IFAB (International Football Association Board) este organizația care guvernează și scrie regulile fotbalului modern. Toate competițiile majore ale lumii (Liga Campionilor, Campionatul Mondial, Premier League, Serie A, etc) se joacă pe baza setului de legi emis de IFAB, organism recunoscut oficial de FIFA, care controlează 50% dintre voturile necesare oricărei decizii asupra setului de reguli ale fotbalului. Astăzi, pe 3 martie 2018, la sediul FIFA din Zurich, într-o ședință condusă de Gianni Infantino, președintele FIFA, regulile fotbalului au fost modificate într-un mod care va transforma jocul pe care-l știm pentru totdeauna.

Cum modifică IFAB regulile fotbalului?

Începând de astăzi, arbitrajul video face parte din regulile fotbalului modern. Asta înseamnă că orice competiție care vrea să folosească VAR, are binecuvântarea FIFA. Decizia se bazează pe un studiu independent făcut de Universitatea KU Leuven din Belgia pe mai mult de 1000 de meciuri în care VAR a fost folosit, din martie 2016 până astăzi.

Ideea pe care o promovează arbitrajul video (VAR) este una a „minimei implicări cu beneficii maxime” care vrea să reducă la minim deciziile greșite ale arbitrilor sau să sancționeze evenimentele pe care aceștia nu le observă. Sub incidența arbitrajului video intră:

  • Validarea golurilor;
  • Validarea acordării penalty-urilor;
  • Cartonașele roșii directe (sunt excluse eliminarile venite din al doilea cartonaș galben);
  • Identificare corectă a jucătorilor care trebuie sancționați (au fost cazuri de arbitri care au acordat cartonașe altor jucători decât celor care comiseseră o infracțiune).

Prin decizia de astăzi, IFAB și FIFA se asigură că metoda arbitrajului video este aplicată uniform în orice competiție pe care o guvernează. Toate protocoalele, principiile și cerințele tehnice sunt incluse într-un ghid de folosire a VAR-ului, împreună cu bune practici de folosire extrase din experiența celor doi ani de testare a metodei.

Abonează-te la newsletter-ul nostru, cu recomandări de articole din fotbal și program de fotbal la TV pentru weekend, livrat în fiecare vineri!

O altă schimbare majoră adusă în adunarea IFAB de astăzi este permiterea unei înlocuiri suplimentare (a patra) în timpul suplimentar de joc! Și această idee a fost testată timp de doi ani, prima echipă din Anglia care a folosit-o fiind Manchester City, care a făcut a patra schimbare în extra-time, în semifinala de FA Cup cu Arsenal, jucată în primăvara lui 2017.

Cum crezi că vor afecta noile reguli fotbalul modern?

Puteți citi mai multe despre subiect aici.

Sursa foto: PremierLeague.com, Leadersinsport.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *