Text scris de Bogdan Burican, unul dintre primii membri ai grupului de fani Premier League România. Bogdan este un entuziast al drumețiilor montane, studiază geografia și geologia, e pasionat de update-urile sistemelor IT și de Premier League #United.

West Ham pleacă în noul sezon cu multă speranță și entuziasm, după ce a avut o evoluție explozivă în cel precedent. Venirea lui Slaven Bilic a resuscitat lotul, jocul echipei și a oferit așteptări mari suporterilor. Va continua trendul ascendent în noul sezon? Rămâne de văzut.

Istoric

Pe Upton Park din East London, Anglia găzduieste unul dintre cele mai frumoase echipe din EPL, fondat ca Thames Ironworks FC în 1895, în 1900 schimbându-și denumirea în West Ham United. Clubul s-a stabilit pe Boleyn Ground în 1904 și a evoluat acolo până acum. Ciocănarii urmează să se mute pe Stadionul Olimpic din Londra, unde se vor bucura de o capacitate de 60.000 de locuri.

PA-28145492-600x400

Oficial, au promovat în prima ligă engleză în 1923, după câteva aventuri prin Southern League, Western League sau Football League. În același an au ajuns până în finala  FA Cup, pe care au pierdut-o cu Bolton Wanderers pe Wembley în fața a…sunteți așezați?…240,000 de spectatori!

West Ham a reușit să câștige FA Cup abia în 1964, urmând alte 2 succese, în 1975 și 1980. În 1965 West Ham reușit să cucerească primul trofeu european, European Cup Winners Cup (Cupa Cupelor), ceea ce a adus după sine premiul pentru echipa anului în cadrul galei „BBC’s Sports Personality of the Year Award”. Aventura europeană pentru ciocănari s-a oprit aici. De notat ar mai fi o Cupă Intertoto în 1999.

Cu toate acestea, West-Ham a avut un rol masiv în campania de la Campionatul Mondial din 1966 ce s-a desfășurat în Anglia. Jucătorii săi Booby Moore , Geoff Hurst și Martin Peters au fost actorii principali în acea finală de pomină dintre Anglia și Germania de Vest, încheiată cu scorul de 4-2.

Cea mai mare victorie a lui West Ham: pe 6 aprilie 1918, pe Upton Park, în timpul Primului Război Mondial. Competitia în care West Ham activa se numea London Combination. În acea zi, West Ham a batut pe Crystal Palace cu 11-0, iar atacantul Syd Puddefoot a marcat 7 goluri!

Rivalii acestei echipe sunt în principal echipele londoneze Chelsea, Tottenham sau Arsenal, dar cel mai hulit adversar pe parcursul istoriei a fost Milwall.  Cunoscut ca „Dockers Derby” din pricina industriei navale în care activau majoritatea suporterilor celor două rivale, înfruntările au depășit adesea limitele sportivității, degenerând în acte de violență și huliganism.

După „ciocănari” şi „fierari”, cele două porecle neoficiale, clubul mai este alintat şi Academia de Fotbal, sau pe scurt, Academia. Numele a apărut în presă în anii ’60 şi-i cinstea pe cei de la West Ham, care scoteau tinere talente pe bandă rulantă (Bobby Moore, Martin Peters, Geoff Hurst, John Lyall, Ronnie Boyce, John Sissons, Alan Sealey sau Harry Redknapp sunt câteva exemple). West Ham şi-a însuşit porecla şi a transformat-o în nume oficial, care apare imprimat chiar şi în faţa băncii tehnice.

West Ham este una dintre cele 8 echipe care nu au retrogradat mai jos de liga a doua a fotbalului englez!

Lot

Slaven_Bilic_West_Ham_Vs_Birkrikara_(19754718029)Antrenorul lui West Ham este croatul Slaven Bilic. El a avut un impact imediat asupra echipei, impunând un stil de joc de o mare intensitate, alternând contraatacurile tăioase cu mingi lungi sau centrări pe atacanții lor puternici, cu un excelent joc de cap (Andy Caroll sau Sakho). În cupele europene s-a bucurat de mult mai puțin succes, ciocănarii fiind eliminați în sezonul trecut de Europa League de Astra Giurgiu. Coincidența face ca astăzi duelul să se reia, miza fiind tot un loc în grupele EL. Să sperăm că vor avea aceeași soartă 🙂

Transferuri

Bilic a plusat corespunzător în această perioadă de transferuri, acoperind unele posturi deficitare. Au venit jucători interesanți precum Andre Ayew (20.5 mil. £, Swansea); Sofiane Feghouli (liber de contract,Valencia); Havard Nordtveit (liber de contract, Borussia Monchengladbach); Ashley Fletcher (liber de contract, Manchester United); Gokhan Tore (împrumut, Beșiktaș), Toni Martinez (2,4 mil. £, Valencia); Arthur Masuak (6 mil. £, Olympiakos); Jonathan Calleri (împrumut, Deportivo Maldonado).

De partea cealaltă, au părăsit corabia următorii jucători: Elliot Lee la Barnsley; James Tomkins la Crystal Palace pentru 10 mil. £1; George Dobson împrumut la Walsall; Stephen Hendrie împrumut la Blackburn Rovers; Kyle Knoyle împrumut la Wigan Athletic.

După cum am văzut West Ham a reușit să se intărească foarte bine, cu extrem de puțini bani (excepția este Ayew), în special în zona de mijloc. Nordtveit, fost jucător al lui Arsenal, a făcut un sezon de apreciat în Bundesliga, Feghouli este exploziv ca winger dreapta și a avut evoluții bune la Valencia, iar Ayew a făcut senzație la primul sezon în Premier League pentru Swansea. Din nefericire, ultimul tocmai ce s-a accidentat după numai 20 de minute de joc ‘oficial’ și va lipsi 4 luni. Probabil în locul său va fi introdus Feghouli, deși o soluție ar fi deopotrivă urcarea lui Antonio din defensivă (unde nu joacă postul preferat). Ciocănarii dețin așadar niște jucători extrem de tehnici și rapizi, capabili să ‘rupă’ mijlocul terenului cu explozia lor: Payet, Ayew, Feghouli, Lanzini sau Antonio.

Problema evidentă este în apărare, unde Creswell va lipsi o lungă perioadă, iar pe postul său tocmai a debutat Masuak, decent am putea spune. Centru apărării, cu soluții precum Reid, Ogbonna sau Collins nu oferă prea multe speranțe pentru un loc mai sus decât cel înregistrat anul trecut, deci ar mai fi nevoie de unul sau două transferuri în această zonă. Tânărul Oxford ar putea și el să acopere un post în apărare, dar este încă prea crud pentru bătăliile din Premier League. Probabil va prinde mai multe meciuri în cupe. Urmărind meciul cu Chelsea, am putea spune că și pe postul de fundaș dreapta ar trebui un jucător dedicat, Antonio fiind un jucător căruia îi lipsește de multe ori răbdarea sau poziționarea specifică fundașilor. Acolo mai e o soluție și tînărul Sam Byram, adus în iarnă de la Leeds.

Pentru sistemul în care joacă actualmente, Bilic are momentan de ales în atac între Andy Caroll (care se accidentează foarte des) și nou venitul Calleri. Pe Sakho vrea să îl vândă din pricina vieții extrasportive și a lipsei randamentului în sezonul precedent, Ayew tocmai s-a accidentat, iar Valencia a evoluat ca winger. Parcă ar mai fi nevoie de un atacant cu talie, nu-i așa? S-a vorbit în această vară de Benteke, dar se pare că West Ham nu mai vrea să arunce cu bani.

Predicție de line-up pentru sezonul 2016/17

4-2-3-1: Adrian – Antonio, Reid, Ogbonna, Creswell – Kouyate, Noble, Nordtveit – Ayew, Carroll, Payet

Clasament

Unde vad pe ciocanari in acest sezon nebun ce stă să înceapă? Înainte de startul sezonului echipa arăta de locurile  5-6. Ar putea face din nou o supriză, dacă nu suferă prea multe accidentări și păstrează același stil de joc combativ, specific lui Bilic.