V-ați întrebat vreodată de ce li se spune celor de la Newcastle că sunt Coțofene, celor de la Everton că sunt Caramele sau Sfinții celor de la Southampton? Tackle.ro e locul în care îți răspundem la astfel de întrebări, iar astăzi ne oprim pe coasta de sud a Angliei.

Deși pe emblema clubului îl vedem ilustrat pe Dicky Dowsett, fost atacant și director al clubului, care a contribuit la eliminarea „sufixului” Boscombe din numele clubului și la proiectarea unei noi identități, jucătorii și fanii lui Bournemouth sunt alintați mereu cu apelativul Cireșele.

De ce sunt cei de la Bournemouth porecliți Cireșele?

Cel mai sudic club din Premier League s-a numit inițial Boscombe Football Club, a trecut ulterior la Bournemouth & Boscombe Athletic și apoi la AFC Bournemouth abia în 1971, cu intenția ca micuțul club să apară primul în listele alfabetice ale cluburilor engleze. Pe modelul ”înainte să înceapă sezonul, facem poză la clasament și suntem primii!” 🙂 Ați zice că e o glumă, dar asta spun istoricii care au luat la puricat documentele vechi ale clubului englez.

Deși cireșele au apărut doar pentru o scurtă perioadă de doi ani pe emblema clubului, în rândul fanilor circulă două povești care leagă clubul din sudul Angliei de porecla actuală.

La începutul anilor 1910, clubului îi crescuse statura și avea o reputație tot mai mare și tot mai mulți fani în sudul Angliei. Fiind conștientă că are nevoie de o arenă mai mare, conducerea a negociat cu omul de afaceri J.E. Cooper-Dean, care le-a închiriat un teren abandonat din oraș. Clubul a început construcția unui nou stadion pe acel loc, care era situat chiar lângă mai multe livezi de cireși deținute de J.E. Cooper-Dean.

Dean Court, 1937

Mai mult, încă de la începuturi echipa evolua în tricouri roșii, uneori cu dungi albe, alteori cu dungi negre, creându-se o asociere în imaginea fanilor între roșul cireșelor și roșul tricourilor lui Bournemouth.

Ceea ce a început cu câțiva localnici care s-au referit la club ca fiind The Cherries, a devenit încetul cu încetul o poreclă tot mai răspândită pe măsură ce clubul a devenit tot mai important în teritoriu și s-a mutat pe noul stadion.

De la vremurile în care Dicky Dowsett și ai săi jucau pe terenul de lângă livezile cu cireși lucrurile s-au mai schimbat. Deși când aud de Bournemouth, mulți se gândesc la un club mic și sărac din Premier League, orășelul de pe coasta de Sud a Angliei e una din cele mai vizitate stațiuni turistice din Anglia și are una din cele mai frumoase plaje de pe coasta de Sud.

surse: afcb.co.uk; foto:

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *