V-ați întrebat vreodată de ce li se spune celor de la Newcastle că sunt Coțofene, celor de la Everton că sunt Caramele sau Sfinții celor de la Southampton? Tackle.ro e locul în care îți răspundem la astfel de întrebări, iar astăzi ne oprim la clubul de pe coasta de Sud a Angliei.

Pe logoul clubului vedem o aureolă, fanii cântă celebrul cântec „Oh when the Saints go Marching in”, iar stadionul pe care evoluează Ward-Prowse & co. se numește Saint Mary’s Stadium. De ce cei de la Southampton sunt porecliți Sfinții?

De ce cei de la Southampton sunt porecliți Sfinții?

Cei de la club repetă des aceste:The Saints: it’s not just a name, it’s who we are.” Acest motto este ilustrat peste tot în cadrul stadionului în care Southampton își dispută meciurile de acasă, cei de la Soton fiind Sfinți de la bun început.

Clubul a fost fondat în 1885 de către membrii Bisericii Sfânta Maria din Southampton. Fiind vorba practic de echipa de fotbal a bisericii, numele inițial al clubului era Saint Mary’s Young Men’s Association FC și mai târziu a devenit Saint Mary’s FC.

Legendara Biserică Sfânta Maria din Southampton

În ceea ce privește orașul Southampton, multă lume se gândește la Sfinții din Premier League când aude numele orașului, dar Southampton este faimos lumii întregi și pentru alte lucruri.

Aici găsim unul dintre cele mai mari porturi din Marea Britanie, Southampton fiind cunoscut publicului larg pentru că este locul de unde a pornit Titanic-ul în călătoria sa care s-a încheiat tragic sau pentru că a fost unul dintre principalele puncte de îmbarcare pentru debarcarea de Ziua Z, cu peste 3,5 milioane de soldați Aliați trecând prin port în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mulți localnici din Southampton au murit la bordul Titanicului, iar orașul fiind atunci lovit puternic de impactul acelei tragedii. Evenimente nefericite care au continuat odată cu bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia Biserica Sf. Maria a fost aproape complet distrusă (și mult mai târziu reconstruită).

Datorită poziției geografice, orașul Southampton a fost mult timp descris ca fiind Poarta Marii Britanii către întreaga lume. Iar asta s-a aplicat și la fotbal. Unul din primii fotbaliști renumiți din localitate, Charles William Miller, este considerat ca fiind cel care a răspândit fotbalul în Brazilia, după o lungă călătorie peste ocean, în 1895.

Tocmai în acei ani, clubul de fotbal de pe coasta de Sud a Angliei și-a schimbat numele în Southampton Football Club și abia în 1974 a apărut pentru prima dată o aureolă pe insigna oficială a clubului. Când spui Southampton, următorul lucru la care te gândești sunt sfinții, aureola fiind un element cheie al identității lor.

Până în 2001, clubul a jucat meciurile de acasă pe arena The Dell, în cealaltă parte a orașului față de Biserica Sfânta Maria. Abia din 2001, Southampton s-a mutat în Stadionul Saint Mary, o arenă nouă construită la 700 de metri de Biserica Sfânta Maria și foarte aproape de mare. Pe noua arenă, deși rezultatele de pe teren au devenit oscilante, identitatea clubului a devenit mult mai clară și asocierea dintre Southampton și Sfinți nu mai poate fi contestată.

Stadionul St. Mary’s din apropierea Bisericii Sfânta Maria

surse foto: nbcsports.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Tot pe Tackle.ro poți citi povestea unui jucător legendar pentru Southampton și vechea arenă The Dell, Matt Le Tissier.

Fă ceea ce îți place și vei fi fericit – Povestea lui Matt Le Tissier

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *