În umbra extragerii grupelor pentru noul sezon de Europa League, UEFA a anunțat o modificare semnificativă a criteriilor de calificare pentru Liga Campionilor.
Situația curentă
Regulile actuale (care se mențin până la încheierea sezonului 2017-2018) prevăd că 22 de cluburi sunt calificate direct în grupele Ligii Campionilor în fiecare an. Distribuția acestora este bazată pe clasamentul coeficienților de țară, astfel (în paranteze fiind țările ce ocupă aceste poziții, în ordine, în sezonul curent):
- primele trei clasate din primele 3 țări (Spania, Anglia și Germania);
- primele două clasate din țările de pe locurile 4, 5 și 6 (Italia, Portugalia și Franța);
- campioanele țărilor de pe pozițiile 7, 8, 9, 10, 11 și 12 (Rusia, Ucraina, Olanda, Belgia, Elveția și Turcia);
- câștigătoarea Ligii Campionilor din sezonul precedent are locul în grupe asigurat, indiferent de rezultatele din campionatul intern. Dacă echipa care câștigă Liga se califică în grupe direct din campionat, atunci câștigătoarea Europa League ocupă poziția vacantă în grupele Ligii Campionilor.
Cum Liga Campionilor aliniază 32 de cluburi (8 grupe de 4) la startul competiției, înseamnă că reprezentantele a 41 de state europene se bat pe 10 locuri în grupe. România este una dintre aceste țări, fiind clasată, alături de Grecia și Republica Cehă, în postura de a trimite două echipe în al treilea tur preliminar.
Din punct de vedere financiar, câștigurile unei echipe care participă în grupele Ligii Campionilor (detaliate aici) sunt între 12.7 și 21.7 de milioane de Euro:
- 12.7 milioane de Euro pentru prezența în grupe (câștigul minim, garantat de UEFA);
- 1.5 milioane de Euro pentru fiecare victorie și 0.5 milioane pentru fiecare egal (maxim 9 milioane de Euro).
Expun aici exclusiv câștigurile venite de la UEFA, nu includ aici biletele la meciuri sau orice alte afaceri conexe pe care le desfășoară cluburile și care sunt facilitate de prezența în cea mai importantă competiție europeană.
Gândiți-vă ce înseamnă 12 milioane de Euro pentru un club din România!
Ce se schimbă în Liga Campionilor din 2018 ?
Singura certitudine este că cel puțin 16 echipe vor fi calificate direct în grupele Ligii Campionilor: primele patru clasate din primele patru natiuni în clasamentul coeficienților de țară. Luând în calcul clasamentul actual al coeficienților: Spania, Anglia, Germania și Italia vor avea, an de an, garantat, 4 echipe în grupele UCL.
În acest moment marea câștigătoare este Italia, care își dublează numărul de locuri garantate. În plus, în ultimele 16 sezoane, echipele italiene au fost eliminate în preliminarii de 10 ori. Spania, Anglia și Germania câștigă fiecare câte un loc.
Vor fi oare cluburi precum PSG, Benfica, FC Porto, Ajax, PSV, CSKA Moscova sau Dinamo Kiev forțate să joace tur preliminar chiar dacă și-au câștigat campionatele interne? Vor fi campioanele a 49 de națiuni (față de 41 până acum) silite să se lupte pe 16 locuri în grupele Ligii, în timp ce echipe care termină sub podium în Spania, Anglia, Germania sau Italia vor merge direct acolo? Și, poate cel mai important, ce șanse vor mai avea echipe ca Steaua sau Ludogoreț să mai ajungă vreodată la banii din UCL?
Adevărul este că în clipa asta NU putem răspunde acestor întrebări. Pur și simplu UEFA amână momentul deciziei (sau a publicării acesteia) pentru o dată neprecizată: undeva până la sfârșitul acestui an.
În plus, se modifică modalitatea de calcul a coeficienților, luând în calcul „palmaresul istoric al echipei în competiție” („historical succes” în original). Cum anume? Nu se precizează formulele de calcul.
Ce înseamnă această modificare din punct de vedere financiar? Nici asta nu știm, pentru că forul european a anunțat doar că va fi un sistem nou de recompensare cu o „creștere semnificativă” pentru UCL și EL (un Q&A extrem de sărac aici).
Oricare ar fi criteriile finale, ne întrebăm dacă e corectă această decizie? În comunicatul de pe site există o formulare care nu poate scăpa ochiului obișnuit cu limbajul politic de corporație. După alegerile nefericite făcute cu formatul Campionatului European, UEFA insistă să încheie un anunț extrem de important, însă incomplet și care favorizează cele mai puternice federații naționale, așa:
Suntem fericiți că fotbalul european rămâne unit în jurul conceptelor de solidaritate, competiție corectă, distribuție echitabilă și bună guvernare.
Până la urmă ce înseamnă „corect”? Corectitudine politică? Morală? Etică? Corect e ceea ce decid cei puternici și nimic altceva.
La ora publicării acestui articol, anunțul UEFA nu era în topul celor mai citite 12 articole de pe site-ul oficial al forului european, fiind însă de mai bine de 24 de ore prima în topul Trending al știrilor de pe același site.