Continuăm astăzi retrospectiva sezonului 2016/2017 în Premier League, urcând în jumătatea superioară a clasamentului, acolo unde găsim nume obișnuite ale zonei, precum Everton și Southampton, două surprize, West Brom și mai ales Bournemouth, dar și o mare dezamăgire (Manchester United).

Locul 10: West Brom – Idei fixe-n faze fixe (Robert Rus)

Tony Pulis a reușit și după acest sezon să își păstreze reputația de antrenor care nu retrogadează niciodată. Deși meciurile din presezon și campania de achiziții din vară nu dădeau semne încurajatoare, rezultatele au depășit toate așteptările iar West Brom s-a salvat fără emoții de la retrogadare, încheiind pe locul 10 în condițiile în care pragul psihologic de 40 de puncte fusese deja atins din etapa 29. Chiar dacă finalul a fost modest cu doar 5 puncte în ultimele 9 etape, impresia generală rămâne cea a unui sezon reușit.

Tactica lui Tony Pulis a fost simplă și eficientă: cedarea deliberată a posesiei, apărare bine organizată în fața careului și o atenție deosebită acordată fazelor fixe. Astfel nu e de mirare că WBA este singura echipă care NU a avut posesie peste 50% în niciun meci din acest sezon, dar și că se află pe locul 2 la goluri marcate din faze fixe, după campioana Chelsea, cu 21 de reușite din astfel de situații (49% din totalul golurilor înscrise).

De menționat că West Brom a folosit cei mai puțini jucători dintre toate echipele din Premier League cu 23 de fotbaliști utilizați, 3 dintre ei jucând în fiecare etapă: Ben Foster (integralist, a jucat toate minutele), Darren Fletcher și Salomon Rondon.

Locul 9: Bournemouth – Dulceața de cireșe amare (Robert Rus)

Bournemouth a încheiat sezonul pe un călduț loc 9, datorat în mare parte serie foarte bune din finalul campionatului, echipa lui Eddie Howe pierzând doar 2 jocuri în ultimele 12 etape.

Punctele forte ale lui Bournemouth au fost omogenitatea liniei de fund, toți cei 4 fundași titulari (Daniels – Francis – Cook – Smith) fiind la al 4-lea sezon împreună și jucând fiecare cel puțin 34 de meciuri în acest sezon, dar mai ales  forma lui Joshua King, care cu cele 16 goluri marcate (14 în retur) a tras practic echipa după el în a doua parte a sezonului.

Meciurile lui Bournemouth din acest sezon au fost rareori anoste, echipa fiind pe primul loc în PL ca medie de goluri în meciurile sale, cu 3,21 goluri/meci. În memoria fanilor vor rămâne îndeosebi jocurile de pe teren propriu cu Arsenal (3-3, după ce Bournemouth conducea cu 3-0 în min 70) și Liverpool (4-3, de la 1-3 în min 75) dar și meciul din deplasare cu Everton (6-3, meci în care Lukaku a marcat de 5 ori).

Locul 8: Southampton – Lacrimi și Sfinți (Robert Rus)

Sfinții veneau cu așteptări mari în acest sezon, după ce în cel anterior reușiseră să încheie pe un excelent loc 6. Plecările însă ale lui Wanyama, Graziano Pelle și mai ales Sadio Mane au fost greu de acoperit și cu toate că Southampton a reușit să aducă câteva nume interesante precum Boufal, Redmond sau Gabbiadini, aceștia nu s-au putut ridica la nivelul celor care au plecat.

Trupa lui Claude Puel a avut un sezon mediocru, încheiat pe locul 8 cu 46 de puncte. Dezamăgitoare au fost mai ales prestațiile de pe teren propriu, unde Sfinții au reușit să înscrie doar de 17 ori în meciurile din campionat, doar ultima clasată Sunderland având mai puține goluri marcate pe teren propriu. La capitolul dezamăgiri se poate trece și necalificarea din grupa de Europa League, din care au mai făcut parte Inter Milano, Hapoel Beer Sheva și Sparta Praga. În mod surprinzător, echipele din Israel și Cehia s-au calificat în detrimentul favoritelor grupei.

Dintre jucătorii care s-au evidențiat în acest sezon îi putem menționa pe golgeterul formației Nathan Redmond (37 de meciuri / 7 goluri) și pe unul din cei curtați fundași din Anglia, olandezul Virgil Van Dijk, care s-a accidentat însă în luna ianuarie și nu a mai evoluat niciun minut de atunci.

Locul 7: Everton – Campioana Restului (Vlad Bogos)

Ce-și putea propune Everton la începutul primului sezon cu Ronald Koeman pe bancă? Un loc 7 și turnarea fundației pentru o echipă care să se poată bate cu Big 6? Exact asta a obținut Everton, adică maximul la care putea spera și a fost aproape de a prinde și un titlu de golgeter în PL, cu Lukaku, dar forma fantastică a lui Harry Kane pe final de sezon l-a lăsat pe locul 2 pe belgian la, probabil, ultimul său sezon pe Goodison. După ce au fost revelația începutului de sezon, cu un egal și 4 victorii care i-au dus pe locul 2 în campionat, la mijloc de septembrie, Everton a început să lase toate punctele prin deplasări (Bournemouth și Burnley la început) și au mai câștigat doar 3 meciuri în tur. S-au instalat pe 7 de Boxing Day și acolo au rămas, fără emoții sau mari speranțe, până la final.

La 24 de ani tocmai încheie cel mai bun sezon din carieră, cu 25 de goluri înscrise în campionat. Va fi imposibil de înlocuit, dar Koeman nu pare să plănuiască asta, pentru că Ademola Lookman (adus de la Charlton în iarnă), Mason Holgate și mai ales Tom Davies (din academie) au început să joace și să o facă foarte bine, iar clubul pare că-și va păstra identitatea în perioada de creștere care urmează. Au bani (dar asta au cam toate echipele din Premier League), dar mai important: au un manager excelent, un scouter de top și o echipă cu enorm de mult talent și loc de dezvoltare.

Locul 6: Manchester United – Diavolii reformați (Vlad Bogos)

Diavolii nu încep campionatul cu alt gând în afară de titlu și planul a funcționat doar până în septembrie, fiind prima echipă cotată cu șanse reale care a ieșit din cursă. Era devreme, însă jocul echipei lui Mourinho suferea, era o tranziție dureroasă marcată de un 4-0 încasat pe Stamford Bridge și urmată de cea mai bizară serie de invincibilitate pe care am văzut-o vreodată: 25 de meciuri, dintre care 13 egaluri! Dpar câteva zile s-a lepădat Manchester United de locul 6 în acest sezon, salvat doar de câștigarea Europa League, care-i trimite în Liga Campionilor din toamnă. Doar de două ori în cele 25 de sezoane jucate în Premier Leaugue a avut United un punctaj mai slab la final: în 2013/2014 cu David Moyes și în 2015/2016 cu Van Gaal (în singurul sezon de PL în care United a înscris mai puțin decât în stagiunea 2016/2017).

Jucătorul exponențial al lui Man United a fost, fără îndoială, Zlatan Ibrahimovic. A venit liber de contract, a înscris de 17 ori în campionat (28 în total), câștigând adesea meciuri pentru echipă și trăgând un grup care adesea plutea în derivă. Că nu i s-a prelungit contractul la final de sezon, fiind accidentat grav, la 35 de ani, e altă poveste, una pe care eu nu o voi putea înțelege prea curând. Mai este de menționat și creșterea uluitoare a lui Ander Herrera, care a devenit indisponibil la mijloc pentru Diavoli, dar și integrarea perfectă a lui Eric Bailly în centrul apărării. În rest, orice fan Manchester United va vrea să uite stagiunea de Premier League 2016/2017.

Episoadele anterioare din retrospectiva sezonului 2016/2017 în Premier League:

  1. Sunderland, Middlesbrough, Hull, Watford și Burnley în prim plan.
  2. Swansea, Crystal Palace, Stoke, Leicester și West Ham.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în fotbalul din Anglia!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *