Leicester continuă să șocheze suflarea fotbalistică europeană cu un parcurs fără emoții în Champions League. Cu 10 puncte din 12  posibile, echipa lui Ranieri este în mare măsură calificată în faza următoare a competiției.

Au existat destul de mulți specialiști care au preconizat (foarte corect de altfel) că Leicester va avea mari probleme în actualul sezon din pricina meciurilor europene. Așa s-a întâmplat, dar inconstanța a fost vizibilă exclusiv în meciurile din campionat.

Mai mult, oboseala din Champions League nu poate fi invocată ca motiv pentru rezultatele slabe din Premier League. Să ne aducem aminte că forma slabă a fost vizibilă de la începutul sezonului, începând cu șocul de la Hull (2-1), continuând cu înfrângeri fără drept de apel pe Anfield (4-1), Old Trafford (4-1) sau Stamford Bridge (3-0).

De fapt, în două rânduri vulpile au câștigat, după ce la mijlocul săptămânii au evoluat în Champions League (vs. Palace & Burnley). Este arhicunoscut trend-ul negativ al formațiilor engleze după ce evoluează în Europa, dar iată că Leicester ne-a oferit o inconstanță ce stărnește curiozitate.

Astfel, se naște întrebarea dacă managerii din Anglia au dreptate sau exagerează, atunci când se plâng de programul încărcat (campionat, cupă, cupa ligii plus cupe europene). Personal, cred că au dreptate, dar tot de ei depinde cum îşi utiliyeayă resursele pe care le au la dispoziţie.

Spre exemplu, Spurs în sezonul actual au cam greşit abordarea şi asta se vede atât în campionat, cât şi în cupele europene. Prospeţimea fizică este vitală, iar dacă foloseşti 80-90% din meciuri aceeaşi jucători sau prioritizezi greşit într-o perioadă aglomerată, nu ai cum să ai succes. Ranieri a prioritizat inspirat, dar nu a putut menţine interesul viu pentru competiţia internă.

Știu că nu e tocmai relevant, deoarece „nici un joc nu seamănă cu altul” (bla-bla), dar aș vrea să compar parcursul vulpilor de anul acesta cu cel al lui Liverpool și Man United în sezoanele precedente de Champions League. Pentru cei care nu își amintesc, ambele au fost eliminate în mod rușinos, încă din faza grupelor.

Dacă ne uităm comparativ la adversarele lor, spre deosebire de Real Madrid, valoarea și renumele celorlalte echipe sunt comparabile (din punctul meu de vedere) cu cele din grupa lui Leicester. Astfel, este posibil ca principala problemă a vulpilor să fie una de ordin mental, motivațional. În campionat au atins apogeul, dar Champions League este un miraj pentru orice fotbalist profesionist.

screen-shot-2016-11-22-at-18-29-28  Grupă Man Utd  screen-shot-2016-11-22-at-18-22-11

Antrenorul lui Leicester a subliniat și el inconstanța echipei sale în campionat, chiar la conferința de presă dinaintea partidei. „Când adversarul nostru are prima șansă, marchează un gol; sezonul trecut, când noi aveam prima șansă, înscriam. Sunt foarte mulțumit de meciurile din Liga Campionilor, dar echilibrul nu este satisfăcător. Sunt foarte frustrat de forma nostră din Premier League. Ei bine, vom încerca să câștigăm pentru a compelta pasul următor, apoi vom reveni în Premier League și vom încerca să ne îmbunătățim poziția în clasament„, a declarat Ranieri pentru uefa.com.

Italianul a ales să facă aceste declarații înaintea unui meci de Champions League, o decizie cel puțin curioasă. Da, Leicester defilează în Europa și acum grija principală se mută (inclusiv la nivel declarativ) pentru o perioadă, pe campionat. Mai jos, am inclus echipele probabile, dar în cazul gazdelor este posibil să mai apară schimbări în formula de start (Huth e la un galben de suspendare).

Echipe probabile (conform uefa.com)

Leicester (4-4-2): Zieler – Hernández, Huth, Morgan, Fuchs – Mahrez, Drinkwater, King, Musa – Okazaki, Vardy.

Club Brugge (4-3-3): Butelle – Van Rhijn, Poulain, Denswil, Cools – Claudemir, Simons; Izquierd – Vanaken, Limbombe; Vossen.

Antrenorul belgienilor, Michel Preud’homme deplânge lipsa de concentrare a elevilor săi în meciurile din Champions League, vizibilă mai ales în maniera în care au pierdut cu Porto, în ultimul minut. Situația este deja una fără speranțe pentru Brugge, care are șanse minime la un loc de Europa League.

Obiectivul lor rămâne terminarea actualei grupe cu punct sau puncte. Tot el declară însă că nu va risca însă pentru a-l îndeplini, dând de înțeles că și pentru echipa sa, aventura europeană a trecut în plan secundar.

Astfel, azi avem un meci între 2 echipe relaxate, fără presiunea îndeplinirii unui obiectiv anume. Astfel, după cum menționam anterior, este posibil ca liniile de start să fie puternic alterate pentru a menaja jucători pentru meciurile ce urmează.

Formă (ultimele 6 meciuri, începând cu cel mai recent)

(Î-înfângere, E-egal, V-victorie)

Leicester: Î Î E E V V
Club Brugge: V E Î E V V

Statistică

  • Leicester este neînvinsă în grupa E și NU A PRIMIT GOL până în acest moment. Este prima echipă din istorie care realizează această performanță.
  • Brugge, alături de Dinamo Zagreb sunt singurele echipe care încă nu au adunat vreun punct în ediția actuală de Champions League.
  • Ambele meciuri de ‘acasă’ ale vulpilor în Champions League s-au terminat 1-0, cu gol Slimani și assist Mahrez.
  • Club Brugge nu a câștigat nici o partidă în cupele europene pe tărâm englez (12 meciuri, 10 înfrângeri și 2 egaluri).
  • Totodată, au marcat doar 3 goluri în ultimele 10 deplasări în Champions League.

Predicție

Având în vedere natura meciului de pe King Power Stadium (una fără o miză extraordinară), cred că va fi un meci echilibrat, cu puține goluri. Statistica sprijină o astfel de desfășurare, cu Brugge incapabilă să înscrie, iar Leicester hotărâtă să nu primească gol. Personal, aș miza pe o cotă de 1.80 la sub 2,5 goluri sau sub 4,5 cartonașe galbene la 1.60 (Casa Pariurilor).

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...