V-ați întrebat vreodată de ce li se spune celor de la Newcastle că sunt Coțofene, celor de la Everton că sunt Caramele sau Sfinții celor de la Southampton? Tackle.ro e locul în care îți răspundem la astfel de întrebări, iar astăzi ne oprim la marginea Londrei.

Pe emblema clubului vedem o albină, în imaginile cu Gtech Community Stadium vedem ilustrații cu albine, iar comentatorii englezi folosesc des apelativul The Bees când vorbesc de trupa antrenată de Thomas Frank.

De ce sunt cei de la Brentford porecliți Albinele?

Clubul Brentford s-a înființat în octombrie 1889 din dorința mai multor amatori din vestul Londrei de a juca fotbal într-un cadru organizat. A durat șapte ani până când Brentford Football Club s-a alăturat diviziei London League, progresând doi ani mai târziu în Southern League și ajungând ulterior să se bată cu „greii” din Anglia în Football League în 1920.

Porecla „The Bees” a apărut din… greșeală! În timpul primului sezon jucat de Brenford în London League, ziarele locale au interpretat greșit strigătele unui grup de studenți aflat în tribune. În echipa lui Brentford juca Joe Gettins, un student la Brentford Borough Road College, iar acesta își invita toți colegii la meciurile sale. În tribună, prietenii lui Joe încurajau echipa strigând des „Buck up, B’s”, care era unul din îndemnurile motivaționale folosite de elevii acelui colegiu. Acel B’s  se referea la inițiala numelui orașului Brentford, nicidecum la… albine (Bees), cele două cuvinte fiind omofone în limba engleză.

Jurnaliștii locali prezenți la meci au crezut că jucătorii sunt porecliți Albinele (Bees) și așa au început să-i alinte pe jucătorii lui Brentford până în ziua de azi.

Trei decenii mai târizu, odată cu numirea lui Harry Curtis ca antrenor în 1926, Albinele au cunoscut cea mai de succes perioadă din istoria lor, ajungând în premieră în prima divizie de fotbal englez. Trei clasări consecutive pe primele șase poziții din First Division puneau micuțul orășel Brentford pe harta fotbalului englez. Bucuria n-a durat mult pentru cei din , echipa retrogradând în 1938 și ajungând până în Third Division South în 1954.

A durat ceva timp până când o albină a apărut pe emblema clubului. Tocmai în 1972 când clubul se afla în Third Division sub comanda lui Frank Blunstone, Brentford a trecut printr-o transformare la nivelul identității vizuale, iar porecla The Bees avea să fie recunoscută și „oficial”, clubul trecând la un nou logo care avea în centru o albină.

surse date: brentfordfc.com/en/history; foto: standard.co.uk;

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *