V-ați întrebat vreodată de ce li se spune celor de la Newcastle că sunt Coțofene, celor de la Everton că sunt Caramele sau Sfinții celor de la Southampton? Tackle.ro e locul în care îți răspundem la astfel de întrebări, iar astăzi ne oprim în Londra.

Pe logoul clubului vedem două ciocane, iar fanii lui West Ham fac des un gest cu mâinile încrucișate, asemenea desenului de pe emblemă. Care-i legătura între Declan Rice și ai lui și niște ciocane?

De ce sunt cei de la West Ham porecliți Ciocănarii?

West Ham United sunt porecliți „Ciocănarii” deoarece ciocanele sunt o referință importantă în istoria clubului. Trecutul trupei londoneze are legături puternice cu industria metalurgică și de construcții navale din estul Londrei, în special din zona de est a districtului West Ham. Majoritatea jucătorilor din primii ani de activitate ai clubului erau chiar muncitori din aceste industrii.

Clubul West Ham United a fost fondat pe 5 iulie 1900, dar istoria Ciocănarilor începe cu cel puțin cinci ani mai devreme, sub numele Thames Ironworks F.C., care la rândul său a fost fondat pe bazele altei echipe, Old Castle Swifts F.C.

Istoria lui Thames Ironworks F.C. începe în 1895 când clubul a fost înființat de către președintele companiei Thames Ironworks și Shipbuilding Co. Ltd, Arnold Hills, și de către maistrul de lucrări Dave Taylor, la scurt timp după o grevă majoră a muncitorilor, nefericiți de salarii și condițiile de muncă.

Anunțul formării clubului a fost dat publicului în gazeta locală Thames Ironworks Gazette, în iunie 1895, acolo unde se vorbea de importanța unei comunicări și cooperări între patroni și angajați:

„The importance of co-operation between workers and management is an effort to wipe away the bitterness left by the recent strike. Mr. Taylor, who is working in the shipbuilding department, has undertaken to get up a football club for next winter and I learn that quoits and bowls will also be added to the attractions.” (Thames Ironworks Gazette, unie 1895)

În perioada de început a clubului, jucătorii erau adesea angajați în aceste industrii și, astfel, au adoptat numele de „Ciocănarii” în onoarea muncitorilor care foloseau ciocane în procesul de producție.

Thames Ironworks, 1895

Tot explorând istoria companiei care a pus bazele lui West Ham United, am aflat că Thames Ironworks a avut o legătură serioasă cu România în perioada sa de activitate. În anii 1880, Thames Ironworks a câștigat un contract important pentru construcția a două nave de război pentru Marina Regală Română, iar aceste nave au fost construite la șantierul naval al companiei din Leamouth, Londra. Aceste nave au jucat un rol important în modernizarea marinei românești. De asemenea, se spune că un număr semnificativ de muncitori români au lucrat la șantierul naval al Thames Ironworks, mai ales în anii 1890, când au fost aduși muncitori străini pentru a face față cererii ridicate de construcții navale.

În iunie 1900, echipa de fotbal Thames Ironworks a fost desființată de către compania mamă, dar la scurt timp în același an a apărut un nou club care avea la bază același grup, de această dată sub numele pe care-l știm și azi: West Ham United Football Club. Secretarul clubului la acea vreme era Lew Bowen, iar istoricii au găsit în diverse documente și minute ale întâlnirilor reprezentanților clubului de la acea vreme faptul că se considerau și alte nume pentru club, cum ar fi Canning Town (un district din estul Londrei)  sau Borough of West Ham.

În ciuda schimbării importante și a renunțării menționării companiei Thames Ironworks în numele clubului, West Ham United și fanii săi au rămas porecliți pentru tot restul istoriei „The Irons” sau „The Hammers” datorită conexiunii inițiale cu industria metalurgică și de construcții navale și încă sunt percepuți ca fiind suporteri care au păstrat multe valori ale „clasei muncitoare”, chiar și în contextul trecerii la fotbalul modern.

surse foto: hammers.news;

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *