Boxing Day

Câți dintre noi anglofilii nu am fost infectați și mai tare cu fotbalul britanic datorită programului aglomerat din perioada sărbătorilor? În Anglia avem de fotbal cu câteva zile înainte de Crăciun, avem fotbal de Boxing Day și dacă ne trezim la timp din mahmureală, avem fotbal chiar în amiaza zilei de 1 ianuarie. Practic nici nu mai știi când să înregistrezi sau să asculți podcastul Tackle Show în perioada asta aglomerată…

Dar la ce se referă mai exact Boxing Day și cum a început tradiția fotbalului pe 26 decembrie?

Definiție

Boxing Day
noun [ C usually singular ]
UK /ˈbɒk.sɪŋ ˌdeɪ/ US /ˈbɑːk.sɪŋ ˌdeɪ/
În Marea Britanie, dar și în alte țări, Boxing Day e denumirea celei de-a doua zi de Crăciun.

Origine

Tradiția de Boxing Day datează din secolul XIX, când servitorii primeau, în a doua zi de Crăciun, cutii cu daruri (sau bani, alimente, etc) de la stăpânii pe care-i slujeau și li se permitea să petreacă ziua alături de familii sau să călătorească. Astăzi, această zi este liberă în Marea Britanie și multe magazine oferă reduceri mari amatorilor de cumpărături.

Mai multe ne explică Vlad, care ne spune de ce se joacă fotbal de Boxing Day, când a fost primul meci din Anglia jucat de Crăciun, dar și câteva povești care fac etapa de Crăciun și Boxing Day una specială:

De ce se joacă fotbal de Crăciun și de Boxing Day în Anglia?

Cel mai spectaculos an cu duble tur-retur pe 25 și 26 Decembrie a fost 1957, când 39 de meciuri au produs 157 de goluri. Tu îți amintești vreun meci memorabil jucat de Boxing Day în Premier League?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment