„Adversarului trebuie să îi fie frică să vină pe Emirates. Asta trebuie să creăm din nou – teama adversarilor de noi. Este un avantaj mare.” Este citatul cu care Mikel Arteta și-a încheiat primul interviu din postura de antrenor principal, iar pentru orice fan al Premier League, cuvintele sale conțin un adevăr absolut.
Arsenal nu mai este echipa care în ultimele patru sezoane a încheiat clasamentul echivalent meciurilor de pe teren propriu în top 3. Echipa nord-londoneză a avut o medie impresionantă de 2.23 puncte câștigate per meci pe teren propriu în ultimele zece sezoane, culminând cu medii de 2.37, 2.47 și 2.37 în ultimele trei campionate. În acest sezon, numărul este de 1.44 puncte după primele nouă meciuri pe teren propriu, iar Arsenal și-a pierdut cu certitudine aura care o caracteriza constant în ultima vreme.
Un alt moment grăitor în interviul lui Arteta a venit când a fost întrebat dacă există o îngrijorare din partea lui că identitatea lui Arsenal s-a pierdut. A fost singurul moment în care bascul a fost ezitant – nu pentru mult timp – înainte de a spune pe un ton aproape de a-și cere scuze că spune asta că „din păcate da, ăsta este sentimentul meu.” Noul antrenor principal și-a explicat raționamentul și a evidențiat că deși timpul avut la dispoziție pentru schimbări nu este de partea lui – perioada festivă din Premier League fiind renumită pentru aglomerația de meciuri – micile ajustări pot aduce rezultate și schimbări sesizabile chiar și pe termen scurt.
Arteta revine la Arsenal după ce a jucat pentru club timp de cinci ani între 2011 și 2016, acesta fiind clubul la care și-a încheiat cariera de jucător, în lacrimi. De data asta, el revine în postura de antrenor, iar experiența pe care a dobândit-o de când a agățat ghetele de fotbal în cui, dar și felul său de a fi încă din perioada în care juca, și oamenii pe care i-a avut alături toată cariera, îl fac unul dintre cei mai promițători tineri manageri din lume.
Dacă am putea folosi caracterizări ale jucătorilor și în rândul antrenorilor, Arteta este un „wonderkid”, un diamant neșlefuit care așteaptă să capete experiență și să explodeze, de data asta în lumea managementului. Crescut la Barcelona de când avea 14 ani, bascul originar din San Sebastian a copilărit alături de nume importante din fotbal și a învățat de mic cum este să faci parte dintr-o adevărată cultură de fotbal. A urmat un împrumut la PSG, unde a jucat alături de Mauricio Pochettino, unul dintre managerii de top din ziua de azi, iar după perioada de succes petrecută la Rangers a jucat și pentru Real Sociedad înainte de a poposi în Anglia pe care acum o consideră „acasă”.
Puțini știu că Arteta era chiar aproape de a juca pentru Anglia în 2010, când federația engleză și antrenorul Fabio Capello au încercat să-l naturalizeze. FIFA s-a opus, iar spaniolul și-a încheiat cariera de jucător fără vreo selecție la echipa de seniori a țării sale, crescând într-o generație care a inclus multe nume mari ale fotbalului mondial. Un mijlocaș central defensiv, dar cu abilități de playmaker, Arteta a avut diverse roluri la mijlocul terenului în carieră, iar în Anglia a ajuns să fie căpitan atât la Everton, cât și la Arsenal.
Sentimentul este că echipa londoneză a rămas cea „de suflet” pentru el, iar relația cu Arsene Wenger și-a lăsat cu certitudine o mare amprentă asupra lui Arteta, antrenorul. Francezul i-a oferit un rol de conducere în academia lui Arsenal la finalul carierei sale de jucător, dar spaniolul era deja atât de bine văzut în cercul antrenorilor de elită, încât a avut oportunitatea să se alăture echipei tehnice de la Tottenham sub Poechettino, dar și celei de la Manchester City, sub Pep Guardiola. „Proiectul Pep” a fost cel mai tentant, iar timp de trei ani și jumătate, Arteta a devenit umbra unuia dintre cei mai mari antrenori din epoca modernă a fotbalului.
Relația sa cu Guardiola a fost una excepțională. Chimia dintre cei doi a fost una rară, iar cu certitudine decizia de a pleca de sub aripa catalanului și de a-și începe drumul pe cont propriu la Arsenal a fost una grea, dar în același timp una care denotă încrederea pe care Arteta o are în propriile abilități.
Când Wenger a decis să pună punct „erei” sale de la Arsenal, Arteta a fost unul dintre principalii candidați intervievați pentru a-l înlocui pe francez. În final, clubul l-a ales pe Unai Emery. Cât de aproape a fost de a obține postul? Foarte aproape, spune chiar și el, cu o maturitate impresionantă. „Nu a fost momentul potrivit. Când lucrurile nu se întâmplă, este din cauză că nu este momentul potrivit. Momentul potrivit [să vin la Arsenal] este acum și sunt bucuros. Am învățat multe și din acea experiență.”
Abilitatea sa de a învăța, de a asimila informații și de a le pune mai departe în aplicare pare să fie unul dintre cele mai mari atuuri pe care Arteta le deține și constituie mare parte din aura care îl înconjoară ca antrenor. Încă de pe vremea în care juca, spaniolul petrecea foarte mult timp cu staff-ul la Arsenal, ajutând și învățând în același timp chiar și alături de echipa de analiză video după sau înaintea meciurilor.
La nici 38 de ani, noul antrenor al lui Arsenal este acum cel mai tânăr din Premier League și al doilea cel mai tânăr din istoria clubului. Mulți se întreabă dacă echipa a făcut, într-adevăr, cea mai bună alegere, aducând un om care în ciuda multelor sale plusuri, vine cu lipsa unei experiențe de a fi omul numărul 1 în cadrul unui club. Arteta înțelege asta, dar este încrezător în abilitățile lui. „Înțeleg cu totul aceste îngrijorări,” spune el. „Singurul lucru pe care îl pot spune acelor oameni este că voi încerca să-i conving că sunt pregătit. Nu aș fi stat aici dacă cu sinceritate nu credeam că sunt pregătit să preiau această responsabilitate. Voi arde fiecare strop de sânge pentru a face acest club de fotbal mai bun.”
Evident în interviul său pentru Arsenal, dar și în prima sa conferință de presă, a fost faptul că obiectivul principal al său în noua sa poziție va fi să schimbe energia ce înconjoară clubul, să imprime o cultură fotbalistică dorită de el în care fiecare jucător sau membru al staff-ului este aliniat țelului comun.
„Trebuie să îi conving pe jucători despre ce doresc să fac și ei trebuie să accepte că va fi un proces diferit, un mod de gândire diferit. […] Trebuie să construim o cultură care să poată susține restul. […] Rolul meu este să îi conving pe toți că va trebui să trăim după aceste concepte și că dacă vor să facă parte din organizație, va trebui să fie în felul acesta și în conformitate cu ce-mi doresc.”
Rezultatele pe care Arsenal le-a obținut recent sunt departe de a fi mulțumitoare – la momentul scrierii echipa a câștigat un singur meci din ultimele sale 12 –, dar în timp ce Arteta are o misiune extrem de dificilă în acest sens, el știe că e nevoie ca și victoriile să înceapă să se lege. Acest lucru nu se poate face fără aportul fanilor, care în ultima vreme s-au îndepărtat de echipă.
„Evident că avem nevoie și de un impact imediat. Trebuie să începem să câștigăm meciuri, să creștem încrederea jucătorilor, dar avem nevoie și de fani. Vrem ca ei să fie implicați și trebuie să fim capabili să le transmitem ce dorim să aducem acestui club. În acest fel, dacă noi le oferim ce vor și ei ne oferă ce avem nevoie, va exista o conexiune. Dacă există aceste două lucruri, ele pot avea o influență extrem de puternică,” spune Arteta, care în urmă cu o săptămână a vizitat Emirates în calitate de adversar în victoria lui Manchester City cu 3-0. „Am fost aici și am fost puțin trist când am simțit ce s-a întâmplat [la Arsenal în ultima vreme].”
Într-o perioadă în care un mix de antrenori tineri și antrenori cu experiență se luptă pentru un job la cele mai importante echipe din Anglia și Europa, alegerea lui Arsenal are potențialul de a fi un experiment foarte interesant pentru viitorul fotbalului. Cert este că Arteta vine la club din postura unui antrenor văzut drept unul de mare viitor. Să-i calce pe urme lui Guardiola, al cărui prim job a fost tot la o echipă mare – Barcelona – nu este exclus, cum nu este nici ca spaniolul să dea greș și să fie copleșit de presiunea de pe umerii săi.
Cu un viitor foarte posibil la Manchester City ca succesor al lui Guardiola în față, Arteta a ales să se întoarcă la Arsenal într-un moment în care proiectul din nordul Londrei pare unul extrem de greu de orchestrat. Provocarea este una dificilă, dar numai timpul ne va spune cât de bună a fost alegerea – atât din partea clubului, cât și din partea lui Arteta.
O importanță crescută va avea și echipa tehnică pe care spaniolul și-o va construi alături de el. Freddie Ljungberg, antrenorul interimar al clubului și cel care va conduce meciul de sâmbătă cu Everton înainte ca Arteta să preia cu totul frâiele, ar putea rămâne ca parte din staff-ul spaniolului, iar alte nume vor fi dezvăluite „foarte curând”, se spune. Conducerea clubului are rolul său și deși în ultima vreme deciziile luate de oamenii din birouri nu au fost tocmai cele mai plăcute pentru fani și nu s-au dovedit unele inspirate, acest moment aduce un potențial „reset” de care era nevoie.
Ca fan al lui Arsenal, entuziasmul nu ar fi putut să fie mai mare. „Bagajul” cu care vine Arteta este semnificativ atât ca profesionist în fotbal, cât și ca om și fost jucător al clubului – un tip extrem de inteligent, modest dar foarte muncitor, școlit în condiții de excepție de către embleme ale fotbalului.
Când Wenger a plecat de la Arsenal, scriam că „o adevărată eră se va încheia în fotbalul european” referindu-mă la era managerilor longevivi la echipele de top. În clipa asta, nu m-aș supăra ca Arteta să devină o excepție și să „domnească” măcar un deceniu. Știu și eu însă că e foarte puțin probabil, dar voi încerca să mă bucur de perioada următoare, după ce clubul în sfârșit pare să fi luat o decizie cu adevărat inspirată.
⏪ @m8arteta speaking during his time with us as a player…
Just everything about this ❤️ pic.twitter.com/PvNANQj1eQ
— Arsenal (@Arsenal) December 20, 2019