Se zguduie internetul de ieri, de când știrea că Arsenal l-a ales pe succesorul lui Arsene Wenger și acesta este spaniolul Unai Emery, care s-a despărțit de PSG din calitatea de campion al Franței.

Într-un moment de bunăvoință față de un prieten fan Arsenal, am explicat de ce are sens numirea lui Emery la cârma Tunarilor:

  1. Emery are niște selfie-uri foarte haioase cu Neymar, pe Instagram, pe care le va putea folosi istoricul care va scrie They ALMOST signed for Arsenal: 100 legendary players who were close, but never pulled the trigger.
  2. Emery are mare experiență si succes în Europa League: a câștigat competiția în 2014, 2015 și 2016, cu Sevilla (a învins Liverpool-ul lui Klopp, înainte de Salah, în finala din 2016). Arsenal joacă în Europa League pentru al doilea sezon consecutiv și vrea să depășească nivelul din sezonul trecut, unde a fost eliminată de Atletico Madrid. Deci, are sens să aduci managerul care știe cel mai bine să câștige cupa europeană în care joci?
  3. Absolut oricine vine după o domnie de 20+ ani, la orice echipă (vezi Auxerre sau Manchester United, că acolo s-a și întâmplat) va avea o misiune extrem de grea pentru că va fi primul om pe o planetă complet nouă: Arsenal fără Arsene. Tunarii au terminat pe 6 în sezonul trecut. E oare posibil ca vreo echipă din Big 6 să alunece în afara top 6? De ce nu Emery?
  4. Arteta, favoritul meu și probabil că și al fanilor lui Arsenal, ar fi cerut garanții de la conducerea clubului, în materie de transferuri și libertate de a conduce echipa. Pentru a ajunge la statutul lui Arsene Wenger, trebuie să fii.. Arsene Wenger. Arteta ar fi fost la prima experiență în management, după doi ani în rolul unuia dintre secunzii lui Pep Guardiola la Manchester City. Cine ar da o mașină de curse unui pilot care tocmai și-a luat permisul de conducere și n-a condus de unul singur niciodată?
  5. Fotbalul francez e o sursă fantastică de talent, pe care Wenger a știut să o exploateze minunat mulți ani. De ce n-ar fi un plus și Emery, care a bifat doi ani e Ligue 1?

Unai Emery este un manager căruia nu-i lipsesc trofeele: cu PSG a ratat doar un trofeu intern în două sezoane (campionatul câștigat de AS Monaco în 2016/207), câștigând cinci. Europa League a câștigat-o de 3 ori cu Sevilla, dar în Champions League nu i-a mers deloc cu parizienii (sferturi și optimi în ultimele două sezoane). Sigur, lotul pe care-l va avea spaniolul la Arsenal este ușor diferit de cel de la PSG, la care se adaugă competitivitatea fantastică din Premier League, care nu prea există la același nivel în Ligue 1.

Mai în glumă, mai în serios, Emery nu este un antrenor slab, însă suporterii lui Arsenal și mai toată presa se aștepta la o numire mai curajoasă decât cea a unui tehnician care a mărșăluit în campionatul francez cu un lot net superior oricărei competitoare…

Numirea lui Unai Emery la Arsenal va avea loc în decursul acestei săptămâni.

Sursa foto: Mirror.co.uk (cover) și Arsenal.com.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *