O discuție din sânul redacției Tackle ne-a făcut să ne întrebăm cât de „mincinos” e actualul clasament al Premier League și cât de meritorii sunt pozițiile din clasament ale unor echipe precum Bournemouth, Brighton sau Leicester.

De la „Adevăr” la Expected Points

Pe vremuri auzeam des la radio la Fotbal Minut cu Minut despre clasamentul „adevărului”, un sistem în care doar punctele câștigate în deplasare erau adunate, iar cele pierdute acasă erau scăzute pentru fiecare echipă. Bătrânii ne spuneau că clasamentul „adevărului” ne dă o imagine corectă a situației echipelor din clasament, dar sistemul de calcul avea cu siguranță flaw-urile sale.

În prezent, avem indicatori precum Expected Goals sau Expected Points care ne pot da o imagine mai limpede asupra echipelor care au subperformat sau supraperformat într-un sezon. Pe scurt, Expected Points cuantifică numărul de puncte pe care o echipă ar fi putut să le obțină dintr-un meci, în funcție de ocaziile de a marca și primi goluri în acel meci.

Expected Points și Expected Goals în Premier League după 9 etape

Da, sistemele de calcul xG și xP au flow-urile lor, dar după nouă etape, în cazul multor echipe clasamentul sortat dupa xP pare ceva mai apropiat de senzația pe care ne-au lăsat-o echipele în teren.

Nu e nicio surpriză poziția lui Manchester City, dar indicele xP și poziția secundă pe care se află Arsenal confirmă prestațiile excelente ale trupei lui Mikel Arteta și confirmă rezultatele tunarilor nu au fost o coincidență.

La fel și în cazul lui Bournemouth, clasamentul sortat după Expected Points plasează Cireșele pe poziția pe care vedem cu toții micuțul club din sudul Angliei. În prezent. trupa antrenată (temporar) de Gary supraperformează vizibil și se află pe locul 8, deasupra lui Liverpool, care ar fi putut fi cu trei locuri mai sus.

Cel mai mult par să fi subperformat West Ham și Aston Villa. Cele două cluburi sunt în prezent situate cu șapte poziții mai jos în Premier League decât locul acestora din clasamentul sortat dupa xP. La polul opus, Bournemouth și Fulham se află cu 12 respectiv 10 poziții mai sus decât actualul lor loc în Premier League.

Clasamentul general poate arăta mereu surprinzător după aproapte un sfert din sezon, dar indicii xG și xP pot da uneori o imagine mai aproape de „adevăr” al prestațiilor echipelor din teren și pot fi un semnal timpuriu despre cum va evolua poziția în clasamentul „real” în etapele ce vor urma.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *