A doua ligă engleză e extrem de competitivă, considerată de mulți drept cea mai puternică divizie secundă din lume. Mirajul contractelor uriașe de televizare din Premier League atrage investitorii către Championship și așa am ajuns să vedem doi manageri care au câștigat Liga Campionilor antrenând acolo: Roberto di Matteo la Aston Villa și Rafa Benitez la Newcastle! În continuare vom arunca o privire asupra celor mai relevante statistici pentru fiecare compartiment de joc și vom face lista celor mai buni jucători din Championship în sezonul 2016/2017.

Portari: cele mai multe parade

 1. Ali Al Habsi (Reading) – 175 de parade
 2. Adam Davies (Barnsley) – 167
 3. Daniel Bentley (Brentford) – 153
 4. Alex Smithies (QPR) – 135
 5. Jason Steele (Blackburn) – 130

În Premier Leauge, portarii cu cele mai multe parade sunt Tom Heaton (142, portarul nostru în echipa sezonului în Premier League), Jordan Pickford (141, proaspăt transferat la Everton) și Lukasz Fabianski (118). Evident, cei din Championship au mai multe meciuri jucate (8 meciuri pentru sezon, mai multe dacă au jucat în play-off).

Fundași: cele mai importante statistici defensive

Intercepții: Christophe Berra (Ipswich) – 150; Lewis Dunk (Brighton) – 131; Tom Clarke (Preston) – 104;

Degajări: Marc Roberts (Barnsley) – 497; Danny Bath (Wolves) – 486; Aden Flint (Bristol City) – 416.

Șuturi blocate: Liam Moore (Reading) – 66; Sean Morrison (Cardiff) – 50; Aden Flint (Bristol City) – 47.

Deposedări (tackle): Luke Ayling (Leeds) – 115; Darnel Fisher (Rotherham) – 108; Tom Clarke (Preston) – 102. Au fost mijlocași cu mai multe deposedări reușite: David Edwards (Wolves) -131; Massimo Luongo (QPR) – 122; David Vaughan (Forest) – 117, etc.

Pot oare Aden Flint și Tom Clarke, singurii fundași care au excelelat în două tipuri diferite de intervenții, să fie ținte pentru cluburile din Premier League?

Dribbling-uri reușite

 1. Rajiv van La Parra (Huddersfield, mijlocaș ofensiv) – 138 de dribbling-uri reușite
 2. Anthony Knockaert (Brighton, extremă) – 121
 3. Ryan Kent (Barnsley, extremă) – 115
 4. Sone Aluko (Fulham, mijlocaș ofensiv) – 108
 5. Yanic Wildschut (Wigan, mijlocaș ofensiv) – 103

În sezonul încheiat în Premier League, cele mai multe dribbling-uri reușite le au: Zaha (Crystal Palace) – 145; Hazard (Chelsea) – 143 și Adama Traore (Middlesbrough) – 136.

Despre câțiva dintre cei mai buni jucători din Championship am mai scris în articolele despre Newcastle, Brighton și Huddersfield.

Goluri

 1. Chris Wood (Leeds) – 27 de goluri, 45% din totalul echipei
 2. Johnatan Kodjia (Aston Villa) – 19 goluri, 40% din totalul echipei
 3. Tammy Abraham (Bristol City, împrumutat de la Chelsea) – 23 de goluri, 38% din totalul echipei
 4. Glenn Murray (Brighton) – 23 de goluri, 30% din totalul echipei
 5. Dwight Gayle (Newcastle) – 23 de goluri, 27% din totalul echipei

Cei 5 de mai sus (cărora li se adaugă Yann Kermorgant, la egalitate de goluri cu Kodjia) sunt și golgeterii din Championship, dar și jucătorii cu cea mai mare contribuție ofensivă totală (goluri plus pase descisive). Pentru a pune în context performanțele celor 5 de mai sus, în Premier League l-am avut pe Jermain Defoe cu 50% din golurile lui Sunderland, Lukaku (42%) și Harry Kane (34%).

Pase decisive

 1. Conor Hourihane (Barnsley) – 11 pase decisive
 2.  5 jucători cu 10 pase decisive:
  • Albert Adomah (Aston Villa)
  • Sone Aluko (Fulham)
  • Tom Cairney (Fulham)
  • Tommy Smith (Huddersfield)
  • Wes Hoolahan (Norwich)

În Premier League: De Bruyne – 18; Eriksen – 15; Sigurdsson – 13.

Sunt 7 jucători care au jucat toate cele 4140 de minute ale sezonului din Championship. Deloc surprinzător, 5 dintre ei sunt portari, dar trebuie să-i remarcăm pe Luke Chambers (Ipswich) și Adam Flint (Bristol City), ambii fundași centrali, ambii integraliști în fiecare dintre cele 46 de meciuri ale stagiunii!

Care dintre cei ma buni jucători din Championship, conform statistiticlor de mai sus, ar putea atrage atenția unui club din Premier League?

Sursa foto: Sky Sports

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *