Suntem în zona business-end a sezonului fotbalistic european, când toate marile ligi ale continentului își știu campionii și mai sunt foarte puține meciuri de jucat. Cele care rămân însă, decid trofee. Ajax Amsterdam vs Manchester United, care se joacă la Stockholm pe 24 mai, este aperitivul pe care UEFA ni-l oferă înaintea duelului dintre Real Madrid și Juventus, care va închide stagiunea 2016/2017. Dar poate fi oare finala Europa League care pune față în față două cluburi uriașe, doar o reprezentație de deschidere sau avem în față un meci cu șanse de a deveni un clasic al finalelor de cupe europene?

Cum au ajuns Ajax și Man United în finala de la Stokholm?

Ajax a pierdut titlul în Olanda sezonul trecut, în ultima etapă (PSV l-a luat), după patru trofee consecutive în Eredivisie cu Frank de Boer pe bancă. Legenda lui Ajax a trecut la Inter (unde n-a prins paltonul, mandatul său terminându-se după doar 3 luni), iar Lăncierii au mers în preliminariile Ligii Campionilor cu Peter Bosz, fostul internațional olandez care însă n-a reușit să-i ducă în grupe, fiind învinși de FC Rostov în ultimul tur. Așa au ajuns în Europa League, unde și-au câștigat grupa din care a ieșit spre faza eliminatorie o altă semifinalistă, Celta Vigo.

Primul duel cu adevărat dur a fost în sferturi, cu Schalke: 2-0 la Amsterdam și în Germania Schalke a dus meciul în prelungiri cu un scor în oglindă, ba chiar a și marcat pentru 3-2 scor genera, înainte ca Viergever și Younes să înscrie pe final pentru calificare. Cu Lyon, în semifinală, a fost 4-1 la Amsterdam și 3-1 în Franța, cu o ultimă reprezentație a lui Lacazette pentru lyonezi. După 22 de ani de la finala câștigată în fața lui Milan, prin golul lui Patrick Kluivert, fiul acestuia, Justin, va juca finala Europa Leauge, în tricoul aceleași echipe. În aceeași zi, la aceeași vârstă, probabil tot de pe bancă.

Drumul lui United până în finală nu are o poveste atât de incitantă. Pe 5 în Premier League la finalul sezonului trecut, iese de pe locul 2 într-o grupă câștigată de Fenerbahce, eliminând campioana Olandei din acest sezon. Interesant e că, practic, Diavolii le-au făcut un bine celor de la Feyenoord, eliminându-i toamna din cupele europene și permițându-le să se concentreze pe campionatul pe care l-au câștigat, după 18 ani de secetă, chiar în dauna lui Ajax.

Cu St. Etienne a fost ușor (4-0 scor general), apoi au urmat FC Rostov în optimi și Anderlecht în sferturi, United obținând victorii chinuite după ce a înscris în ambele deplasări. Semifinala cu Celta a început bine, cu un 0-1 adus din Spania care a permis returului să fie mai puțin disputat decât ar fi meritat fanii. Manchester United vs Celta Vigo 1-1 a fost cel mai urât meci pe care l-am văzut în acest sezon și, ca fan United, am urmărit peste 50 de partide ale favoriților mei. Într-un singur fel pot Diavolii Roșii să facă uitată acea seară: câștigând singurul trofeu care le lipsește din vitrina de pe Old Trafford.

Tot ce trebuie să știți despre Ajax Amsterdam înaintea finalei Europa League

Media de vârstă sub 23 de ani și cei doar 3 jucători trecuți de 30 din lotul lui Bosz, acesta e subiectul principal de discuție când vine vorba de Lăncieri. Tinerețea și exuberanța în joc care-i face pe fanii fotbalului olandez să întrevadă o speranță le aduce multă simpatie bine meritată, însă revoluția care a făcut ca Ajax Amsterdam să revină într-o finală europeană după mai bine de două decenii are la bază alte personaje.

Să privim împreună doar trei dintre numele care pun în mișcare Ajaxul de azi:

  • Dennis Bergkamp, legenda lui Arsenal, este secund din 2011 și acum îi învață pe puștii lui Bosz cum să înscrie goluri.
  • Marc Overmars este directorul tehnic al Lăncierilor din 2012. Cu experiența de jucător la Ajax, Arsenal și Barcelona, Overmars e cu ochii pe academia de tineret, de unde Ajax face cele mai importante transferuri, an de an.
  • Edwin van der Saar, legenda lui Manchester United, este directorul executiv al lui Ajax. Vă imaginați să lucrați pentru un astfel de om? E o onoare și Ajax își regăsește identitatea, recuperându-și jucătorii uriași și oferindu-le puterea de a transforma clubul și de a-l duce într-o nouă eră.

50.000 de oameni ocupă Amsterda ArenA la fiecare meci, Ajax fiind în top 25 cluburi europene pentru procentul de ocupare al tribunelor. Spectatorii vin pentru că au ce vedea! Iată jucătorii imporanți ai lui Ajax:

  • Davy Klaassen – căpitanul lui Ajax e deja un veteran la cei 24 de ani ai săi, așa cum indică și început de chelie. El face echipa să ticăie la mijloc, alături de danezul Schone. În ciuda rolului retras, înscrie mult: 20 de goluri (plus 12 pase decisive, principalul marcator-creator al echipei).
  • Kasper Dolberg – Danezul de 19 ani e un vârf extrem de talentat, golgeterul echipei, cu 23 de goluri (plus 8 pase decisive) în 47 de apariții în acest sezon. Overmars e omul care l-a văzut și i-a propus contractul după doar o zi de probe la Ajax, iar acum Klopp îl are pe lista scurtă de cumpărături pentru Liverpool în această vară.
  • Davinson Sanchez – fundaș central columbian, de doar 20 de ani, puternic și foarte bun cu mingea la picior (un fel de David Luiz minus cârlionți). Cluburile mari ale Europei sunt cu ochii pe el.
  • Lasse Schone – mjlocașul defensiv danez este cel mai vârstnic titular, la cei 30 de ani ai săi. Îl completează excelent pe Klaassen și bate foarte bine lovituri libere.

Pentru finală sunt indisponibili doar fundașiul central Viergever (suspendat) și fundașul stânga Sinkgraven (accidentat).

Pentru pasionații de istorie a fotbalului, am scris un articol despre Ajax Amsterdam pe site-ul comunității de fani Manchester United – Romanian Red Devils.

Tot ce trebuie să știți despre Manchester United înaintea finalei Europa League

Am scris mult despre United și aici și pe ManUtd.ro, așa că nu insist pe problemele din ofensivă și pe mentalitatea de „rezultat mai important decât orice” (Mourinho a venit să câștige trofee, nu să construiască), ci voi puncta doar jucătorii imporanți ai lui United:

  • Paul Pogba – Cred că doar pe Cristiano Ronaldo îl urăsc pseudo-cunoscătorii fotbalului de azi mai mult decât pe Pogba. Suma aproape ireală de transfer a creeat așteptări complet nerealiste pentru că Mourinho și-a cumpărat cel mai bun pasator din lume, nu vreun jucător care să decidă meciuri în stilul Messi, Cristiano sau Dybala.
  • Ander Herrera – Văzut de fani ca viitorul căpitan al Diavolilor, Herrera s-a dezlănțuit în acest sezon (energie, determinare, viziune a jocului) și este, pur și simplu, esențial în rolul său de playmaker retras.
  • Marcus Rashford – La 19 ani, Marcus Rashford se încadrează mai degrabă în echipa lui Bosz, decât în cea a lui Mourinho. Viteza, tehnica și creativitatea acestui diamant descoperit de Van Gaal în academia lui United îl recomandă ca prima opțiune pentru rolul de vârf (absența lui Zlatan ajută).
  • Sergio Romero sau David de Gea – Manchester United are 2 portari de clasă mondială și, chiar dacă Romero a stat în umbra lui De Gea în acest sezon, statisticile arată că argentinianul, care a fost folosit în cupe și în Europla League (deci cu adversari mai slabi decât cei înfruntați de De Gea) are cifre mai bune decât spaniolul. Dacă rata de meci fără gol primit e aceeași (aproximativ 35%, dar De Gea a jucat 45 de meciuri, Romero doar 17), Romero ia gol la fiecare 140 de minute, pe când De Gea la fiecare 110. Va merge în continuare Mourinho pe mănușile argentianului? Eu cred că da.

În finală nu va juca cel mai bun fundaș al lui United, Eric Bailly (suspendat după un cartonaș roșu stupid încasat în returul cu Celta) și nici accidentații Rojo, Ibrahimovic, Young și Shaw.

Peter Bosz și Jose Mourinho. Sursa foto: Alchetron.com & UnitedRant.co.uk

Statistici interesante

Mourinho a pierdut o singură finală în carieră. Era în 2004, în Cupa Portugaliei, când FC Porto era învinsă, în prelungiri, de Benfica. De atunci a luat Liga Campionilor de 2 ori și a câștigat alte x finale de cupe națioanale la Chelsea, Inter, Real Madrid și United.

21 de ani au trecut de la ultima finală jucată de Ajax în Europa. 22 trecuseră, în 1995, la finala de Ligă, cu Milan, de la precedenta prezență într-un ultim act de cupă europeană.

Golul lui Fellaini din turul semifinalei cu Celta a marcat o bornă extrem de importantă: e primul sezon când Manchester United înscrie peste 100 de goluri în era post-Ferguson.

55 de meciuri a jucat Ajax în acest sezon până acum, față de cele 63 ale lui United. Diavolii joacă, în finală, al șaptelea meci în ultimele 3 săptămâni.

Ajax și Man United s-au întâlnit de 4 ori, fiecare obținând câte două victorii. Mourinho însă are procentaj 100% în fața Lăncierilor, în 6 meciuri jucate.

Echipe probabile

Pentru Ajax mă bazez pe statistici în încercarea de a ghici primul 11, pentru United pur și simplu fac echipa care mi se pare logică pentru că Mourinho a rotit atât de mult pe acest final de sezon, încât e imposibil să vezi o selecție standard.

Ajax Amsterdam (4-3-3): Onana – Veltman, Sanchez, de Light,  Riedewald- Klaassen, Schonne, Ziyech – Younes, Dolberg, Traore.

Manchester United (4-2-3-1): Romero – Valencia, Smalling, Blind, Darmian – Herrera, Pogba – Mata, Mkhitaryan, Martial – Rashford.

Unde vedem finala Europa League?

Finala Europa League, Ajax Amsterdam vs Manchester United, se va vedea, de la 21:45, pe ProTV (comentată de unul dintre membrii comunității de Fani Premier League România, Ion Alexandru!), pe Dolce Sport 1, Dolce Sport HD și TelekomTV.ro.

Experiența lui Manchester United îi indică drept favoriți în acest duel cu sângele proaspăt al lui Ajax, echipă care atacă frenetic și ar putea lăsa breșele necesare pentru Rashford și Pogba. Mulți văd această finală din Europa League ca o încleștare între joc și anti-joc, dar adevărul este că vom vedea un meci extrem de tacticizat, cu o miză uriașă (trofeu european și bilet pentru Liga Campionilor), în care două mari cluburi ale Europei încearcă să iasă din umbra ultimelor sezoane.

Va lua Mancehster United singurul trofeu care-i lipsește din vitrină sau revine Ajax în elita fotbalului european?

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube u a fi la curent cu tot ce publicăm pe acest site.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Finala Europa League: Ajax Amsterdam vs Manchester United. Tinerețe fără experiență vs viață fără fotbal”