…și se bagă UEFA.

Ce este un derbi, cu „i”?

Trebuie să începem prin a face un pas înapoi. Să spunem că Derby (cu y-grec) este o localitate in Marea Britanie. Care avea și echipă în Premier League, proaspăt retrogradată în League 1, a treia divizie, chiar cu Wayne Rooney pe bancă. Revenind la orașul Derby, pe acolo se desfășoară de sute de ani și o celebră și prestigioasă cursă de cai. Acum așa se numește cam orice cursă de cai. De exemplu avem și la Ploiești, la Hipodromul de trap, ca stilul muzical. Ah, și derby este și un tip de pălărie retro. Românii au preluat cuvantul și l-au folosit cu „i”, l-au apropriat. Iar apoi, ca și alții, l-au adaptat inclusiv semantic, aceasta ajungând să reprezinte orice confruntare sportivă între 2 echipe locale. Sensul a fost extins și apoi adaptat la orice spațiu care poate fi definit ca „local”, inclusiv metaforic. Deci avem si derbi-uri in care „local”-ul a devenit între vecine de clasament, sau concurente la titlu etc.

Astfel avem un derbi al Bucureștiului, un derbi al României, un derbi Balcanic între Bulgaria si Serbia, un derbi al Ucrainei între Dinamo Kiev și Șahtior Donetk sau un derbi slav între Rusia și Ucraina.

Dar de ce contează?

Aveți puțintică răbdare, să facem 2 pași înapoi. De la Cain și Abel încoace oamenii sunt fascinați de derbi-uri, de meciuri fratricide, de competiții între frați. Între oameni uniți de multe lucruri și dezbinați de câteva. Dacă meciurile de tenis ale surorilor Williams au stârnit mai puține pasiuni decât cele de baschet dintre LA Lakers și LA Clippers, nu se poate spune același lucru despre Celtic vs Rangers din Glasgow (când se luptă reprezentativa protestanților cu reprezentativa catolicilor), despre Real Madrid și FC Barcelona (reprezentativa capitalei castellane a Spaniei vs reprezentativa Cataluniei – regiune cu dorințe de secesiune) sau chiar Steaua vs Dinamo (foste reprezentative ale armatei și respectiv miliției) din București. Păi și cine oferă greutate unui derbi. Păi de când sportul a devenit un produs, prețul îl face piața, clientul, oamenii. Cât de mulți își identifică pasiunea cu lucrurile care îi dezbină față de frații, concitadinii, concetățenii sau pur și simplu vecinii lor. Pentru ca de aceea ne uităm. Ca să vedem cine câștiga, cum, cine merită, cine este cel mai bun. Primii romani s-ar fi uitat la o competiție ca să vadă cine era cel mai bun dintre Romulus și Remus. Erau la fel ca ei, erau la fel între ei, și totuși doar unul era demn de urmat.

Bun, și cum este relevantă treaba asta?

Financiar, prin marketing, prin media hype se scot în evidenta și amplifică diferențele, divergențele. Dar trebuiesc ținute și sub control ca să nu degenereze. Pentru că gena umană iși va aminti cu fiecare ocazie de luptele pentru pamânt, pentru granițe, pentru resurse, pentru superioritate. Vezi și cazurile extreme, în care au scăpat de sub control bataile huliganilor londonezi la derbiurile dintre cartiere, din care s-au inspirat și unele galerii bucurestene. Erau de făcut oare bani din meciurile fostelor republici sovietice, sau al celor sub influența URSS, cu reprezentativa Federatiei Ruse? Câți n-ar fi preferat un campionat balcanic, decât arme?

Soluția

Este evident mai ok un derbi pe orice teren de sport, decât un război. Dar se pare că nu pentru toată lumea. E mai fair o olimpiadă, pe cât de fără dopaj posibilă, decât o provocare armată. Dar se pare că nu pentru toți. Și totuși de ce nu rămânem acolo. De ce căuta rușii să demonstreze că sunt mai mari și mai tari și mai buni decât frații lor ucrainieni? Sau mai bine zis, de ce așa? Când ar fi fost suficient un Derbi fotbalistic (sau la orice alt sport), sau la ce sport vor ei (cel mai recent l-au avut la futsal în 4 februarie 2022 în cadrul Campionatului European). Deci cand diplomația eșueaza, inloc de arme, hai să jucăm un fotbal. Să ne imaginăm Cupa Valery Lobanowski (antrenor pentru echipe rusești, ucrainiene și al ambele nationale). Să tranșam astfel acest razboi? Oare n-ar fi mai bine? Și meciurile de acum de fotbal dintre echipele fostei Iugoslavii sunt cu SC NTEI. Dar nu se impușcă!

Deci derbi-urile locale nasc pasiuni. CIO a suspendat Rusia, de formă, că ea avea derbi cu toate țările. Asociațiile din tenis nu au suspendat sportivii, ci doar turneele. Rusia urma să joace cu Polonia, dar a fost suspendată de UEFA, ceea ce poate fi mai bine, pentru moment. Dacă va fi reactivată vreodată va genera derbi-uri locale fi dureroase oricum și atunci.

Cu ce rămânem?

Am aflat ce e acela un derby. Păi, o pălărie, in principiu, in primul rând, primul sens concret, nu abstract, non-imaginar care nu e nume propriu. Numele propriu este o localitate din Anglia.

Dar in sensul abstract, un derby este orice se pun de acord majoritatea oamenilor ca este. Exact ca valoarea unui NFT, sau a unei monezi virtuale, sau fizice. Dar să nu mai divagăm.

Deci Rusia cu Ucraina aveau un derby local, care a devenit acum cu impact planetar. Și era ideal sa rămână la fotbal.

Îmi place să cred că sunt Project Manager la suflet... și că pot să scriu cu sens.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *