V-ați întrebat vreodată de ce li se spune celor de la Newcastle că sunt Coțofene, celor de la Everton că sunt Caramele sau Sfinții celor de la Southampton? Tackle.ro e locul în care îți răspundem la astfel de întrebări, iar astăzi ne oprim în nordul Angliei.

Fortiter Defendit Triumphans (Triumphing by Brave Defence) , motto-ul clubului s-a potrivit mai bine ca niciodată în acest sezon în care Coțofenele a impresionat cu cea mai bună defensivă din Premier League. Motto-ul are o însemnătate veche pentru cei din Newcastle upon-Tyne, fiind o încurajare pe care o regăseai între locuitorii orașului în timpul Războiului Civil din 1644 și a atacurilor scoțienilor.

Deși pe emblema clubului vedem doi hipocampi (o creatură mitologică asemănătoare unui cal de mare), jucătorii sau fanii clubului de fotbal apărut secole mai târziu au însă alte porecle: unii le spun Coțofenele, The Toons, Toon Army sau Geordies. 

De ce sunt cei de la Newcastle porecliți Coțofenele?

Newcastle United au ajuns să fie porecliți Coțofenele (The Magpies) datorită emblematicelor dungi cu alb și negru de pe tricourile de joc, aceleași culori ca cele ale păsării numită Coțofana. Precum multe alte cluburi care conțin cuvântul United, clubul Newcastle United a fost fondat în 1892 după fuzionarea a două cluburi (West End și East End). Directorii au considerat și alte nume pentru club, precum Newcastle Rangers, Newcastle City sau City of Newcastle. Inițial, tricourile lui Newcastle United nu erau alb-negru, jucătorii purtând roșu și alb sau roșu și negru, după echipamentul celor două echipe care au fuzionat în 1892.

Abia doi ani mai târizu, directorii clubului s-au hotărât ca echipamentul de joc să difere la culoare față de cele purtate anterior de East și West End și ca jucătorii să înceapă să poarte alb-negru în mod regulat.

O coțofană a apărut chiar pe două foste steme ale lui Newcastle United, între 1976 și 1983. Pe prima dintre embleme, pasărea era plasată în fața Castelului Keep din orașul Newcastle și pe râul Tyne. Apoi între 1983 și 1988, emblema clubului a reprezentat o coțofană desenată sub inițialele NUFC.

De unde provin celelalte porecle precum The Toons, Toon Army sau Geordies?

Geordie este o poreclă folosită pentru persoanele din zona Tyneside din nord-estul Angliei, dar și dialectul folosit de locuitorii din acea zonă cunoscut în lingvistica engleză ca fiind Tyneside English sau Newcastle English. Termenul Toon vine de la pronunția cuvântului „town” (oraș) în dialectul Geordie.

Fanii lui Newcastle United sunt recunoscuți pentru pasiunea cu care își susțin favoriții. Într-un sondaj din urmă cu câțiva ani, s-a constatase că Newcastle United a ocupat primul loc într-un clasament al costurilor suportate și a distanței parcurse de fanii care au călătorit la fiecare meci în deplasare din Premier League. Se constatatase că distanța totală parcursă de un fan pentru a participa la fiecare meci în deplasare era echivalentă cu o călătorie în jurul lumii!

surse: nufc.co.uk/club/history

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *