Text scris de Constantin Popa, membru al grupului de fani Premier League România. In a relationship with Chelsea de pe vremea lui Zola, Desailly si co. (de ”Pensionari”) și fan pe veci al axei Cech – Terry – Makelele – Lampard – Drogba.

Clubul Watford a fost înființat în anul 1881 și cea mai semnificativă performanță este finala FA
CUP din anul 1984 pierdută în compania celor de la Everton cu 2-0.

Rivala istorică este Luton Town care stă liniștită în League Two, dar care are un parcurs favorabil în fața celor de la Watford (39 victorii în fața celor 27 victorii aparținând Armatei Galbene).

Stadionul Vicarage Road este al 18-lea la capitolul asistență cu 23,370 de locuri, dar cu siguranță suporterii de la Tribuna ‘’Elton John’’ vor fi mai zgomotoși decât o tribună grandioasă de pe Emirates…

Revenind la istoria recentă a acestui club, Watford este deținut de către familia Pozzo, care deține și clubul italian Udinese Calcio, club care a fost în dese rânduri în vizorul autorităților privind trucarea unor meciuri din Seria A și B.
Deținând ambele cluburi, familia Pozzo a realizat diferite treceri de jucători, printre ei remarcându-se din lotul actual Allan Nyom, Juan Carlos Paredes, Isaac Success, Essaïd Belkalem și Matěj Vydra.

Noul antrenor este italianul Walter Mazzari, venit după demiterea lui Enrique Sánchez Flores. Spaniolul a avut un procentaj câștigător de doar 31.58% cu echipa de pe Vicarage Road în ediția trecută a Premier League.

Acesta a avut două perioade diametral opuse în Italia, la nivel inalt.
Prima experiență importantă a fost la Napoli unde a câștigat Cupa Italiei și a clasat clubul de două ori pe podium.
Al doilea club antrenat este Internazionale Milano, clubul poziționându-se pe locul 5 (2013-2014) și locul 9 (până la demiterea sa în noiembrie).
Numirea la cârma lui Watford FC este primul său contact direct cu fotbalul englez și acest lucru ar putea fi un impediment în performanțele acestui club.

Walter Mazzari este un adept al stilului 3-5-2 și cu siguranță va fi impus în fața formulei 4-4-2 din sezonul trecut. Această formulă a mai fost folosită de Watford în timpul perioadei Zola, dar a iscat multe discuții în rândul fanilor care doreau trecerea la un 4-4-2.

Privind lotul pe care îl are conturat în acest moment, aș putea menționa că banda stângă prezintă anumite modificări marcante după plecarea lui Nathan Ake (împrumut încheiat) și a lui Jose Manuel Jurado la Espanyol.

La capitolul veniri sunt de remarcat următoarele transferuri:
1. Juan Camilo Zúñiga care vine împrumut de la Napoli și care este deja obișnuit cu asezarea 3-5-2 sub Walter Mazzari;
2. Christian Kabasele venit de la Genk a făcut parte din lotul Belgiei la Euro 2016. A fost transferat pentru a întări axul central în eventualitatea unei așezări clasice ‘’mazzariene’’;
3. Issac Success a costat clubul Watford 12.5 milioane de lire sterline și a venit de la Granada pe filiera Pozzo. A fost declarat jucătorul sezonului la Granada după ce aceasta a reușit să se claseze pe locul 16 și s-a salvat de la retrogradare.
4. Ivorianul Brice Dja Djédjé a fost transferat de la Olympique de Marseille și a fost soluția defensivă pe flancul drept al ‘’olimpienilor’’.

În meciurile din pre-season lucrurile au stat cam așa:
1-1 cu echipa Woking (National League);
2-0 cu Stevenage (League Two);
3-1 cu Union Berlin;
0-0 cu Anzhi Makhachkala;
0-2 cu Queens Park Rangers.

Primul 11 nu este încă stabilit, dar putem remarca câteva certitudini:
– Poarta va fi asigurată de jucătorul anului 2016 la Watford – Heurelho Gomes. A doua soluție va fi Arlauskis care a jucat deja în două meciuri de pregătire (unul ca titular). Postul lui Pantilimon în echipă este încă discutabil, având în vedere interesul celor de la Aston Villa.

– Blocul defensiv va fi constituit de fundașii centrali: Miguel Britos, Christian Kabasele și Sebastien Prodl. În defensivă își poate face apariția și fostul jucător al celor de la Granada – Allan Nyom, care s-a regăsit des în jocurile de pregătire.

– Pe benzi este adevărata dilemă pe care Mazzari trebuie să o lamurească, deoarece are de ales dintre următorii:
Pe stânga se poate baza pe Jose Holebas (fost la AS Roma) și va fi reprofilat și Nordin Amrabat (trecut pe la Galatasaray și Malaga).
Pe dreapta, Mazzari îl va avea pe ”napoletanul” Zuniga, scoațiano-nigerianul-românul Ikechi Anya (21 prezențe în naționala Scoției) și Juan Carlos Paredes (63 apariții sub tricolorul ecuadorian). Consider că adevărata competiție va fi între experimentatul Zuniga și achiziția de la OM, Dja Djedje.

– Mijlocașii care reprezintă certitudinea în primul 11 sunt Etienne Capoue și Mario Suarez.
De asemenea, aici mai pot juca încă din primul minut Ben Watson, Abdoulaye Doucouré sau Valon Behrami.

– Cele două vârfuri vor fi aceleași ca în anii trecuți (Odion Ighalo – 15 goluri, Troy Deeney – 13 goluri în ediția trecută de Premier League), dar Mazzari se pare ca îi acordă multa încredere lui Matěj Vydra (20 goluri pentru Watford în sezonul 2012-2013) în amicale.
O altă soluție optimă pentru atacul lui Watford este Isaac Success (ex-Granada), dar și Jerome Sinclair (ex-Liverpool).

Echipa probabilă dacă am ține cont de apetența lui Mazzari pentru 3-5-2 ar fi următoarea:
Heurelho Gomes (G) ;
Miguel Britos (D), Allan Nyom (D), Sebastien Prodl (D)/Christian Kabasele (D);
Jose Holebas (W)/ Nordin Amrabat (W); Camilo Zuniga (W)/ Brice Dja Djedje (W) ;
Ben Watson (M)/ Abdoulaye Doucouré (M), Etienne Capoue (M), Mario Suarez (M);
Odion Ighalo (F), Troy Deeney (F).

Sezonul 2016-2017 va găsi o echipă care își dorește o poziție superioară celei ocupate în sezonul trecut (locul 13 cu 45 puncte), dar care trebuie înainte de toate să păstreze intactă forma și pofta de goluri a lui Ighalo și Deeney și să dea rezultate în noua așezare din teren promovată de Walter Mazzari.

Echipa nu este ‘’încă’’ achiziționată de un concern asiatic și nu și-a permis luxul să investească câteva zeci de milioane bune pe doi-trei jucători, dar din actualul lot care nu este deloc unul subțire numeric, poate rezulta o echipă competitivă.

Consider că în momentul de față, Watford trebuie să se mulțumească cu locurile fruntașe din partea a doua a clasamentului, fiind cel mai bun lucru care i se poate întâmpla echipei de pe Vicarage Road.

    Un comentariu la “Watford – previziuni din presezon”

    Comments are closed.