Cum se numește o ligă în care campioana en-titre se plimbă pe teren în fața liderului, în care un manager care e pe poziție de 20 de ani își îngroapă clubul și în care o echipă de pe podium e nevoită să întoarcă un 2-0 pe final, pe terenul unei candidate la retrogradare, și să câștige? Premier League se numește! Giganții londonezi se îndepărtează de Liga Campionilor, când mai sunt doar 9 etape de jucat.
Rezultate și marcatori în etapa 29 din Premier League
- Burnley – Everton 2-1 (goluri: Tosun 0-1, Barnes 1-1, Wood 2-1)
- Leicester – Bournemouth 1-1 (goluri: King 0-1 din penalty, Mahrez 1-1)
- Southampton – Stoke 0-0
- Swansea – West Ham 4-1 (goluri: Ki 1-0, van der Hoorn 2-0, King 3-0, Ayew 4-0 din penalty, Antonio 4-1)
- Tottenham – Huddersfiled 2-0 (ambele goluri: Son)
- Watford – West Brom 1-0 (gol Deeney)
- Liverpool – Newcastle 2-0 (goluri: Salah 1-0, Mane 2-0)
- Brighton – Arsenal 2-1 (goluri: Dunk 1-0, Murray 2-0, Aubameyang 2-1)
- Manchester City – Chelsea 1-0 (gol Bernardo Silva)
- Crystal Palace – Manchester United 2-3 (Townsend 1-0, van Aanholt 2-0, Smalling 2-1, Lukaku 2-2, Matic 2-3)
Plusuri
+ Sean Dyche. Meciul 250 la Burnley pentru roșcovan a adus și finalul unei serii de 11 meciuri fără victorie în Premier League pentru The Clarets. Din Premier League, doar Arsene Wenger și Eddie Howe sunt de mai mult timp la echipele lor.
+ Bernardo Silva. 3 dintre cele 4 goluri ale portughezului, în Premier League, au fost împotriva unor adversari din Big 6. Sursa: @OptaJoe, Twitter
+ Manchester City. Nou record de pase reușite într-un meci de Premier League: 902, adică una la fiecare 6 secunde. Asta în față campioanei en-titre, a cărei jucători au părut că ar ceda bucuroși la masa verde, doar să nu mai fie nevoiți să alerge în van după minte pe Etihad. L-am văzut pe Guardiola răsuflând ușurat pentru prima oară în acest sezon, chiar la finalul derby-ului, pentru că viitoarea campioană are de gând să-și adjudece titlul, matematic, în derby-ul Manchester-ului, de le 7 aprilie, în fața propriilor fani…
+ Heung-Min Son. Când Harry Kane nu înscrie, Tottenham are un marcator între linii și asta îi dă lui Pochettino flexibilitatea care a dus echipa la nivelul de favorită în fața lui Juventus, în Premier League.
+ Chris Hughton. Doar Mark Hughes și Sam Allardyce au mai reușit să-l învingă pe Arsene Wenger cu 3 echipe diferite. Hughton a făcut-o și el, cu Brighton, după ce mai reușise victorii cu Newcastle (2010) și Norwich (2012). Ca jucător, Hughton a înscris o dublă împotriva tunarilor, cu 35 de ani în urmă, pe când juca pentru Spurs, într-un 5-0 pe White Hart Lane.
+ Lewis Dunk. 4 autogoluri a dat jucătorul lui Brighton în acest sezon. Era timpul să mai recupereze unul…
+ Mohamed Salah. L-a egalat pe Harry Kane în clasamentul golgeterilor. Are 24 de reușite și a făcut saltul de la nivelul „bunicel” la world-class.
+ Carlos Carvalhal. Preiau o observație a editorialistului meu preferat, Daniel Storey, de la Football365.com:
După înfrângerea cu 4-1 în fața lui Brighton, săptămâna trecută, Carvalhal a recunoscut că schimbările pe care le-a făcut au pierdut meciul. Managerul lui Swansea a luat presiunea de pe jucători și a pus-o pe el însuși. După un eșec în fața unei rivale la supraviețuire, a urmat un succes împotriva alteia, în care tactica portughezului a fost perfectă.
Minusuri
– Jose Mourinho. Un alt clasic al rubricii de minusuri, portughezul a schimbat inspirat și a condus-o pe United, pentru prima oară în mai bine de patru ani, spre o victorie de la două goluri handicap. Dar asta nu-l disculpă: Manchester United nu are un sistem. Se apără haotic, atacă doar bazat pe sclipirile unor jucători de clasă mondială și răpune o echipă de Championship doar după ce efortul făcut de aceasta topește coerența jucătorilor. O echipă care vrea să termine pe podium nu are voie să se joace o repriză precum prima parte din meciul cu Palace, cu 70% posesie, un șut pe poartă și un gol încasat. Prietenul Leo, de la Romanian Red Devils, are altă perspectivă.
– Everton. Cine l-a ales pe Sam Allardyce pentru a redresa echipa după începutul slab de sezon cu Ronald Koeman culege acum roadele (sub formă de carne proaspătă, de la suporteri): două victorii din ultimele 11 meciuri. Banii nu aduc fericirea!
– Antonio Conte. Nu e clar cine o conduce pe Chelsea în acest final de sezon, dar în mod cert nu e italianul care a făcut-o să defileze în stagiunea trecută, câștigând titlul aproape la fel de autoritar cum o face Man City în acest sezon. Conte nu mai are încrederea jucătorilor, își ține două vârfuri pe bancă și-l împinge pe Hazard într-un rol de luptă pe care acesta nu pare să-l vrea. La vară, italianul cel mai probabil va prelua Squadra Azzura, dar să fim atenți și la ce va anunța Bayern Munchen, care în săptămânile următoare își va desemna managerul pentru următoarea campanie.
Citește aici editorialul lui Mihai Diaconescu: Când tunurile tac. Sfârșitul erei Wenger
– Arsene Wenger și Arsenal. De 16 ani n-a mai pierdut Arsenal 4 meciuri la rând. Nu-mi vine să cred că la început de an lăudam spiritul Tunarilor, pentru că, la început de martie, doar vântul schimbării mai animă spiritele în peluza fanilor Tunari. Nicio fază nu e mai concludentă pentru declinul lui Arsenal și a lui Arsene Wenger decât golul lui Glenn Murray din înfrângerea cu Brigton:
- Koscielny pasează complet aiurea, fără presiune și o pune pe Brighton pe contră.
- Kolasinac nu reușește să-l blocheze pe Gross, care centrează excelent.
- Mustafi sare degeaba cu Murray. Mustafi e cu 4 cm mai scund decât Murray, dar și cu 9 ani mai tânăr!
- Cech e pe minge, dar deasupra. Cehul va rămâne o legendă în Premier League, dar pentru binele său, e timpul să se apuce de antrenorat.
– Southampton vs Stoke. Voi critica de fiecare dată meciurile fără goluri, pentru că scopul jocului de fotbal este ratat în aceste întâlniri. Huo!
– Cine l-a ales pe Alan Pardew. WBA va fi prima retrogradată, iar asta se datorează deciziei de înlocuire a lui Pulis cu Pardew.
Faza etapei 29 din Premier League
Cum comentați prestația lui Chelsea în a doua repriză de pe Etihad?
Săptămâna asta începe returul optimilor din Liga Campionilor, toți ochii fiind pe Tottenham – Juventus (2-2 în tur) și pe PSG – Real Madrid (1-3 în tur), dar sâmbătă revine Premier League cu derby-ul Nordului, Manchester United – Liverpool. Între timp, Wenger merge cu Arsenal la Milano, pentru turul optimilor Europa League cu AC Milan…
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.