Cinci motive pentru înfrângerea lui Manchester United cu PSG

Manchester United a pierdut aseară cu 2-0 în fața lui PSG pe Old Trafford în optimile Champions League. Lumea deja vorbește de o trezire la realitate. Trebuie să ne dăm seama care sunt de fapt limtele acestei echipei. Fanii United au visat prea mult. E adevărat, foarte multă lume s-a grăbit să preconizeze că echipa lui Solskjaer ar avea o șansă reală la calificare doar pentru că Neymar și Cavani sunt accidentați. Dar chiar și fără cei doi, PSG rămâne printre cele mai bune echipe din lume.

Realitatea este, totuși, mult mai simplă. United a pierdut cu PSG din câteva motive simple, care n-ar trebui să surprindă pe nimeni și care nu ar trebui să ducă în niciun caz la exagerări de tipul „Solskjaer a demonstrat că nu trebuie să rămână și sezonul viitor”.

1) PSG are fotbaliști mai valoroși

Pe măsură ce scriu rândurile astea, îmi dau seama că pare că spun un truism evident pentru toată lumea, dar după cum ziceam mai sus, doar pentru că s-au accidentat Neymar și Cavani foarte multă lume pare că a uitat că lotul francezilor este unul excelent chiar și fără cei doi. Aseară Marquinhos – cum e posibil ca băiatul ăsta să aibă doar 24 de ani?! – a fost magistral atât pe faza de construcție cât și în marcajul om la om făcut la Pogba.

Să nu uităm că în echipa lui Tuchel s-au perindat și alți fotbaliști extraordinari ca Buffon, Thiago Silva, Veratti, Di Maria, Dani Alvse sau Draxler. Simt că am uitat pe cineva. Mai multe despre asta mai jos.

2) Jucătorii lui PSG au mai multă experiență

Meciurile din Champions League sunt cu totul altceva față de cele din campionatul intern iar lipsa de experiență a fotbaliștilor lui United s-a văzut pe tot parcursul meciului, inclusiv în lipsa unui calm care să împedice galbene stupide, intrări periculoase sau atacuri pripite.

Toți fanii lui United au arătat înainte de meci un entuziasm demn de un copil în dimineața Crăciunului. Asta pentru că un meci mare de Champions League nu a mai avut loc pe Old Trafford de la cel cu Real Madrid în 2013. Și vorbim de un eșec. Obișnuiți cu un nor de negativitate permanent deasupra lor și lipsiți de gustul marilor nopți europene, era pe undeva normal ca jucătorii lui United să clacheze la o primă astfel de ocazie.

3)  Tuchel e un antrenor experimentat care a avut la dispoziție mai mult timp cu jucătorii

Thomas Tuchel este la ora actuală unul dintre cei mai buni antrenori din Europa, ar fi greu de zis altceva. Neamțul poate că are aceeași vârstă cu Solskjaer (45) dar are 12 ani de experiență în spate și în Bundesliga, nu în Norvegia.  A semnat un contract pe doi ani la PSG în mai 2018 ceea ce înseamnă că a avut un pre-sezon întreg pentru a-și modela echipa cum dorește și pentru ca jucătorii să înțeleagă exact ce vrea de la ei.

Au fost momente în joc în care automatismele au fost destul de evidente iar relația Veratti-Mbappe pare că există de când lumea.

4) Doi jucători cheie ai lui United s-au accidentat în prima repriză

Nu au greutatea lui Neymar și Cavani, dar Lingard și Martial sunt esențiali în același fel pentru United. E greu de zis dacă United ar fi câștigat meciul sau ar fi scos măcar un egal cu cei doi pe teren până la final, dar trebuie doar să aruncăm un ochi pe cum au jucat cei care i-au înlocuit – Alexis Sanchez și Juan Mata – pentru a ne da seama cât de importanți sunt.

Ce rămâne de aici este că Sanchez și Mata nu sunt fotbaliști pentru viitorul lui United iar din vară trebuie aduse întăriri pentru că banca lui United nu e nici pe departe la nivelul la care ar trebui să fie.

5) Kylian Mbappe

Într-un eseu stufos pentru New York Times, David Foster Wallace încerca să îl descrie, în 2006, pe Roger Federer ca pe o experiență religioasă. În momentul în care joacă elvețianul, legile fizicii încep să se schimbe, cel puțin pentru el. Pare că mingea, în timp ce se îndreaptă spre el, vine în slow motion.  Federer percepe altfel realitatea din jurul lui și tocmai de aceea poate face lucruri pe terenul de tenis de neimaginat pentru alții. Pare genul de descriere care i s-ar potrivi de minunte lui Mbappe, francezul având o viteză amețitoare care te face să te gândești că poate, cumva, avem de-a face cu ceva special aici.

Multe comparații inutile înainte de meci între Rashford și Mbappe. Rashford e un jucător excelent, cu un viitor mare în față. Mbappe, totuși, este pe altă planetă. Greu de imaginat ce apărare din lumea asta i-ar putea face față, așa că nu am cum să mă supăr pe Lindelof și Bailly.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Am copilărit cu Giggs pe bandă și Fergie pe bancă. Am supraviețuit lui David Moyes și Louis van Gaal. Trăiesc cu speranța că zilele lui Mourinho sunt numărate. Dar iubesc fotbalul, altceva n-a fost. Și, întâmplător, îmi place să scriu și să îmi dau cu părerea despre el.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.