picioarele pe pământ. Chiar dacă meciul cu Chelsea purta probabil mai mică importanță decât s-ar crede pentru club, Liverpool are nevoie să înregistreze o victorie în weekend pentru a putea pregăti ideal meciul cu Atletico de miercuri.

Va avea în fața un Bournemouth în nevoie de puncte, care se luptă pentru evitarea unei retrogradări care ar fi dureroasă. Forma echipei este greu de perceput după ce a reușit un egal pe tren propriu cu Chelsea etapa trecută, însă rezultatele în mare parte slabe din perioada recentă nu o recomandă ca un adversar de temut pentru Liverpool. În ultimele patru confruntări directe, scorul cumulat indică un 13-0 pentru liderul Premier League.

Cu atât mai mult, sâmbătă vom putea vedea adevărata stare a echipei lui Klopp înaintea duelului cu vicleana Atletico. Un final de sezon în care FA Cup și Champions League lipsesc nu ar fi tocmai cel mai frumos pentru sfârșitul unui an competițional la care, fără dubii, Liverpool va câștiga primul titlu după trei decenii, foarte probabil cu etape bune înainte de încheierea Premier League. Ar fi un „anticlimax” nedorit.

Programul etapei:

 • Sâmbătă, 14:30 – Liverpool v Bournemouth
 • Sâmbătă, 17:00 – Arsenal v West Ham
 • Sâmbătă, 17:00 – Crystal Palace v Watford
 • Sâmbătă, 17:00 – Sheffield United v Norwich
 • Sâmbătă, 17:00 – Southampton v Newcastle
 • Sâmbătă, 17:00 – Wolverhampton v Brighton
 • Sâmbătă, 19:30 – Burnley v Tottenham
 • Duminică, 16:00 – Chelsea v Everton
 • Duminică, 18:30 – Manchester United v Manchester City
 • Luni, 22:00 – Leicester v Aston Villa

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

 1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
 2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
 3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Dan Dracea este jurnalist și specialist în comunicare. În echipa Tackle.ro de la finalul anului 2017, Dan și-a asumat rolul de moderator al emisiunii Tackle Show. Se joacă prea des și scrie prea puțin.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *