De câte ori nu am auzit din gura comentatorilor că o echipă de fotbal are ghinion sau parcă au fost aruncate blesteme pentru că nu reușește să câștige un trofeu sau să se califice la un turneu final? În ultimii ani ne speriam de fiecare dată când Aaron Ramsey marca un gol sau ne amuzam când Drake publica o nouă poză alături de un fotbalist important.

Tackle.ro s-a întrebat care sunt și alte „blesteme” din fotbal și astăzi vă prezentăm șase dintre ele.

Blestemul Australiei și Cupa Mondială

Obligați să învingă Zimbabwe, pentru a-și păstra speranțele de calificare la Cupa Mondială din 1970, jucătorii australieni au consultat un vraci înainte de meci.

Într-o poveste spusă în autobiografia lui Johnny Warren, vraciul a îngropat oase lângă stâlpii porții echipei din Zimbabwe pentru a „blestema” adversarul. Australia a câștigat cu 3-1 partida respectivă, dar jucătorii nu au plătit până la urmă vraciul. Vrăjitorul a „blestemat” echipa, iar Australia a pierdut ulterior play-off-ul împotriva Israelului și nu a reușit să se califice. Au ajuns  apoi la Cupa Mondială din 1974, dar nu au reușit să marcheze niciun gol.

După alte calificări ratate în 1994, 1998 și 2002, John Safran, un om de radio, a „ridicat” blestemul în 2004, călătorind în Mozambic, unde fusese inițial plasată „vraja” și angajând un nou vrăjitor pentru a-l inversa. Australia s-a calificat la Cupa Mondială din 2006, ajungând chiar în turul doi al competiției.

Blestemul pisicilor îngropate

Racing Club este unul dintre cele mai titrate cluburi din Argentina. Însă, echipa a trecut printr-o perioadă mai puțin reușită și fanii o atribuie unui blestem bizar.

Fanii echipei rivale, Independiente, au reușit să pătrundă pe stadionul celor de la Racing Club și au îngropat șapte pisici negre în terenul stadionului, cu speranța că pot aduce ghinion asupra echipei gazdă.

Ulterior macabrului eveniment, Racing Club a rămas fără trofeu în anii ‘70 și chiar a retrogradat în 1983. De-a lungul anilor, au fost găsite șase pisici, dar nu a șaptea. Un preot a fot adus pentru o ceremonie de exorcizare și a șaptea pisică a fost găsită în 2001, după care clubul a câștigat Apertura, primul titlu din 1966.

Blestemul țiganilor din Birmingham

Potrivit legendei, echipa Birmingham City a fost blestemată timp de 100 de ani în 1906, când și-au construit stadionul St. Andrew’s. Terenul unde a fost ridicată respectiva arenă era folosit de țigani, care au blestemat echipa pentru că au fost alungați din acea zonă.

Primul meci de pe stadionul St. Andrew’s a fost întârziat cu o oră din cauza ninsorii, iar la sfârșitul primului sezon în noua lor „casă”, Birmingham a retrogradat. Tribuna principală a stadionului a ars în al Doilea Război Mondial, iar curățarea zonei de deșeuri a costat 250.000 de lire.

Fostul manager Ron Saunders a pus crucifixe pe nocturnă pentru a încerca să ridice blestemul, în timp ce Barry Fry, un alt fost antrenor, a urinat în cele patru colțuri ale terenului. Birmingham a retrogradat în ultimul an al blestemului, în 2006. Iar cinci ani mai târziu, clubul a câștigat primul său trofeu major, un succes în Cupa Ligii, într-o victorie improbabilă de pe Wembley împotriva celor de la Arsenal.

Stadionul celor de la Birmingham City

Blestemul aurului fals al Coreei de Sud

În 1960, Coreea de Sud câștiga al doilea titlu de campioană în Cupa Asiei, unul dintre cele mai glorioase momente după ce țara fusese devastată de Al Doilea Război Mondial. Președintele de la acea vreme, Yun Posun a onorat victoria printr-o ceremonie unde a dăruit fotbaliștilor o serie de medalii de aur. Ulterior s-a dovedit că aurul din care erau confecționate aceste medalii era fals și, deși mai mulți membri ai echipei s-au revoltat, nimeni din conducerea țării nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest lucru.

Astfel a luat naștere blestemul aurului fals al Coreei de Sud. Ulterior, Coreea de Sud a ajuns în finala Cupei Asiei de alte patru ori, dar toate finalele s-au încheiat cu înfrângeri. Fanii coreeni credeau că echipa lor a fost blestemată pentru că federația a neglijat prea mult timp generația din 1960. Din această teamă, din 2014, Coreea de Sud a început să refacă medaliile de aur ale câștigătorilor turneului din 1960 în speranța că, oferind medalii adevărate membrilor supraviețuitori sau rudelor acestora, blestemul o să dispară. Dar nici până azi, această misiune nu a fost finalizată, iar fanii coreeni superstițioși cred în continuare că echipa națională a Coreei de Sud va rămâne blestemată.

Blestemul Neverkusen

Echipa Bayer Leverkusen este poate cea mai ghinionistă echipă din Germania. În ciuda faptului că este unul dintre cluburile care produce în mod constant tineri jucători foarte talentați, clubul nu a reușit să câștige încă vreun trofeu major intern sau european. Deși, între anii 1990 și 2000, Leverkusen a fost aproape atât de titlu în Bundesliga, dar și de un trofeu Champions League, fiecare ocazie s-a terminat cu un eșec pentru echipa din Germania. Mai mult, chiar și echipa națională a Germaniei a suferit înfrângeri importante atunci când s-a bazat pe o echipă formată majoritar din fotbaliști veniți de la Bayer Leverkusen. În timp, fanii adversarelor s-au amuzat de ghinionul lor și le-au dat porecla de Neverkusen.

Blestemul lui Bela Guttmann

Béla Guttmann a fost un fotbalist și antrenor de fotbal evreu din Ungaria. Acesta a condus echipa ca antrenor și a ajutat Benfica să atingă cele mai mari performanțe la sfârșitul anilor 1950. Guttmann și-a dorit o creșterea salariului în urma performanțelor obținute dar conducerea celor de la Benfica nu a luat în serios dorința sa iar antrenorul a părăsit echipa spunând că „nici peste 100 de ani de acum încolo Benfica nu va mai fi vreodată campioană europeană”.

Deși mai multe legende ale Benficăi au respins ideea acestui blestem, în frunte cu marele Eusebio, fanii Benfica încă trăiesc cu impresia că echipa lor a fost blestemată pentru că a fost nedreaptă cu Guttmann. Din 1962, Benfica a fost o prezență constantă în competițiile europene, însă fără succes. Singura lor competiție europeană câștigată a fost de către echipa de tineret în UEFA Youth League 2022, dar blestemul aruncat asupra echipei de seniori rămâne valabil și astăzi.

Bela Guttmann, legendarul antrenor care a „blestemat” Benfica

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *