
V-ați întrebat vreodată de ce li se spune celor de la Newcastle că sunt Coțofene, celor de la Everton că sunt Caramele sau Sfinții celor de la Southampton? Tackle.ro e locul în care îți răspundem la astfel de întrebări, iar astăzi ne oprim la clubul de pe coasta de Sud a Angliei.
Puține cluburi din fotbalul englez se pot lăuda cu o istorie la fel de bogată ca Everton Football Club. Membri fondatori ai Football League în 1888, prezenți în prima divizie timp de 120 de ani , nouă titluri de campioană, cinci FA Cup și o Cupă a Cupelor sunt principalele lucruri cu care se mândresc Caramelele.
The Toffees este o poreclă care a fost sinonimă cu Clubul aproape încă de la formarea sa, dar cum s-a ajuns la această asociere?
De ce sunt cei de la Everton porecliți Caramelele?
Dacă în cazul porceclelor unor cluburi precum Arsenal sau Crystal Palace avem lucruri mai palpabile, în cazul lui Everton vorbim mai mult de o legendă din jurul evenimentelor care au dus la apariția poreclei, cu două magazine de dulciuri implicate într-o poveste a rivalității bazate pe… caramele.
Nu cred că mai e cineva care să nu știe că primul club din orașul Liverpool a fost Everton și că Anfield a fost „casa” Albaștrilor timp de șapte ani între 1884 și 1891. Lângă stadionul Anfield, era situat Ye Ancient Everton Toffee House, un magazin de dulciuri deținut de Old Ma Bushell. Legenda spune că în zi de meci, angajatele magazinului ieșeau la strada și vindeau caramele celor care se îndreptau spre stadion.
Însă atunci când Everton Football Club s-a mutat de pe Anfield pe Goodison Park în 1892, noul stadion s-a nimerit să fie aproape de un alt cofetar, Mother Noblett’s Toffee Shop.
Văzând în mutarea pe Goodison Park și apropierea de Everton o oportunitate, compania Mother Noblett a adăugat dungi albe de zahăr pe caramelele pe care le vindea, astfel luând naștere celebrele Everton Mints, care pot fi cumpărate în Liverpool chiar și în ziua de azi și care sunt produse de mai multe companii care fac dulciuri.
Legenda spune că Molly Bushell, cea care avea magazinul de dulciuri de lângă Anfield, era invidioasă pe succesul celor de la Mother Noblett’s Toffee și au negociat cu directorii Albaștrilor dreptul de a vinde dulciuri chiar în incinta arenei Goodison Park. De asemenea, încercând să păstreze tradiția vânzării de caramele în ziua meciurilor lui Everton, nepoata lui Molly, Jemma Bushell, se plimba prin zona stadionului cu un coș plin cu caramele, vânzând dulciuri fanilor lui Everton.
Clubul Everton nu s-a delimitat de această legendă ba chiar a încercat să o cinstească de-a lungul timpului. Pentru a aminti tuturor de legenda celor două magazine de caramele, la unele partide de acasă, fanii lui Everton afișează un banner care o arată pe Old Ma Bushell, în timp ce pe marginea terenului apar fete costumate în alb-albastru care se plimbă cu un coș plin cu caramele.
sursa foto: gettyimages.com; surse date: evertonfc.com
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.