Începem retrospectiva sezonului 2016/2017 din Premier League cu zona retrogradării. La finalul stagiunii, Sunderland, Middlesbrough și Hull au decolat spre Championship, iar echipele care au terminat chiar deasupra liniei, Watford și Burnley, n-au simțit prea mult presiunea ghilotinei în timpul sezonului.

Locul 20: Sunderland – Finalul epocii „merge și-așa” (Vlad Bogos)

După ce scăpaseră de retrogradare cu Sam Allardyce în primăvara lui 2016, iar apoi își pierduseră managerul în favoarea naționalei Angliei, Pisicele Negre l-au ales pe David Moyes pentru a menține în continuare clubul în Premier League. 11 ani de mediocritate, cu resurse limitate, la Everton și unul dezastruos la Man United, îl aduseseră pe scoțian în fața ultimei șanse de a conduce un club din Premier League, oportunitate pe care a irosit-o fără o susținere suficientă din partea clubului. 14 jucători noi care au ajutat-o prea puțin pe Sunderland, ci mai degrabă pe Manchester United și Everton, care și-au debarcat jucătorii nedoriți pe Stadium of Light. Pisicile Negre n-au avut practic, niciun atuu pentru supraviețuire, după 10 sezoane petrecute în Premier League.

Fără Jermain Defoe, Sunderland probabil retrograda matematic de prin martie: de 15 ori a înscris în campionat veteranul care a fost rechemat și la națioanală. Doar doi jucători (Joshua King și Lukaku) din afara Big Six au înscris mai mult decât Defoe. Jordan Pickford a folosit sezonul groaznic al clubului pentru a se remarca: doar Heaton de la Burnley a reușit mai multe parade în Premier League. Sunderland încasează 30 de milioane de Lire la final, vânzându-l pa Everton, și are resursele pentru a reveni rapid în prima divizie, însă are nevoie de o remaniere profundă a lotului. Au început-o deja, punând pe liber 6 jucători seniori.

Locul 19: Middlesbrough – Karanka Caramba! (Vlad Bogos)

Când un club de tradiție al Angliei ajunge în Premier League, în al treilea sezon cu același manager crescut la Real Madrid, sub aripa lui Mourinho, o poveste de succes pare că-și atinge climaxul. Cu una dintre cele mai bune defensive din Anglia în tur, Boro era pe drumul cel bun, însă la prima cădere sub linia retrogradării, în etapa 27, Karanka a fost concediat. Doar 4 victorii a obținut în întregul sezon, fiind echipa cu cel mai mic golaveraj. Nici în acel moment, la mijloc de martie, când nimic nu era pierdut, clubul n-a mutat. Steve Agnew, fostul secund al lui Karanka, a condus echipa, dar fără un impact semnificativ, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva Middlesbrough este o echipă de Championship.

E greu să alegi un jucător exponențial dintr-un astfel de sezon. Golgeterul Negredo (9 goluri), închizătorul De Roon, aripa Adama Traore (21 de ani, crescut de Barcelona, pe cale să ajungă la Chelsea) sau fundașul central Gibson (greu de crezut că nu-l vor vinde vara asta)? După retrogradare, Boro va căuta întăriri și au început bine: Garry Monk este noul manager!

Locul 18: Hull – Tigrii îmblânziți (Mihai Rotariu)

Înainte de startul Premier League, Hull era văzută cu cele mai mici șanse de a se salva de la retrogradare. La club era haos. Antrenorul care i-a promovat nu a mai fost de acord să continue, pentru că managementul nu a putut asigura întăririle cerute.

Astfel, s-a mers pe soluția de compromis Mike Phelan, însă Hull rămânea în continuare cu cel mai slab lot din competiție. Phelan a făcut o treabă excelentă la startul campionatului, Hull aplicând un joc de așteptare, bazat pe o defensivă solidă și contraatac. A urmat numirea sa definitivă ca principal, ceea ce a dus, paradoxal, la o serie negativă pentru tigri în campionat.

Trei luni după ‘ungerea’ sa, Phelan este demis și înlocuit cu Marcos Silva. Mai mult, în iarnă tigrii se despart și de cei mai buni 2 jucători, Snodgrass și Livermore. Părea că managementul pregătește deja terenul pentru liga secundă.

Silva a reușit câteva perioade de fotbal entuziasmant, reușind meciuri de senzație cu Liverpool și Manchester United, dar până la urmă insuficiențele echipei au cântărit decisiv în cursa finală. Hull a terminat în genunchi, fiind învinsă clar pe teren propriu de Sunderland (deja retrogradați) și ulterior umilită de Spurs, care i-a administrat 7 goluri la căderea cortinei.

Jucătorul sezonului a fost de departe Eden Jakupovic, care și-a salvat echipa deseori pe parcursul meciurilor de Premier League. Deși pleca cu șansa a doua la titularizare, acesta a ajuns să fie principalul pion în defensiva tigrilor.

Locul 17: Watford – Mazilirea anunțată a lui Mazzari (Florin Banu)

Watford a avut un sfarsit de sezon groaznic. Este singura echipa din Premier League care a avut in ultimele 5 meciuri numai infrangeri la rand. Watford a terminat pe locul 17 in campionat cu o zestre de 40 de puncte si exact acelasi numar de goluri marcate. Dar a primit și o căruță de goluri – 68.

Cel mai bun jucător al lui Watford a fost José Holebas. Cu 4 pase de gol și mereu contribuind în ofensivă, grecul cu origini sud-americane a fost unul dintre oamenii decisivi ai Viespilor. Nu a ignorat nici faza defensivă, fiind probabil cel mai bun fundaș al echipei. A avut parte și de câteva accidentări, dar probabil este de vină tatăl lui care are un nume predestinat – Achilles Holebas.

Locul 16: Burnley – Buturga mică (Vlad Bogos)

În previziunea mea din presezon, scriam că Burnley se va salva cu greu de la retrogradare, așa că îmi face plăcere să-mi dau dreptate, 10 luni mai târziu. Echipa lui Sean Dyche și-a marcat intrarea în Premier League cu o victorie istorică: 2-o cu Liverpool, cu numai 17% posesie, chiar pe legendarul Turf Moor! Era etapa a doua a sezonului englez și, de atunci, niciodată n-au mai fost în real pericol de a cădea sub linie. 10 victorii și 9 luni mai tâziu, Burnley rămâne în Premier League.

Fundașul central Michael Keane a făcut un sezon fantastic și va fi vândut pe minim 30 de milioane de Lire vara asta. Andre Gray și Sam Vokes au înscris împreună 19 goluri, peste jumătate din total pentru echipa lui Sean Dyche, însă jucătorul pe care toată lumea și-l va aminti cred că este portarul Tom Heaton, unul dintre cei mai buni portari din ligă, om de naționala Angliei. Nu degeaba l-am ales în echipa sezonului 2016/2017 în Premier League!

Episodul următor al retrospectivei sezonului 2016/2017 în Premier League va fi despre: Swansea, Crystal Palace, Stoke, Leicester și West Ham.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    3 replies on “Retrospectiva sezonului 2016/2017 în Premier League, zona retrogradării: Sunderland, Middlesbrough, Hull, Watford și Burnley”