În caz că ați uitat deja, în iureșul Premier League din ultimele săptămâni, campioana este încă în Champions League, în optimile competiției. Vulpile au avut un sezon de toamnă excelent în Europa, spre diferență de căderea aproape continuă din competițiile interne. Astfel, elevii lui Ranieri au încheiat faza grupelor cu un palmares foarte bun. Patru victorii, un egal și o singură înfrângere (fie ea și atât de usturătoare cât poate fi un 5-0, în deplasare la Porto) au fost rezultatele care au propulsat-o pe Leicester pe primul loc al grupei G.

Locul ocupat în grupă i-a permis lui Ranieri să privească un pic mai relaxat tragerea la sorți pentru optimi. Norocul putea în continuare să-i scoată în cale nume mari precum PSG, Bayern Munchen sau chiar Real Madrid. Cu toate acestea, șansa a fost, consider eu, de partea lui Leicester iar adversarii din prima fază eliminatorie vor fi cei de la Sevilla.

Andaluzii nu sunt o echipă foarte accesibilă însă Leicester poate privi cu destul optimism către cele două meciuri – în orice caz, cu un pic mai mult optimism decât ar fi abordat o dublă cu Bayern Munchen, să spunem. Într-o grupă cu Juventus, Lyon și Dinamo Zagreb, spaniolii au reușit să încheie pe locul doi, la trei puncte de primul respectiv al treilea loc. Astfel, pentru prima oară în ultimii patru ani, era clar deja că Sevilla nu va mai câștiga Europa League.

Câștigătoarea ultimelor trei ediții de UEL a trecut în vară peste câteva schimbări interne destul de importante. Pe lângă plecarea antrenorului Unai Emery la PSG, Sevilla a pierdut câțiva jucători importanți din istoria recentă – Banega, Gameiro, Krychowiak, printre alții. Cu toate astea, clubul reușește în continuare să țină pasul cu ambițiile recente – e pe locul trei în campionat, la trei puncte de liderul Real Madrid, iar în Europa lucrurile merg bine, dovada fiind calificarea comfortabilă în primăvara europeană. Dubla se anunță astfel una interesantă. Forma lui Leicester a văzut și zile mai bune însă vulpile au mers bine în Europa.

De partea cealaltă Sevilla are multă experiență în fazele eliminatorii și se află într-o formă foarte bună – un singur meci pierdut de la începutul anului, în deplasare la Espanyol. De remarcat că Espanyol a folosit în victoria cu Sevilla un 4-2-3-1 cu care Ranieri tot cochetează de câteva săptămâni. De altfel, trei din cele patru înfrângeri ale Sevillei din campionat au fost împotriva unor echipe care au folosit 4-2-3-1. Excepția de la această regulă e Barcelona care, împreună cu Juventus, e singura echipă care a învins în deplasare la Sevilla.

Din păcate pentru Leicester, rezultatele obținute de ei cu 4-2-3-1 nu sunt prea încurajatoare – au o singură victorie și patru înfrângeri în cele cinci meciuri în care au folosit această tactică. Astfel, deși meciurile în care au aplicat 4-2-3-1 au fost împotriva unor formații mai accesibile (West Brom, West Ham, Burnley, Swansea și Milwall), tactica nu prea i-a ajutat și nu pare nici că echipa se adaptează la această așezare. Rămâne de văzut dacă Ranieri va merge totuși pe această așezare sau pe tactica preferată sezonul acesta – 4-4-2, cu doi mijlocași centrali care fac ambele faze.

Echipe probabile

Mi-e greu să mă pronunț asupra unui prim 11 pentru fiecare din cele două formații având în vedere schimbările tactice efectuate de cei doi antrenori în ultimele săptămâni. Ranieri a experimentat cu 4-5 așezări de la începutul anului (de la 4-2-3-1 la 3-5-2 sau 4-4-2) iar la Sevilla, Sampaoli a schimbat constanța lui Emery (4-2-3-1 folosit în 90% din meciurile de anul trecut) într-o constantă adaptare la tactica adversarului (șase așezări diferite folosite de la începutul anului).

La gazde, echipa va începe cel mai probabil cu piesele importante din acest sezon – mă aștept să-i vedem titulari pe Ben Yedder, Sarabia, Vitolo, Vietto în atac iar Iborra mijlocaș defensiv. În defensivă, doar portarul Rico și fundașul central Rami par titulari – restul posturilor depind de așezarea pe care Sampaoli o va alege pentru acest meci.

O echipă posibilă (nu probabilă) pentru Sevilla este următoarea:

Rico – Rami, Mariano, Escudero – Nzonzi, Iborra, Vitolo, Sarabia – Jovetic, Ben Yedder, Vietto

E încă neclar cum va așeza Ranieri echipa însă tind să cred că va insista pe 4-2-3-1. În cazul în care va face asta, cel mai probabil vulpile vor afișa următoarea formație:

Schmeichel – Simpson, Morgan, Huth, Fuchs – Drinkwater, Ndidi – Mahrez, Gray, Okazaki – Vardy

Ultima campioană din EPL care a trecut de optimile Champions League a fost Manchester United, în 2014, sub David Moyes. Diavolii roșii nu au ajuns foarte departe atunci, fiind eliminați de Bayern Munchen în optimi. Va reuși Leicester să continue basmul început sezonul trecut și să mențină vii speranțele că sezonul acesta nu va fi un dezastru total?

Sevilla – Leicester e în direct pe Dolce Sport 2, miercuri, de la 21:45.

Dacă vă place ce citiți pe site, ne puteți urmări pe Facebook și Twitter.

Sursa foto: Sports.vice.com

 

Kopite wannabe, corporatist și băutor avid de bere, ceea ce mă califică la titlul de doctor în fotbal. Pe de altă parte cred cu tărie că Mignolet e un portar bun. :)