Arsenal are un început perfect de sezon. Băieții atrenați de Mikel Arteta au trei victorii după tot atâtea etape jucate iar fanii „tunarilor” văd în sfârșit cum se concretizează viitorul promis de conducere. Cu un joc entuziasmant condus în ofensivă de nou venitul Gabriel Jesus, Arsenal a trecut rând pe rând, în primele trei etape, de Crystal Palace, cu 2-0, de Leicester, cu 4-2 și de Bournemouth, cu 4-0. Iar suporterii pot doar să viseze și să spere ca favoriții lor își pot menține forma.

Dacă sezonul trecut începea dezastruos pentru „tunari”, Arsenal suferind trei înfrângeri în primele trei etape, fără să marcheze măcar un gol, noul sezon este la polul opus. Iar cum performanța din acest generează an generează o înflăcarare printre suporteri și iubitorii de fotbal, Tackle.ro s-a întrebat când și ce s-a întâmplat ultima oară când Arsenal a câștigat primele trei etape din Premier League.

Ce s-a întâmplat ultima oară când Arsenal a câștigat primele trei etape din Premier League?

După o căutare acerbă în arhivele Premier League, răsfoim paginile până la sezonul 2004/2005. Cu 18 ani în urmă. Practic, anul în care Gavi, noul star de la Barcelona, se năștea iar Andriy Shevchenko câștiga Balonul de Aur. În campionatul englez regăseam echipe precum Portsmouth, Blackburn, Bolton sau Charlton iar Arsenal venea după titlul câștigat sezonul anterior și o titulatură nouă. Invincibilii.

„Tunarii” erau antrenați de legendarul Arsene Wenger iar în formula de start a echipei se regăseau jucători precum Bergkamp, Henry, Vieira sau Robin van Persie.

Arsenal începea în forță sezonul fiind echipa pe care casele de pariuri o vedeau favorită la titlu.  Pe 15 august 2005, „tunarii” debutau în noul sezon, în deplasare, pe Goodison Park, împotriva lui Everton. Obțineau o victorie clară, 4-1, prin golurile lui Bergkamp, Reyes, Ljungberg și Pires.

Al doilea meci a fost o nouă victorie la scor, acasă pe Highbury, cu Middlesbrough. 5-3 s-a terminat partida chiar dacă la pauză tabela arăta un scor egal de 1-1. Marcatorii pentru Arsenal au fost Henry cu o dublă, Bergkamp, Pires și Reyes.

Tot pe Highbury, Arsenal reușea a treia victorie consecutive din sezonul 2004/2005 de Premier League. Se impunea la scor de neprezentare, 3-0, în fața celor de la Blackburn prin golurile lui Henry, Fabregas și Reyes.

Seria bună continua pentru băieții lui Arsene Wenger, Arsenal învingând în etapele patru și cinci pe Norwich, cu 4-1, respectiv Fulham, 3-0. A fost un start mai mult decât perfect pentru „tunari”, Henry și compania reușind astfel, în primele cinci etape de campionat, să înscrie nu mai puțin de 19 goluri. Fanii credeau că serie de invicibilitate a favoriților chiar nu se poate încheia iar titlul de campioană o să rămâna și în acel sezon în vitrina clubului.

Doar că sezonul 2004/2005 a fost cel în care, în Premier League, își făcea apariție un antrenor special. Jose Mourinho, proaspăt câștigător Uefa Champions League cu Porto, prelua Chelsea și revoluționa echipa de pe Stamford Bridge. Chiar dacă pentru Arsenal au mai fost nevoie de încă nouă meciuri pentru a suferi prima înfrângere, în etapa zece contra celor de la Manchester United, Chelsea zburda și ea lângă. Iar trupa antrenată de Jose Mourinho reușea să se desprindă clar și să treacă prima linia de sosire a campionatului, priminând titlul de campioană la o diferență de 12 puncte față de locul doi. Loc doi ocupat de Arsenal care termina sezonul cu doia cinci înfrângeri. „Tunarii” se mulțumeau cu titlul de golgheter, câștigat de Thierry Henry, cu 25 de goluri, dar și cu cea mai mare diferență de scor într-o victorie din acel sezon, 7-0 contra lui Everton. Un alt moment memorabil pentru Arsenal din sezonul 2004/2005 este și victorie cu 5-4 împotriva celor de la Tottenham, reușitele „tunarilor” fiind semnate de cinci jucători diferiți.

Au trebuit să treacă mai bine de 18 ani pentru ca Arsenal să reușească performanța de a câștiga primele trei etape din Premier League. Și poate performața nu este una memorabilă dar timpul dintre cele două evenimente similare este de remarcat. Arsenal din 2004 era o echipă matură, la apogeul existenței clubului, proaspăt campionă și practic neînvinsă. Arsenal din prezent se reinventează cu un lot tânăr care probabil este motivat de imaginile cu eroii clubului din urmă cu 18 ani.


Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *