Cupa Mondială din Qatar este un eveniment global, dar și cel mai controversat turneu din istoria fotbalului. Iată 10 lucuri pe care ar trebui să le știi înainte să înceapă meciurile din Qatar.

1️⃣  Cele mai bine reprezentate campionate la Mondialul din Qatar. Nicio surpriză aici: Premier League este, de departe, cea mai reprezentată ligă la turneul final. 135 de jucători ai cluburilor din Premier League (plus încă 30 din ligile inferioare din Anglia!) vor fi prezenți în Qatar. La Liga (83 de jucători) și Bundesliga (77 de jucători) ocupă locurile 2 și 3 din top. Doar trei ligi din afara Europei prind un loc între primele 10 ligi reprezentate în Qatar: Major League Soccer (SUA), Arabia Saudită și Qatar.

2️⃣  Cel mai tânăr și cel mai bătrân fotbalist de la Mondialul din Qatar. Youssoufa Moukoko va fi cel mai tânăr fotbalist prezent în Qatar. Atacantul Borussiei Dortmund, născut în Camerun și naturalizat pentru a juca în naționala Germaniei, va împlini 18 ani chiar în prima zi a Cupei Mondiale. Cel mai experimentat fotbalist selecționat este mexicanul Alfredo Talavera (40 de ani și 63 de zile). Portarul lui Fútbol Club Juárez va participa la al treilea Mondial consecutiv, dar până acum nu a jucat niciun minut în Brazilia 2014 sau în Rusia 2018.

3️⃣  Cel mai tânăr căpitan de la Mondialul din Qatar. Nicio națională nu va plasa responsabilitatea purtării banderolei pe umerii unui fotbalist tânăr. ”Mezinul” dintre căpitanii de la Cupa Mondială din 2022 va fi englezul Harry Kane (29 de ani și 115 zile).

4️⃣  Cele mai reprezentate cluburi la Mondialul din Qatar. FC Barcelona trimite 17 fotbaliști la Mondial, fiind clubul cel mai bine reprezentat în turneu. Barcelona este urmată de Bayern Munchen și Manchester City (16 fiecare) și de Al-Sadd din Qatar (15 jucători). În top 10 mai apare și clubul Al Hilal din Arabia Saudită, care va fi reprezentat de 12 fotbaliști, la egalitate cu Real Madrid, Atletico Madrid și Chelsea.

5️⃣  Echipele naționale formate doar din jucători din campionatele interne. Arabia Saudită și națiunea gazdă, Qatar, sunt singurele naționale a căror loturi sunt conpuse exclusiv din fotbaliști care joacă în campionatele interne. La polul opus, Serbia este naționala cu cei mai puțini fotbaliști care joacă în liga internă. Fundașul central Strahinja Eraković (Steaua Roșie Belgrad) este singurul sârb care nu joacă în străinătate!

6️⃣  Mondialul fără Balon. Karim Benzema devine primul deținător en-titre al Balonului de Aur care nu joacă la Campionatul Mondial de când jucătorul danez Allan Simonsen l-a ratat în 1978. Benzema a fost convocat în lotul Franței, dar s-a accidentat la un antrenament susținut cu o zi înaintea debutului turneului din Qatar.

7️⃣ Cel mai scump Mondial din istorie. Aproximativ 220 de miliarde de dolari s-au investit pentru organizarea de către Qatar a Cupei Mondiale din 2022. Precendentele 7 turnee finale (de la SUA 1994 la Rusia 2018) au costat, în total, aproximativ 44 de miliarde de dolari, de 5 ori mai puțin decât Mondialul din Qatar!

8️⃣ Mondial fără campioana europeană. Campioana europeană en-titre, Italia, nu s-a calificat pentru Cupa Mondială din Qatar. Este a treia oară când întâlnim această situație, după ce Danemarca (campioana europeană în 1992) a ratat World Cup 94, iar Grecia (câștigătoare de EURO în 2004) nu s-a calificat pentru Mondialul din 2006.

9️⃣ Națiuni care nu participă la Mondial, dar care sunt reprezentate de fotbaliști din campionatele interne. Liga campioanei europene Italia, Serie A, este reprezentată de 65 de jucători în Qatar (doar Premier League, La Liga și Bundesliga au mai mulți). Italiei îi urmează Turcia (19), Grecia și de Scoția (câte 13), în topul ligilor naționale care trimit fotbaliști la turneul final, chiar dacă echipele naționale nu vor fi acolo.

🔟 Prima Cupa Mondială masculină la care vor arbitra femei. Stéphanie Frappart (Franța, 38 de ani), Salima Mukansanga (Rwanda, 34 de ani) și Yoshimi Yamashita (Japonia, 36 de ani) sunt femeile care vor arbitra de la centru meciuri la Mondialul din Qatar.

Toate articolele despre Cupa Mondială de pe Tackle.ro se găsesc aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *