Boxing Day este o sărbătoare seculară* care este celebrată în Marea Britanie pe 26 Decembrie (sau pe 27, dacă 26 este într-o duminică). Tradiția de Boxing Day datează din secolul XIX, când servitorii primeau, în a doua zi de Crăciun, cutii cu daruri (sau bani, alimente, etc) de la stăpânii pe care-i slujeau și li se permitea să petreacă ziua alături de familii sau să călătorească. Astăzi, această zi este liberă în Marea Britanie și multe magazine oferă reduceri mari amatorilor de cumpărături.

Important pentru noi este, că de Boxing Day, se joacă fotbal în Premier League. Și în Scoția și Irlanda de Nord sunt meciuri în această zi, dar nu numai de fotbal, pentru că se organizează curse de cai și se joacă și rugby. Dar cum s-a ajuns ca a doua zi de Crăciun să fie asociată cu o sărbătoare a sportului?

Pe 26 Decembrie 1860, de Boxing Day, s-a jucat primul meci inter-cluburi din istoria fotbalului.

Protagonistele? Cea mai veche echipă din lume, Sheffield FC, și a doua cea mai veche echipă din lume, Hallam FC. A fost 2-0 pentru Sheffield atunci. Ambele cluburi există și astăzi: Sheffield FC e în liga a opta (Northern Premier League Division One South), iar Hallam e în liga a zecea (Northern Counties East Football League).

Click pe imagine pentru a citi povestea primului club de fotbal al lumii – Sheffield Football Club!

Sigur că un meci de amatori, fie el și istoric, avea puține șanse de a produce un ecou în fotbalul modern dacă tradiția meciurilor din 25 și 26 Decembrie nu s-ar fi împământenit în primii ani de Football League, primul campionat al Angliei și strămoșul Premier League. Luăm doar primele 3 sezoane ca referință:

1888 – De Boxing Day, Preston North End a zdrobit pe Derby County cu 5-0, asigurându-și practic primul primul titlu din proaspăt formatul campionat Football League. Everton reușește în același an performanța de a juca 3 meciuri (niciunul de campionat) în două zile: pe 25 și 26 Decembrie, toate pe teren propriu, pe Anfield!

1889Derby-ul campionatului s-a jucat de Crăciun, când campionii de la Preston i-au învins pe rivalii de la Aston Villa, în drum spre al doilea și ultimul său titlu. A fost 3-2 în acea zi, cu hattrick-ul unui fundaș, Nick Ross, una dintre primele figuri de legendă ale fotbalului, într-un meci la care au asistat 9000 de spectatori, un număr enorm pentru acele vremuri.

1890Derby-ul local dintre Blackburn Rovers și Darwen nu s-a mai jucat de Crăciun, dar o poveste de pomină a rămas totuși. Spectatorii prezenți la stadion, înfuriați de cele două cluburi care au aliniat rezervele pentu acest meci, s-au răsculat, năvălind pe teren, distrugând porțile și o parte din tribune. Huliganii englezi de astăzi cu siguranță au strămoși care susțineau pe Rovers sau Darwen în acea zi.

Într-o epocă în care divertismentul însemna doar spectacole de teatru sau circ, când televiziunea mai avea 40 de ani până să fie brevetată, iar Internetul nici măcar nu fusese nici măcar prezis de scriitorul american Mark Twain (în povestirea SF From the ‘London Times’ of 1904, publicată în 1898), evenimentele sportive erau la mare căutare.

La început, de Boxing Day se jucau derby-uri locale, între echipe cu stadioane apropiate pe harta fotbalului britanic, pentru ca suporterii să nu fie nevoiți să străbată distanțe lungi. Pe măsură ce fotbalul s-a dezvoltat la începutul secolului XX, principiul reciprocității se aplica: aceleași două echipe jucau tur-retur, de Crăciun și de Boxing Day, pentru ca fanii lor să parcurgă același număr de kilometri, în zile consecutive.

Presupusă fotografie din timpul Armistițiului de Crăciun din 1914, din Primul Război Mondial. Sursa: These Football Times

În 1914, în ziua de Crăciun, din tranșeele Primului Război Mondial, cineva a aruncat afară o minge de fotbal. În timpul celebrului Armistițiu de Crăciun din acel an, soldații germani și cei englezi au jucat fotbal în „no man’s land” (spațiul de luptă dintre tranșee). Scorul nu e cunoscut. Tot în timpul primei conflagrații mondiale au apărut și primele echipe de fotbal feminin, cauza fiind tocmai absența bărbaților, plecați pe front.

Fotbalul e o formă de luptă pașnică între culturi și de depășire a propriei condiții.

În 1930, BBC a transmis primul comentariu live de Boxing Day, la radio: a doua repriză din Arsenal vs Manchester City 3-1. Comentatorul de atunci, fostul fotbalist tunar George Allison, avea să ajungă managerul lui Arsenal, câștigând chiar și două campionate, înainte de Al Doilea Război Mondial. Primul meci transmis integral la TV, în a doua zi de Crăciun, a fost abia în 1946 (Brenford vs Sheffield United 2-1).

Din 1988, fotbalul din campionatul englez este transmis în direct de Boxing Day. Audiența fiind una globală, vânzările de bilete pe arenele din Premier League nu sunt afectate și toată lumea câștigă (chiar Hull și Swansea mai ciupesc câte o victorie ici și colo în acest sezon).

Câteva povești care fac etapa de Crăciun și Boxing Day una specială

Din cauza unui contract de închiriere al terenului pe care se afla vechiul stadion Highbury, care aparținea unei organizații religioase, Arsenal n-a jucat niciodată pe 25 sau 26 Decembrie până în 1925, anul în care au cumpărat definitiv pământul de sub arenă. În primul lor meci de Crăciun pe teren propriu, Arsenal a învins-o pe Notts County, cu 3-0, în fața a peste 33.000 de spectatori.

Jucătorii lui Clapton Orient (club cunoscut astăzi sub numele Leyton Orient) s-au prezentat beți la meciul cu Bournemouth din ziua de Crăciun, în 1931, grație butoiului de bere făcut cadou echipei chiar de managerul lor. Au pierdut doar cu 2-1, dar a doua zi, la retur, au învins Cireșele cu 1-0.

În 1937, pe 25 Decembrie, o ceață groasă a întrerupt sau anulat multe meciuri din Anglia. Pe Stamford Bridge, Chelsea vs Charlton s-a jucat însă. Portarul Sam Bartram (Charlton) nu-și mai vedea deloc colegii și presupunea că sunt toți în atac. Când a aflat că meciul fusese suspendat, colegii lui erau la vestiar de 10 minute.

Sam Bartram. Singur. 1937. Boxing Day. Sursa: reddit

După Al Doilea Război Mondial, tradiția de Boxing Day era ca fanii să arunce coji de portocale către adversari. Portocalele se găseau greu și erau adesea oferite drept cadou de Crăciun, așa că sfidarea era cu atât mai mare cu cât se aruncau resturile unei mărfi de lux către adversar! Cei care au copilărit în România, înainte de 1989, sigur au o relație specială cu portocalele azi.

Cel mai spectaculos an cu duble tur-retur pe 25 și 26 Decembrie a fost 1957, când 39 de meciuri au produs 157 de goluri. Asta ne dorim și astăzi, 26 Decembrie 2021 pentur că în câteva ore începe tradiționala etapă de Boxing Day.

*Boxing Day nu are o însemnătate religioasă, deși în catolicism, pe 26 Decembrie este sărbătoarea Sfântului Ștefan.

Surse:

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    2 replies on “De ce se joacă fotbal de Crăciun și de Boxing Day în Anglia?”

    Comments are closed.